zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten stuur je nieuws- en agenda-berichten naar nieuws@stripster.eu

 nieuws

het Nieuws-archief | de StripSter Nieuwsbrief
zoek op woord:
ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
2017-09-23Schrauwen bij L'Association

L'Association, de Franse uitgeverij van o.a. Trondheim, stelt een nieuwe uitgave voor van Miroir de Mowgli. Deze tekstloze strip van Vlaming Olivier Schrauwen verscheen oorspronkelijk in 2011 bij de kleine uitgeverij Ouvroir Humoir.
De strip toont de tweede geboorte van Mowgli, want hij leert een andere manier van in het leven staan. Hij ontdekt de ander en zijn seksualiteit, door een toevallige ontmoeting in de jungle. Miroir de Mowgli is een strip zonder woorden maar vol beweging en in de complementaire kleuren blauw en oranje, die misschien nu door een groter publiek zal ontdekt worden.
(dirk)


2017-09-22Comic Con Antwerpen

Zaterdag 23 en zondag 24 september komt Comic Con naar Antwerpen. Speciaal voor alle fans van cosplay, comics, science fiction, games, manga, Star Wars,...
23 - 24 SEPTEMBER 2017
10:00 - 18:00
WAAGNATIE HAL 1 + HAL 2
(dirk)


2017-09-21Daan Jippes signeert

Daan Jippes signeert op zaterdag 23 september van 13:00 tot 15:30 in het Nederlands Stripmuseum te Groningen.
Daan Jippes staat bekend als één van 's werelds beste Disneytekenaars. Met swingende lijnen portretteert hij onder andere Donald Duck en Mickey Mouse. Maar ook zijn eigen werk barst van de energie en is een inspiratiebron voor collega's. Momenteel loopt er een tijdelijke tentoonstelling rond zijn werk in het Stripmuseum.
(dirk)


2017-09-20Psychoanalyse en Strips
Op 5 en 7 Oktober organiseert Museum het Dolhuys in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse in Haarlem twee dagen die in het teken staan van de relatie tussen Psychoanalyse en Strips.

Op Donderdag 5 Oktober zal in de avond een mini-symposium worden gehouden over strips, psychoanalyse en kindertijd. Literatuurwetenschapper Yasco Horsman (Universiteit Leiden), Psychoanalytica Sacha Marlisa en Tekenaar Joost Swarte zullen spreken over stripgezinnen, stripkinderen, en dromen en herinneringen in strip en psychoanalyse.

Op Zaterdag de 7de zal het Dolhuys de hele dag in het teken staan van psychoanalyse en strips. Bezoekers kunnen deelnemen aan analytische tekensessies, mini-analyses, en aan een reeks expert meetings met o.a. tekenaars Marcel Ruijters en Aimee de Jongh, Stripwetenschappers Rik Spanjers (UvA) en Erin La Cour (VU) en stripjournalist Joost Pollmann (De Volkskrant). De dag wordt afgesloten met een gesprek tussen psychoanalytica Simone Logtenberg en tekenaar Peter de Wit (Sigmund).

Voor meer informatie zie: http://www.hetdolhuys.nl/agenda/symposium-ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet/ en http://www.hetdolhuys.nl/agenda/psychoanalyse-in-beeld/
(Eric)


2017-09-19Nieuwe Vlaamse strip in Brussel
Op 19 september opent een nieuwe tijdelijke tentoonstelling in het Brussels Stripmuseum, rond de nieuwe Vlaamse strip.
Het Stripmuseum geeft hierin zijn kijk op de Vlaamse wondergeneratie. Geboren in een regio getekend door het aanzienlijke succes van de familiestrip laat deze generatie stripauteurs zich eerder inspireren door de dikwijls verre horizonten dan door de lokale productie. De artistieke diversiteit weerhoudt hen er echter niet van om een gemeenschappelijke ambitie na te streven: de wereld van het stripverhaal veroveren door waargebeurde verhalen te vertellen!
Als namen onthouden we onder andere Judith Vanistendael, Brecht Evens, Nix, Pieter De Poortere en Simon Spruyt. Vertaald in meerdere talen worden deze Vlaamse auteurs in België en in het buitenland vooral geroemd om hun artistieke kwaliteiten en hun taalvaardigheid. Dit mooie succesverhaal werd vooral mogelijk gemaakt door de oprichting van een adviescommissie Strips binnen het Vlaams Fonds voor de Letteren in 2002. Door beurzen toe te kennen en concrete steun te verlenen bij de vertaling en de internationale promotie heeft deze adviescommissie een belangrijke bijlage geleverd tot het ontstaan van een nieuwe en bijzonder talentrijke en creatieve generatie stripauteurs.
(dirk)


2017-09-19Stripbeurs Putte
Op zondag 24 september vindt de Strip-, platen-, dvd- en cd-beurs plaats in Putte (bij Mechelen). Onder andere Luk Martens (Verminkte vleugels) komt er signeren.
Tussen 9 en 17 uur.
Gemeenschapscentrum, Mechelbaan 604, Putte.
(dirk)


2017-09-18Cool Japan
Deze zomer liep in het Volkenkundig Museum in Leiden een tentoonstelling over Cool Japan. Wegens groot succes werd deze verlengd tot eind oktober. Op 23 en 24 september kun je er terecht voor een Manga-weekend, met als één van de hoogtepunten een masterclass shoujo, shonen of chibi tekenen door Marissa Delbressine. Als je eenmaal binnen bent is meedoen gratis en toegang op basis van beschikbaarheid.
(dirk)


2017-09-17Eerbetoon aan Agent 327
Van Agent 327 verschijnt een huldeboek in soft- en hardcover. De cover is van Martin Lodewijk, maar voor de tien kortverhalen bundelden verschillende duo's telkens de krachten voor een dikwijls eenmalige samenwerking.
Sinds begin dit jaar verscheen er om de twee nummers van het tweewekelijks verschijnende stripblad Eppo een kortverhaal van Agent 327 door een nieuw auteursduo of een auteur die ook zijn eigen verhaal schreef. Het gaat om de volgende samenwerkingen: Mars Gremmen, Fred de Heij + Ruud Straatman, Michiel Offerman + Robbert Damen, Gerben Valkema, Remco Polman + Wilfred Ottenheim, Kees de Boer + Frans Hasselaar, Kim Duchateau + Ger Apeldoorn, Eric Heuvel, René Uilenbroek + Willem Ritstier en Danker-Jan Oreel + Henk Kuijpers.
(dirk)


2017-09-16Stripgids Academie

Strip Turnhout, de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Turnhout en de richting Beeldverhaal & Graphic Storytelling van de LUCA hogeschool in Brussel slaan de handen in elkaar. Tussen 28 oktober 2017 en 27 februari 2018 kunnen stripauteurs in de dop een tiendelige vooropleiding volgen.
Coördinator Johan Stuyck stelde een tiendelige lessenreeks samen. KIM ('Esther Verkest'), Stedho ('Red Rider'), Michaël Olbrechts ('De allerlaatste tijger') en Valentina Rossi (afgestudeerd als master aan LUCA) zullen elk twee workshops geven. Zo worden jongeren vanaf zestien jaar en volwassenen die interesse hebben om stripauteur te worden ingewijd in de geheimen van het beeldverhaal.
De lessenreeks wordt afgerond met een expo.

PRAKTISCH
De lessen vinden plaats op zaterdagnamiddag van 13u tot 17u op de Kunstencampus Turnova, Academieplein 17, Turnhout. Inschrijven kan vanaf vandaag op het secretariaat van de SASK of door rechtstreeks contact op te nemen met Stripgids. Voor de reeks van 10 lessen betaalt u 77 euro.
(dirk)


2017-09-15Voorproefje van Stripfestival Breda
Stripfestival Breda vindt plaats op 14 en 15 oktober in het Chassé Theater, maar dit weekend is er al een voorproefje met een mini-stripdag op Winkelcentrum Hoge Vught in Breda.
Daar geeft Romano Molenaar om 13.00 uur een workshop striptekenen en geeft hij tips aan de jeugdige deelnemers van een voorronde van het NK Striptekenen, die daar wordt gehouden.
Uitgeverij L is ook aanwezig met een kleine stand en geeft alvast een preview van de producties die op Stripfestival Breda gaan verschijnen.
Toegang en deelname is gratis. De stripdag begint om 12.00 uur en duurt tot 16.00 uur.
(dirk)


2017-09-14Het 9e eiland
Stripschapsprijswinnaar Marcel Ruijters keert in Het 9e eiland terug naar zijn wortels: de undergroundstijl die hij in zijn Dr Molotow-strips hanteerde. Het 9e eiland is in eerste instantie een aburdistische en humoristische avonturenstrip, die zich afspeelt op een tropisch eiland, waar de gestrande hoofdpersoon zich te buiten gaat aan seks en kannibalisme. Maar onder dit gruwelsprookje valt een tweede vertelling te lezen, waarin de auteur het fenomeen 'stripverhaal' analyseert en becommentarieert. Deze dubbele bodem, die Ruijters van begin tot eind volhoudt, maakt het lezen van Het 9e eiland tot een amusante leerervaring.
(dirk)


2017-09-12Zeep
Maarten Vande Wiele verrast met zijn soap-strip Zeep, die verschijnt bij Oogachtend.
Het is 1986 en in New York City is de jacht naar geld, succes en geluk geopend. Maar dat kan de jonge secretaresse Barbra Roberts gestolen worden. Barbra droomt van een prins, net zoals in haar geliefde soapopera's. Ze valt als een blok voor de rijke Kenneth Castelson, en als Kenneth haar ten huwelijk vraagt lijken al haar dromen uit te komen. Maar wat is er gebeurd met de ex van Kenneth? De ravissante Rachella Kabuki verdween tien jaar geleden en haar lichaam werd nooit gevonden. Is Kenneth ooit over Rachella heen geraakt? Waarom spreekt Kenneth nooit over haar? Werd Rachella misschien vermoord? Dagelijks voelt Barbra de schim van het verleden in hun relatie rondwaren ...
(dirk)


2017-09-11Een nieuwe stripuitgeverij
Stripscenarist Sytse Algera is actief bij een nieuwe uitgeverij Comicwatch, meldt stripspeciaalzaak.be. Een volgend deel van zijn strips Lemuria én de spin-offreeks Citadel zullen bij Comicwatch verschijnen. En daar blijft het niet bij. Vanaf 2018 zal Comicwatch per kwartaal een tweetal strips uitgeven die hij ofwel zelf schrijft of die vertalingen zijn van buitenlandse strips. Comicwatch zet zelfs een bij Strip2000 gestrande stripreeks voort: het derde deel van Caztar (Poetzarelli - Ivan Adriaenssens) verschijnt eind 2018 bij Comicwatch.
(dirk)


2017-09-10S.T.E.R. de strip
Begin juli, na enkele schetsen te maken van de hoofdpersonages en het schrijven van het begin van het scenario, begon Wim Vlieg met het tekenen van zijn nieuwe strip. Op 2 maanden tijd slaagde hij erin een heel album in elkaar te steken, het is een hele uitdaging, maar één die ik graag aanga.
Het eerste verhaal van S.T.E.R. is getiteld (G)een Sprookje. Het is het eerste deel van het verhaal dat uiteindelijk met 3 albums (misschien zelfs 4) één geheel gaat vormen, waarna de avonturen van Sky, Tori, Emmely en Ruud gaan verder gaan in volgende albums. Een nieuwe reeks is geboren.
De premiere van het eerste album is vandaag op 10 september op AALST STRIPT!
Facebook pagina
(dirk)


2017-09-09ZON in de stripwinkels
In dit herfstweer brengt Wilbert van der Steen ons ZON. Met een minimum aan dialoog en een heel summier kleurgebruik, weet hij de juiste toon te zetten voor een toch wel heel erg donker verhaal met een sprankeltje hoop en blijvend optimisme van de kleine Lucien die tevergeefs affectie zoekt bij zijn moeder…
Wilbert van der Steen startte zijn carrière zo'n 24 jaar geleden als graficus en illustrator. Het was altijd al zijn jongensdroom om striptekenaar te worden en gaandeweg werd dit ook werkelijkheid. Na AYAK + POR brengt hij ons de graphic novel ZON.
ZON is uitgegeven onder het Blloan-label bij Ballon Media.
(dirk)


2017-09-06NOORDELIJKE STRIPMANIFESTATIE STOPT
Vandaag verscheen het trieste bericht dat de Noordelijke Stripmanifestatie stopt.
Op hun site staat onderstaande verklaring:

Tot onze spijt moeten we mee delen dat de Noordelijke stripmanifestatie stopt. Vol enthousiasme zijn we begonnen in 2014. We hadden een prachtige accommodatie, Fries Congres Centrum in Drachten. Volop parkeergelegenheid en een meer dan 100 % medewerking van het personeel. Struikelblok was het openbaar vervoer. In het tweede jaar 2015, bood de inzet van een pendelbus geen uitkomst voor het aantrekken van bezoekers.
We besloten het evenement één keer in de twee jaar te organiseren. In stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden dachten we een goede locatie te hebben gevonden. Centraal gelegen, goed bereikbaar met openbaar vervoer. Echter een summiere medewerking van het personeel en geen mogelijkheden om iets te kunnen eten kopen voor deelnemers en bezoekers.
Het aantal bezoekers viel tegen. Na een gedegen inventarisatie en evaluatie besloten we over te gaan tot het plannen van een één dag evenement in 2019. De Harmonie werd benaderd voor de reservering en gevraagd om de offerte. De offerte was dubbel zoveel geld dan dit jaar 2017.
Wouter Beerekamp, de organisator die verantwoordelijk is voor de financiering zou zo in grote problemen komen. Aantrekken van nieuwe standhouders blijkt elke keer erg moeilijk te zijn. Het aantal bezoekers is na drie keer niet toegenomen. Al met al geen haalbare kaart.
Aan de trouwe standhouders, die ons een warm hart toedragen zal het niet liggen. Ook alle tekenaars, die altijd weer bereid waren te komen en mee te denken met acties om geld te kunnen regelen voor de overige kosten, zijn een betrouwbare factor. Maar jammer genoeg is dat niet voldoende om over te gaan tot een vervolg.
We willen de standhouders, tekenaars bedanken voor alles wat ze gedaan hebben om mee te werken aan het opzetten van de Noordelijke stripmanifestatie. Dank aan Ed van der Linden, Rita de Jong, Albert Eykenaar, Meinder Buynink, GerJan Keizer, Patrick van Gelder en Seb van der Kaaden (uitgeverij Personalia/stripglossy).
Dank aan alle trouwe bezoekers en volgers van de Noordelijke stripmanifestatie. Onze opzet was gemeend, maar helaas resulteerde het niet in wat we gewenst hadden. Namelijk een evenement dat iets bijdraagt in de stripwereld en in Noord Nederland.

StripSter bedankt, als vaste standhouder, Anja Huizing en Wouter Beerekamp voor hun inzet de afgelopen jaren.
(Eric)


2017-09-06DE LEUKSTE STRIPBEURS vind je in OILSJT
AALST STRIPt ! is een stripbeurs waar je strips kan vinden die nog in je verzameling ontbreken, strips kan verkopen die je dubbel hebt, niet leuk vind of die je gevonden hebt bij "de Bomma" op zolder, kan kennismaken met binnen- en buitenlandse striptekenaars en een tekening kan scoren, of een leuke karikatuur kan laten tekenen. En je kan er genieten van een leuke sfeer en een lekker " STRIPBIERTJE"!
Aalst Stript op Zondag 10 September 2017
van 10 tot 18 uur.
Lyceum AALST Louis D'Haeseleerstraat 50 9300 Aalst
(dirk)


2017-09-055de Stripbeurs St-Pauwels

...
(dirk)


2017-09-04De Ridder van Frodo De Decker
De Ridder is het nieuwe geesteskind van Frodo De Decker, de auteur die we al kennen van de reeks Otto, eveneens verschenen bij Syndikaat. De Ridder is een gag reeks met als hoofdpersonage een ... ridder. Tja, wat dacht je dan? Kastelen, prinsessen, riddertoernooien, draken en heksen ... Alle ridderclichés gaan door de eigenzinnige en hilarische mangel van Frodo.
De Ridder verschijnt wekelijks in Veronica Magazine en twee wekelijks in Eppo.
(dirk)


2017-09-03Bert Bus overleden
Eind augustus overleed de Nederlandse stripmaker Bert Bus. Bert Bus (Santpoort, 19 juli 1931) debuteerde in 1953 als striptekenaar in het blad De Rebellenclub. Hij tekende ook strips voor Sjors, Eppo en Tina. Zijn bekendste creaties zijn wellicht Stef Ardoba (8 albums) en Archie de man van staal (10 albums).
(dirk)


2017-09-03Stripbib De 9e Kunst
Op zaterdag 9 september viert de Stripbib Meise zijn 32ste verjaardag. Traditiegetrouw trakteren we onze trouwe leden op pannenkoeken. Iedereen met een hart voor strips van harte welkom!
Contactgegevens:
info@stripbib.be
www.stripbib.be
www.facebook.com/stripbibmeise
Openingstijden
maandag: 18.30 - 20.00
woensdag: 15.00 - 16.30
zaterdag: 10.00 - 13.00
(dirk)


2017-08-31StripSter op Brabants StripSpektakel 2017

Natuurlijk is StripSter ook dit jaar weer aanwezig op het Brabants Stripspektakel te Veldhoven.
De volgende tekenaars zijn live te bewonderen:

Zaterdag 2 sept:
dirk, Eric Hebben
Zondag 3 sept:
,Studio Edward Kobus, Martin vd Schuijt, Eric Hebben

Kom gerust een praatje maken aan onze stand in de Artists Area
(Eric)


2017-08-31Tardi op Manifiesta

Manifiesta, feest van de solidariteit, vindt plaats op 16 en 17 september in Bredene (B). Op 16 september is er onder meer een theaterspektakel met een vurig pleidooi en zonder enige toegeving tegen de oorlog, tegen alle oorlogen, vernielingen en slachtingen die oorlogen veroorzaken, in het belang van de industriëlen en de wapenhandelaars. Tekenaar Tardi en de geëngageerde zangeres Dominique Grange hebben samen met de groep Accordzéâm, dit spektakel-concert op touw gezet, gebaseerd op de beelden van het stripalbum "De Grote Slachting" en "De Laatste Aanval". Dit spektakel-concert rond de Eerste Wereldoorlog vermengt heel handig teksten, liederen en beeldprojecties.
Tardi zal hoogstwaarschijnlijk ook signeren. Houd hiervoor de website in het oog.
(dirk)


2017-08-30Comic Con Amsterdam

Op zaterdag 2 en zondag 3 september vindt Comic Con plaats in Amsterdam, met fotoshoots, panelgesprekken, workshops, cosplay, een games zone en natuurlijk ook comics, in oa een artist alley. Het is een goed gevuld programma.
(dirk)


2017-08-29Stripfeest Brussel (4)

Van 1 tot en met 3 september is het terug het Stripfeest in Brussel: in en rond het Warandepark (en Bozar als NIEUWE locatie) is er vanalles te doen!!
Uitgeversruimtes
Zoals ieder jaar zijn de grote uitgevers aanwezig tijdens het Stripfestival met een uitzonderlijk programma voor al hun fans. Met honderden auteurs en signeersessies, animatie voor de allerkleinsten, conferenties voor de groteren, allerhande wedstrijden, … kunnen klein en groot er hun hartje ophalen.

• De uitgeverij Glénat zet Zep en zijn enfant terrible Titeuf in de kijker – het nieuwe album zal onthuld worden in Brussel – met een tentoonstelling, een vertoning, conferenties en signeersessies.
• Het Robbedoesfestival nodigt de beroemde Guust uit voor flaters bij de vleet.
• Le Lombard organiseert de Fancy-Fair van Ducobu (leerling Dokus)en Léonie en viert de 40ste verjaardag van Thorgal op een waardige manier (onder andere met live performances van Rosinski).
• Dargaud nodigt u uit voor het spektakel "cadavre exquis" van Zidrou terwijl de kleintjes kunnen leren tekenen.
• Kennes Editions nodigt u uit om aan het Rad van Fortuin te draaien en mooie prijzen te winnen.
• De Groupe Paquet kondigt de aanwezigheid aan van Charel Cambré, Olivier Speltens en Lina Neidelstam.
• De uitgeverij Bamboo zal de nieuwe strips van de Sisters voorstellen en plaatst het werk van Marcel Pagnol in de kijker.
• Kana en Casterman brengen hulde aan de grote auteur Jiro Taniguchi.
• Ballon Media neemt ook zijn intrek in BOZAR en heeft een paar grote verrassingen in petto voor de bezoekers!
(dirk)


2017-08-28Speciale Drink & Draw
Drink & Draw is wat het lijkt: onder het nuttigen van een glas samen tekenen. Op deze speciale editie voorzien we twee live concerten en tekenopdrachten die daaraan gerelateerd zijn. De tekeningen worden live geprojecteerd terwijl het publiek kan genieten van de combinatie met de live muziek. Iedereen welkom! Om te luisteren, te kijken, te drinken en/of te tekenen...

20u30 - Cranky & The Law
Cranky & The Law zijn twee nichtjes uit het Antwerpse die met behulp van afwisselend ukulele, gitaar en keyboard (The Law) en onder begeleiding van een basgitaar (Cranky) eigen indie-pop nummers brengen.

21u45 - The Red Rum Orchestra
The Red Rum Orchestra zijn working class heroes without a cause, met de asfaltprairie-blues. Melodieuze baslijnen, dronken orgeltjes, barse samenzang, gierende gitaarsolo's en beukende drums. Melancholie troef.

Op donderdag 7 september in De Kleine Hedonist in Antwerpen. Facebook
(dirk)


2017-08-27Brabants Stripspektakel (2)
Het 32e Brabants Stripspektakel vindt plaats in het weekend van 2-3 september 2017 in Veldhoven.
Dit jaar organiseert het Brabants Stripspektakel voor het eerst het Kids Comix Festival. Beide dagen is de jeugd welkom in Veldhoven voor een speciaal kinderprogramma.
Op eht Kids Comix Festival lopen een heleboel bekende strip- en tekenfilmfiguren rond waarmee je op de foto kan, of aan wie je een handtekening kan vragen: Olaf en Anna uit Frozen, Geronimo Stilton, Iron Man...
Ook dit jaar zijn er weer flipperkasten en videogames. Er is ook een springkussen.
Diverse Donald Duck en Tina stripmakers signeren op een aparte stand. Daar kan je een mooie tekening scoren!
Er zijn ook workshops striptekenen, speciaal voor de jeugd.
(dirk)


2017-08-26België - Korea
De 4de Belgian Korean Comics Exhibition: The spectrum of the blue, Jeunesse, nodigde volgende zeven tekenaars uit:
CHOI Kyusuk, CONZ, Dominique GOBLET, HAN Hyeyeon, Frank PE, RYU Seunghee, SHIN Jisue.
Zij geven hun visie over de jongeren van vandaag. Hoe zien zij de wereld? Wat houdt hen bezig en wat zijn hun ambities?
Een tentoonstelling van 31 Augustus tot 21 October 2017 in het Korean Cultural Center, Regentschapstraat 4, Brussel.
(dirk)


2017-08-25Stripfeest Brussel (3)
Van 1 tot en met 3 september is het terug het Stripfeest in Brussel: in en rond het Warandepark (en Bozar als NIEUWE locatie) is er vanalles te doen!!
Tentoonstellingen
De tentoonstelling Château des Étoiles / Kasteel van de sterren werd voorgesteld tijdens de 45ste editie van het Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême en ze overloopt de creatie van de twee volumes van het werk van Alex Alice. Deze tentoonstelling van uitzonderlijke kwaliteit dompelt de bezoeker onder in de fantastische wereld van de ontdekking van de ruimte en de 19de eeuw.
In het kader van de 40ste verjaardag van de beroemde reeks Thorgal van Jean Van Hamme en Grzegorz Rosinski kunt u in het Paleis voor Schone Kunsten een dertigtal originele bladzijden in zwartwit bewonderen! En voor de allereerste keer kunt u in Brussel tijdens het Stripfestival ook een uitzonderlijke "live painting" van Grzegorz Rosinski bijwonen!

Vertoningen in avant-première
Voor het eerst sinds de oprichting van het Stripfeest en ook dankzij de nieuwe locatie in BOZAR heeft het Stripfeest het genoegen om ook filmsessies in avant-première aan te bieden: De Kleine Robbe en Polina (Belgische avant-première)!
(dirk)


2017-08-24Workshop striptekenen
Hou jij van strips en van tekenen? Dan is deze workshop zeker iets voor jou!
Op woensdag 30 augustus komt de Valkenswaardse striptekenaar Arjen Vriezekolk een tekenworkshop geven. Arjen is de tekenaar van de stripreeks De Roestige Ridder.
Deze activiteit wordt georganiseerd in het kader van het Brabants Stripspektakel, dat op zaterdag 2 & zondag 3 september gehouden wordt. Ook is van 21 augustus t/m 4 september een expo over De Roestige Ridder en striptekenen te bewonderen op de jeugdbieb.
De workshop is vooral leuk voor kinderen vanaf ca. 8 jaar.
Entree is gratis, je dient wel van tevoren online een gratis ticket te bestellen: link.
(dirk)


2017-08-24S1ngle in het Gronings

Ter gelegenheid van de viering van het 345-jarige Gronings Ontzet (in 1672 doorstond de stad Groningen een rampzalig beleg door de troepen van de bisschop van Münster) zal de populaire strip S1ngle eenmalig in het Gronings verschijnen. Het boek in oblongformaat wordt gepresenteerd op de Bommen Berend stripmarkt op 28 augustus 2017 aan het Hoge der Aa te Groningen.
De eerste 200 exemplaren zijn voorzien van een genummerde en gesigneerde prent. Laank Leve Martini Toren bevat naast een selectie eerder gepubliceerde stroken ook speciaal voor deze speciale uitgave gemaakte stroken, allen in het Gronings. Het S1ngle-album zal 9,95 euro kosten.
Bij de gelegenheidsuitgeverij verschenen al drie andere albums in het Gronings van Elsje, De Rechter en Sigmund, allen vertaald door Jan Glas. Hij is een Groninger in hart en nieren en pubiceerde zelf al een aantal dichtbundels in zijn dialect en vertalingen van gedichten van Rainer Maria Rilke en Paul van Ostaijen.
(dirk)het Nieuws-archief


2017-08-02 Bert op woensdag :
"FC Buurt 3 - deel 3"

Vorige keren schreef ik over hoe ik een cover en illustraties maakte voor het jongensboek 'FC Buurt wil scoren'. Nu gebeurde er bij het maken van die .....
lees deze Blog

2015-12-25 Nieuw in Artikelen :
Interview met Ralph Dikmans

.....
lees dit Interview

2017-09-23 Deze week in Strips :
9 bijdrages met 16 pagina's

Ook deze week wil ik even de aandacht richten op Inktober. Net als vorig jaar willen we met StripSter meedoen aan dit wereldwijd jaarlijks terugkerend teken-spektakel. 31 dagen, 31 .....
bekijk deze Strips-editie

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 agenda

StripSter komt naar je toe

14+15 oktoberStripfestival Breda

zondag 24 september 2017
(be) Putte - Stripbeurs Putte
Gemeenschapscentrum - Mechelsebaan 604 - Putte (be)
tijd: 09:00-17:00


zaterdag 30 september - zondag 1 oktober 2017
(be) Hasselt - Striptweedaagse
Zaal de Foyer (De Voorzorg) - Capucienenstraat 10 - Hasselt (be)
tijd: 10:00-17:00
entree: Gratis
site: stripbeurshasselt.be


zaterdag 30 september - zondag 1 oktober 2017
(be) Wilrijk - Opendeurdagen 't Vlaams Stripcentrum
't Vlaams Stripcentrum - Boomsesteenweg (A12) - 335-337 Wilrijk (be)
tijd: 10:00-17:00
site: vlaamsstripcentrum.bedonderdag 5 oktober 2017
(nl) Haarlem - Mini-symposium Ik zie wat jij niet ziet
Op Donderdag 5 Oktober zal in de avond een mini-symposium worden gehouden over strips, psychoanalyse en kindertijd. Literatuurwetenschapper Yasco Horsman (Universiteit Leiden), Psychoanalytica Sacha Marlisa en Tekenaar Joost Swarte zullen spreken over stripgezinnen, stripkinderen, en dromen en herinneringen in strip en psychoanalyse.
Museum het Dolhuys - - Haarlem (nl)
site: hetdolhuys.nl


zaterdag 7 oktober 2017
(nl) Haarlem - Psychoanalyse en Strips
Op Zaterdag de 7de zal het Dolhuys de hele dag in het teken staan van psychoanalyse en strips. Bezoekers kunnen deelnemen aan analytische tekensessies, mini-analyses, en aan een reeks expert meetings met o.a. tekenaars Marcel Ruijters en Aimee de Jongh, Stripwetenschappers Rik Spanjers (UvA) en Erin La Cour (VU) en stripjournalist Joost Pollmann (De Volkskrant). De dag wordt afgesloten met een gesprek tussen psychoanalytica Simone Logtenberg en tekenaar Peter de Wit (Sigmund).
Museum het Dolhuys - - Haarlem (nl)
site: hetdolhuys.nl


zaterdag 14 oktober - zondag 15 oktober 2017
(nl) Breda - Stripfestival Breda
Chasse Theather - Claudius Prinsenlaan 8 - 4811 DK Breda (nl)
tijd: 10:00 - 17:00
site: stripfestivalbreda.nl


zaterdag 21 oktober - zondag 22 oktober 2017
(be) Gent - FACTS Fall 2017
Flanders Expo - Maaltekouter 1 - 9051 Gent (be)
tijd: 21 okt10:00-19:00
22 okt10:00-17:00
site: facts.be


zaterdag 28 oktober 2017
(nl) Terneuzen - Stripfestival Terneuzen
Zeldenrust-SteelantCollege - Zeldenrustlaan 2 - Terneuzen (nl)
tijd: 10:00-17:00
entree: 3 euro
site: stripfestivalterneuzen.wordpress.com


ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 expo
( exposities gerangschikt op startdatum - einddatum - plaats )

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 cmp

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 edu
Grafisch ontwerp - Beeldverhaal
(be) Brussel - Campus Sint-Lukas
De stap van striptekenaar naar illustrator en terug is erg klein geworden. Beiden ontmoeten elkaar in het atelier Beeldverhaal waar studenten hun grafische en narratieve vaardigheden ontplooien. Ze leren persoonlijke verhalen te vertellen door middel van het klassieke stripverhaal, de striproman, de cartoon, de illustratie, het boek, de blog, de game … Zo krijgen de studenten de kans om letterlijk uit hun hokjes te breken.
Campus Sint-Lukas - - Brussel (be)
site: luca-arts.be


Comic Design
(nl) Zwolle - ArtEZ hogeschool voor de kunsten
Er is een revival gaande in de waardering voor het beeldverhaal. In kwaliteitskranten worden strips gerecenseerd en makers besproken. Dat is deels te verklaren door de populariteit van de graphic novel: de literaire strip.
Wat al deze comic designers gemeenschappelijk hebben, is het kunnen vertellen van een goed verhaal. ArtEZ stelt deze kwaliteit dan ook centraal in deze voor Nederland unieke specialisatie. Zonder goed verhaal ontstaat geen betekenisvolle strip. De nadruk ligt dan ook op het leren vertellen, verbeelden en vormgeven van een verhaal.
ArtEZ hogeschool voor de kunsten - - Zwolle (nl)
site: artez.nl


ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 musea
Belgisch Centrum van het Beeldverhaal
(be) Brussel
Zandstraat 20 - 1000 Brussel (be)
tijd: dinsdag-zondag10:00-18:00
site: stripmuseum.be
mail: visit@stripmuseum.be
tel.: +32 (0)2 / 219 1980


Galerie Champaka
(be) Brussel
Ernest Allard Straat 27 - 1000 Brussel (be)
tijd: woensdag-zaterdag:11:00-18:30
zondag10:30-13:30
maandag-dinsdag:op afspraak
site: galeriechampaka.com
mail: mail
tel.: +32 (0)2 514 9152


Galerie Petits Papiers
(be) Brussel
1 Place Fontainas - 1000 Brussel (be)
tijd: maandag-zaterdag10:00-18:30
site: petitspapiers.be
mail: contact@petitspapiers.be
tel.: +32 (0)2 513 4670


Het Huis van het Beeldverhaal
(be) Brussel
Keizerinlaan 1 - 1000 Brussel (be)
tijd: dinsdag-zondag10:00-18:00
site: jije.org
mail: info@jije.org
tel.: +32 (0)2 / 502 9468


Marc Sleen Museum
(be) Brussel
Zandstraat 31 - 1000 Brussel (be)
Rechtover het Belgisch Stripcentrum
tijd: dinsdag - zondag11:00-13:00 + 14:00-18:00
site: marc-sleen.be
mail: visit@cbbd.be
tel.: +32 (0)2 / 219 1980


Stichting Raymond Leblanc
(be) Brussel (Sint-Gillis)
Grasmarkt 116 - 1000 Brussel (Sint-Gillis) (be)
tijd: woensdag-vrijdag12:00-18:00
1e weekend
v/d maand
12:00-18:00
site: fondationrleblanc.be
mail: info@fondationrleblanc.be
tel.: +32 (0)2 / 520 70 09


Hergé Museum
(be) Louvain-la-Neuve (Leuven)
Rue du Labrador 26 - 1348 Louvain-la-Neuve (Leuven) (be)
tijd: dinsdag-vrijdag10:30-17:30
zaterdag-zondag10:00-18:00
site: museeherge.com
mail: info@museeherge.com
tel.: +32 (0)10 / 488 421


Heinz Museum
(nl) Amsterdam
Nieuwe Amstelstraat 111 - Amsterdam (nl)
In december 2011 was sprake van sluiting van dit sympathieke museum, maar een definitieve bevestiging daarvan hebben we niet kunnen vinden.
tijd: woensdag13:00-18:00
vrijdag-zaterdag13:00-17:00
site: gezelligleuk.free.fr


Kresse Museum
(nl) Gouda
Turfmarkt 20 - 2801 HA Gouda (nl)
tijd: op afspraak
site: kressemuseum.nl
mail: post@kressemuseum.nl


Het Nederlands Stripmuseum
(nl) Groningen
Westerhaven 71 - 9718 AC Groningen (nl)
tijd: dinsdag-zondag10:00-17:00
site: stripmuseum.nl
tel.: +31 (0)50 - 317 8470


Centre National de la Bande Dessinée et de l'Image
(fr) Angoulême
121 Rue de Bordeaux - 16000 Angoulême (fr)
tijd: dinsdag-vrijdag10:00-18:00
zaterdag-zondag14:00-18:00
juli-augustustot 19:00
site: cnbdi.fr
tel.: +33 (0)545 386 565© 2017
het Nieuws-team / StripSter
2017-09-23