--> Overzicht recensies

23 september 2012
Time is an illusion
Invented by mankind to hide eternity

(Rootz Underground - 2009)
Na het lezen van het kostelijk boekje World of Dik van striptekenaar Maikel Verkoelen vroeg ik hem uit nieuwsgierigheid en eerbied of er een verhaal achter deze verhalen lag. Critici willen altijd weten of het fictieve verhaal correspondentie heeft met de empirische auteur. Volgens Verkoelen gaat World of Dik over angsten, weggestopte gevoelens, frustaties en dingen die niet kloppen. Kortom: Nachtmeries.

De gags van Maikel Verkoelen zijn prettig om te lezen omdat ze ons een macabere spiegel van ons eigen (kortzichtig) leven laten zien. Aangrijpende gebeurtenissen rond doodgewone situaties met een flinke dosis zwarte humor. In deze sympathieke pre-press uitgave van uitgeverij Syndikaat komen we de gags tegen die ook op StripSter te bewonderen zijn geweest.
Verkoelen weet met simpele middelen een mooie en lugubere wereld neer te zetten. Een waar genot om te zien hoe de tekenaar met zwart en wit flirt en zo een schaduwrijke wereld langzaam maar zeker gestalte krijgt.

Het zijn verhalen in medias res die om een begin en een vervolg schreeuwen. Maar tegelijk is dat begin en einde eigenlijk overbodig: Het fragmentarische karakter van elk verhaal an sich is een slow-motion-achtige relaas van een groter geheel. Alsof de tijd in elk verhaal op een prettige doch angstaanjagende wijze stil staat en de lezer in de maling neemt. Een nachtmerrie die in enkele seconden onze diepste wensen en angsten op een sierlijke wijze serveert.

Gewone en dagelijks onderwerpen zoals een lenzendoosje winnen aan kracht en dimensie omdat ze vergroot worden afgebeeld. Een simpele doch doeltreffende truc om als beeldend kunstenaar vraagtekens bij onze perceptie der werkelijkheid te plaatsen.

Santiago Martín

Maikel Verkoelen : World of Dik
SC, 80 pagina's zwart-wit, prijs € 14,95
Het T-shirt kost € 19,95
Beide verkrijgbaar vanaf oktober 2012


www.syndikaat.nl
www.studiomik.nl

interview met Maikel Verkoelen


© 2012
Santiago Martín / StripSter
2012-09-23
http://www.stripster.net/?/scripts/n_recensies.php?id=88