zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten  --> Artikelen

25 december 2015Eric Hebben in gesprek met Ralph Dikmans

Naam:Ralph Dikmans
Woonplaats:Boxtel
Geboren:8 januari 1975
Horoscoop:steenbok
Opleiding:Pedagogische Academie
Beroep:Leerkracht werkend met zeer moeilijk opvoedbare jongeren met leermoeilijkheden
Strips:Suske en Wiske, Paling en Ko, Urbanus, Jump, Spider-Man, Agent 327, nog veel andere.
Muziek:Queen, Bon Jovi, maar ook Phil Colllins tot aan 3J's
Films:James Bond, Expendables, vooral actie en thriller.


Cover Anders-man
Strip op 7 jarige leeftijd

Ben je getrouwd en heb je kinderen?:
Ja, ik ben 14,5 jaar getrouwd met Ilona en heb 2 kinderen; Cas (10) en Anne (9)


Ralph, tot enkele maanden geleden zei de naam Ralph Dikmans ons niks. Nu zien we je wekelijks op StripSter verschijnen, en komt er zelfs een eigen album uit van je creatie Anders Man.
Kun je wat vertellen over je teken carrière voordat we je op StripSter zagen verschijnen?

Eigenlijk tekende ik al vanaf kleins af aan. Ik kreeg smalle A5 kladblokken, niette ze aan elkaar en tekende ze helemaal vol strips. Die gaf ik altijd aan vriendjes weg. Ik heb daarna gepubliceerd in het verenigingsblad van de lokale zwemvereniging waar ik bij zat. Ik ben daarna nog wel blijven tekenen, maar op een heel laag pitje. Tijdens lessen die ik gaf was het een handig middel om de aandacht er goed bij te houden van de jongeren.


Dit jaar bestond mijn taekwondo vereniging precies 25 jaar en voor een groot cadeau waren er sponsoren nodig. Een kameraad regelde ze en om ze te bedanken voor hun donatie, besloten we ieder een uniek schilderij te geven. Ik moest toen in zeer korte tijd 25 schilderijen (A4) maken. De reacties waren zeer positief en besloot weer meer te gaan schilderen en tekenen.
Zo maakte ik een Suske en Wiske schilderij, wat op Facebook werd opgepikt door een amateur beeldhouwer die net van een signeerbeurs kwam waar hij een beeldje had gedoneerd voor het goede doel. We hadden een deal. Ik maakte een schilderij en hij maakte een beeld. Beiden waren we tevreden over elkaars werk. Ik vroeg hem dan ook of hij me in contact kon brengen met degene van de stripbeurs. Ik wilde ook een schilderij doneren voor het goede doel. Dat werden er uiteindelijk drie en daarom werd ik uitgenodigd om in april van het volgende jaar (2016) te komen signeren.
Ik had nog geen strip op papier, en vond dat ik op zijn minst iets op papier moest hebben. Ik begon wat parodieën te tekenen omtrent superhelden en noemde het "de (on)gemakken van een superheld". Na een grap of 17 vond ik het tijd wat eigen materiaal te maken en begon met een naamloos zwerverfiguurtje wat per toeval een sprekende kikker vond. Deze vervulde twee wensen van hem; om een superheld te worden en een eigen huis.


Ik wist toen op dat moment totaal niet wat voor krachten ik hem moest geven of hoe ik hem moest noemen. Ik overlegde dit met mijn klas en zij bedachten zijn naam Jack Ackerman. Ik wilde hem Polderman of Beneluxman noemen, maar op de een of andere manier vond ik dat niet lekker klinken. Hij moest iets anders zijn, ah! Anders-Man was geboren. De grap zou dan worden dat hij zou denken een geweldige superheld te zijn die ook echt gelooft dat dat de omgeving hem zo ziet, maar totaal geen krachten heeft. (Tenslotte hebben Marvel en DC zowat alle krachten al drie keer uitgevonden).


Ik ben daarom (mede door drukte en stress door het werk) als uitlaatklep gaan tekenen. In het begin nog erg spontaan, geen schetsen, gewoon tekenen en niet nadenkend over enige scripts e.d. Door veel in contact te komen via Facebook veel tekenaars leren kennen en daar veel tips van gehad. (Ik heb namelijk nooit een opleiding of i.d. gehad).


Ik ben zelf 2 jaar geleden begonnen met schilderles en heb daar vrij veel aan gehad? Heb jij er ooit aan gedacht teken- of schilderles te nemen? Of heb je iemand die je voorziet van goede adviezen en tips?
Het Laatste. Ik heb er wel eens over nagedacht, sterker nog, op de HAVO/MBO heb ik het vak Grafische Vormgeving genoten. Dat had alleen zo weinig nog te maken met het tekenen wat ik echt leuk vond, dat ik dit eerder een afknapper dan een verrijking vond.

Ik schilder met horten en stoten. Vaak heb ik contact met tekenaars en schilders die me tips en ideeën geven hoe ik verder kan. Onder andere van Arie van Vliet (Tiels Flipje, Kim en Eddy) en Alex Turk (Timo/ Mevrouw de Heks) heb ik veel ideeën en hulp gekregen. Mijn schoonmoeder schildert zelf ook, zit in een special schilder club en helpt met her en der ook.

Maar heb nooit teken- of schilderles gehad. Het grappige is wel dat ik een keer een schilderworkshop volgde en daar een troll maakte. De leraar gaf me alleen als advies wat grotere penselen te nemen.


Hoe ben je bij StripSter terecht gekomen?
Via Facebook leerde ik Ralph Brendt kennen, iemand met wie het heel snel goed klikte. Ik bewonder zijn tekenstijl en daarnaast heb ik ook een heel goed contact met hem. Hij adviseerde me eens om wat werk door te sturen en aangezien ik al een pagina/ grap of 30 had, had ik flink wat materiaal wat gepubliceerd kon worden.


Hoe ga je te werk bij het maken van een strip?
Ik heb een opdracht om zoveel mogelijk tekenaars te 'gebruiken' in mijn strip. Soms komt de grap spontaan, op een onverwachts moment. Soms weet je een leuke clou waar ik een verhaal om heen brei. Niet zo heel lang geleden kon ik niet slapen en kreeg ik inspiratie voor 5 pagina's. Sindsdien leg ik ook een note bloc naast mijn bed, voor het geval dat.

Ik teken met blauw potlood en verdeel de vlakken zoals ik denk dat ik ze ga gebruiken. Dan ga ik de positie van de ballonnen bepalen en begin wat te schetsen zoals ik denk dat de grap het beste uitkomt. Wanneer ik tevreden ben over de schets ga ik in verschillende diktes fineliner de strip uitwerken. Ik scan hem in op 600 DPI en gad an de strip letteren. Ik heb eindelijk een lettertype gevonden wat goed bij mijn strip past.

Ik vul de tekst in en (omdat ik afgesproken heb met mijn uitgever deze in zwart –wit te laten) hoef ik hem niet verder in te kleuren.


Via facebook vernam ik dat je via een uitgever een eigen album gaat uitgeven.
Hoe is je dat zo snel gelukt?

Degene die ik wat schilderijen voor het goede doel aanbood, vroeg ik of mijn strips niet goed genoeg waren om gepubliceerd te worden. Er werd eerlijk geantwoord dat dat niet zo was (en als ik nu mijn eerste AM strips bekijk, moet ik ze ook gelijk geven). Daarna contact gehad met Strip2000, met wijlen Peter van der Heijden, waar het antwoord ongeveer gelijkwaardig was. Via Facebook kreeg ik contact met Windmill Comics, waar ik in Veldhoven op de stripbeurs afsprak mijn werk eens te laten zien. De kant die zij op wilden en die ik graag gaan wilde, matchte niet en daarom haakte ik af.


Ik kwam bij de Stripster voor het eerst Ralph Brendt en Hans Harleman tegen en ik had daar een zeer prettig contact. Als gimmick leek het me leuk deze mannen (en de mensen van Studio Jexx) eens te vragen mijn figuur Anders-Man in hun stijl te tekenen.

Ook mijn uitgeefster, Catherine, was daar aanwezig, die me nog kende van de schilderijen die ik voor haar gemaakt had.


Thuis gekomen leek het me een leuk idee om een Anders-Man strip te maken die de tekenaars tegenkomt. De rollen omgedraaid. Hans, Ralph en Studio Jexx warden nu als stripfiguren getekend. Om ze op die manier te bedanken voor hetgeen ze gedaan hadden. Catherine zag dat ik hiermee bezig was via Facebook en vroeg me of ze ook geen rolletje kon krijgen. Ik vond dat geen probleem en de laatste drie plaatjes speelde zee en klein rolletje mee. Dit idee vond ze zo leuk en de kwaliteit van mijn laatste pagina zó goed dat ze voorstelde deze 'gimmick' te gebruiken als complete stripboek. Maar dan met (on)bekende tekenaars die op de beurs verschijnen. Ik had mezelf voorgenomen geen van de tekenaars voor aap te zetten, maar juist AM het lijdend voorwerp te laten zijn.

Inmiddels zit ik op pagina 43 van de 45 pagina's die het gaat tellen. Er zijn ook verschillende StripSter tekenaars die de revue passeren; Ralph Brendt, Hans Harleman, Wim Vlieg en Peter Timmermans.


Je lijkt een razend tempo aan te houden in het tekenen van je strip. Gaat het je zo makkelijk af? Bij mij is het toch vaak gummen en weer opnieuw beginnen.
Bij mij start het met veel schetsen van te voren. Ik heb als tip gekregen met blauw (kleur)potlood te tekenen, omdat dat het gummen onnodig maakt. De scanner pakt deze lijnen idd bijna niet op. Voorheen tekende ik met 3B of 4B potlood. Veel gummen, veel vlekken. Als ik echt een giga fout maak, leg ik mijn tekening op mijn (home made) lichtbak. Maar ik schijn zeer snel te tekenen idd. Weet ook niet waarom dat is.


Een tijd geleden was je op het stripfestival in Veldhoven aanwezig als bezoeker. Is er een kans dat we je binnenkort een keer achter de tafel van StripSter mogen verwachten?
Ik ben zelf van mening dat je eerst iets te 'bieden' moet hebben, voordat je gaat signeren en aangezien er een echte Anders-Man strip gaat uitmaken, denk ik dat de kans meer dan aanwezig is om een stoel te bezetten naast de collega's van StripSter.


Wat vind je van StripSter en wat zie je als verbeterpunten?
StripSter is een machtig mooi platform waar veel talent zit. De diversiteit en het feit dat het wekelijks aangepast wordt, zorgt ervoor dat ik heel vaak de site bezoek. Het forum vind ik ook top. Eerlijk en opbouwende kritieken met goede tips, alleen heb ik daar soms het gevoel dat er alleen de tekenaars zelf zitten en niet b.v. bezoekers. Wellicht zou een makkelijk berichtenbox bij elke update een idee zijn. Maar voor de rest vind ik het alleen jammer dat ik het pas zo laat ontdekt heb!


Wat bedoel je precies met een makkelijke berichtenbox?
Het zou wellicht iets zijn om bij de hoofdpagina een soort berichtenbox te maken, waar bezoekers berichten achter kunnen laten. Het forum ontdekte ik pas veeeeel later. Deze staat nog teveel verborgen vind ik.


Heb je nog suggesties hoe StripSter meer bezoekers en stripmakers kan trekken?
Ben meer actiever op Facebook. Ik heb zelf gemerkt dat daar meer bekendheid te generen is. Hou een soort van 'like en win-acties'.


Wil je verder nog iets kwijt aan de lezers?
Via deze weg wil ik alle lezers bedanken, want zonder lezers hoeven we niet te tekenen natuurlijk! We hopen allemaal dat onze strips gelezen worden en uiteraard bevallen!


Ook nog de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar gewenst en de StripSter nog meer success dan ze nu al hebben!© 2015
Eric Hebben / StripSter
2015-12-25
http://www.stripster.net/?/scripts/n_interviews.php?id=48&titel=interview met Ralph Dikmans