zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten  --> Artikelen

26 april 2014Redactie in gesprek met Ruud Geerards

Naam:Ruud Geerards
Woonplaats:Weert
Geboren:1976
Horoscoop:leeuw
Opleiding:HTO Planologie & Ruimtelijke Ordening
Beroep:Beleidsmedewerker Ruimtelijke Ontwikkeling
Strips:Ik ben niet echt een stripfanaat in hart en nieren. Ik las vroeger en ook nu nog geregeld strips maar ben geen kenner. Mijn favoriete series zijn toch wel de series Trigië en Storm van Don Lawrence en de serie Heinz. Daarnaast hebben we thuis ook bijv. Kuifje, Asterix en Suske en Wiske in de kast staan. De manier waarop de strip getekend is, is voor mij bepalend of ik een strip al dan niet lees. Het moet niet te chaotisch of druk zijn en er moet een goed verhaal in zitten. Dit is natuurlijk afhankelijk van ieders eigen smaak. De tekeningen van Don Lawrence spreken mij vooral aan om de kunstige realistische manier van tekenen en Heinz vanwege de humor.
Muziek:Mijn favoriete muziek is elektronische dance muziek. Meer specifiek houd ik van Trance muziek. In mijn vrije tijd maak ik naast de strips van Hannes ook deze muziek en zet deze op het internet onder het pseudoniem Particle-X. Het artwork dat hierbij hoort doe ik dan ook zelf.
Films:Ik kijk veel films maar heb niet echt een specifieke favoriet. Ik hou vooral van Horror, sci-fi en fantasy. Maar een goede Thriller is ook wel aan mij besteed. Het liefst met een bovennatuurlijk randje en uitnodigend tot wat denkwerk.


Cover Hannes deel 1

Net zoals zo vele ben je ook al op jonge leeftijd begonnen met het priegelen in de kantlijn van schoolschriften. Kun je meer vertellen over je ontwikkeling als striptekenaar?
Ik ben begonnen met veel kleine dingen tekenen; losse plaatjes. Al tekenend ontwikkelde ik door de jaren heen mijn eigen stijl. Naast stripachtige taferelen heb ik ook andere klussen gedaan zoals festivalposters en geboortekaartjes om maar iets te noemen. Bij deze laatste heb ik de tekeningen digitaal getekend. Bij mijn huidige werkgever werden mijn tekeningen ook opgemerkt en werd ik gevraagd om strips te maken. Ik werk voor de gemeente Beesel die graag beleid in de vorm van strips wilde gieten. Dit zodat deze in de lokale krant gepubliceerd konden worden. Deze manier van communiceren is laagdrempelig en maakt het verhaal dat de gemeente wil vertellen begrijpelijker. De eerste reeks is gebundeld tot een stripalbum waarin de lokale politici ook figureren. Het stripalbum is ook op grote panelen afgebeeld. Dit grote stripboek is vorig jaar door de commissaris van de koning officieel geopend. Dit vond ik super leuk om te doen.
Het leek mij ook een uitdaging om eens een eigen stripverhaal te maken. Hier ben ik vier jaar geleden mee begonnen. In mijn vrije tijd heb ik hier vele uren aan gewerkt en nu ligt mijn eerste stripboek in de winkel. Super trots gevoel, dat het gelukt is. Ik ga er zeker een vervolg aan geven.


Je eigen stripboek, Het geheim van Grombl is dus sinds kort uitgekomen. Kun je iets vertellen over de totstandkoming van dit boek?
Het eerste idee ontstond naar aanleiding van een karakter dat ik in een losse cartoon gebruikte. Deze werd uiteindelijk Hannes, genoemd naar mijn overgrootvader. Mijn vriendin heeft de aanzet gegeven tot het verhaal en ik ben er zelf mee verder gegaan. Ik ben allereerst een storyboard gaan maken. Dit om de bladindeling te maken en schetsmatig de eerste conceptbeelden weer te geven (perspectief, compositie). Vervolgens ben ik de tekeningen gaan maken en heb deze later in inkt gezet. Daarna ben ik met behulp van de computer de tekeningen gaan inkleuren. Het is heel arbeidsintensief maar ik heb wel geleerd gedurende het proces. Ik denk dat de aanpak van het vervolg iets gestroomlijnder zal gaan. Hopelijk ook sneller.


Waar gaat het verhaal over en wat is je beoogde doelgroep?
Het verhaal gaat over de vrienden Hannes en Ben die samen avonturen beleven. Hannes komt in het bezit van een document dat hen in de richting van een schat wijst. Ze komen in hun zoektocht terecht in een andere wereld, genaamd Grombl. Ze ontmoeten een vreemde man die met hen op reis gaat op zoek naar de schat, de steen van Grombl. Gaandeweg moeten ze vele obstakels overwinnen om hun doel te bereiken. En dan…blijkt dat niet alles is wat het op het eerste oog lijkt.
Het boek is bedoeld voor jong en oud. Maar het is in ieder geval wel handig als de lezer ook daadwerkelijk de teksten kan lezen dit maakt het verhaal begrijpelijker.


Dit boek is het eerste deel van een serie avonturenverhalen over de held Hannes. Wat zijn je toekomstplannen met deze serie?
Nu begin ik aan het volgende deel. Ik ben bezig met het schrijven van een scenario. Dit bestaat in eerste instantie ook uit het nodig uitzoek werk, het kiezen van geschikte locaties en een goede verhaallijn. Het verhaal zal in ieder geval heel anders worden dan het eerste deel en met meer verschillende personages. Dat is in ieder geval het uitgangspunt.


Ik heb een aantal pagina's van je strip gezien en je hoofdpersonage doet me een beetje denken aan professor Barabas in de vroegere Suske en Wiske verhalen. Is dat bewust gedaan?
Nee dat is geen bewuste keuze maar mensen denken dit misschien omdat suske en wiske wellicht de bekendste strip is. Voor de inspiratie voor Hannes heb ik me laten inspireren door een tekenfilmserie die ik in mijn kinderjaren volgde: "Er was eens… de ruimte". De personages van Metro en Maestro komen daar misschien nog wel het dichtste bij. Voor de figuur Hannes heb ik gekozen voor een personage dat een duidelijk eigen karakter heeft en zich kenmerkt door de twee haren op zijn hoofd. Hiermee kan je spelen gedurende de diverse scenes. Het is dus niet geïnspireerd op Barabas er zijn waarschijnlijk wel meer stripfiguren met een baardje en een kaal hoofd.


Je hebt ook zelf het scenario geschreven, ben je beïnvloed door bepaalde scenarioschrijvers?
Nee, ik heb me niet laten leiden door andere scenarioschrijvers en ben afgegaan wat er uit mezelf is gekomen. Omdat ik veel films kijk zou je kunnen zeggen dat onderbewust hier wel invloeden uit komen. Maar het verhaal heeft zichzelf als het ware verteld. Ik ben begonnen met een voorzet die de eerste 6 pagina's vulden. Vandaaruit heeft het verhaal zich zelf ontwikkeld. Hierbij moet je wel goed rekening houden dat het verhaal consistent is en blijft tot aan het eind.


Hoe kunnen geïnteresseerden je stripboek bemachtigen?
De stripboeken van Hannes zijn te verkrijgen via catawiki en via marktplaats. Daarnaast zijn ze ook verkrijgbaar via de stripwinkels Alex en Beo in Antwerpen. Geïnteresseerden kunnen zich ook rechtstreeks bij mij melden via atelier-rg@outlook.com.© 2014
Redactie / StripSter
2014-04-26
http://www.stripster.net/?/scripts/n_interviews.php?id=47&titel=interview met Ruud Geerards