zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk  overzicht blogs van Dirk  Dirk in Strips


 Parallellostrip

17 september 2016


In afwachting van een nieuwe, lange Interstrip, en na 2x een Haasje-over en een tekenestafette, is het tijd voor een nieuwe initiatief.

Ik heb een tijdje gebroed op een nieuw concept: de Parallellostrip.
Wat hebben we nodig?
Een scenarist die een parallelloscript wil schrijven, en verder 3 of 4 tekenaars die elk maximum 2 pagina's willen uittekenen.

Wat is een Parallelloscript? Een kortverhaal van 3 tot 8 pagina's.
Het verhaal bestaat uit 3 of 4 verschillende scènes; elke scène wordt getekend door een andere tekenaar. Om te vermijden dat de scenarist ellenlange beschrijvingen van personages of settings moet uitschrijven, leggen we een aantal duidelijke regels op.
Elke scène heeft zijn eigen personage en setting/decors. De personages in de scène van tekenaar A komen niet voor in de scène van tekenaar B of C. Hetzelfde geldt voor de decors.
Verder wordt er gewerkt met een vast raster: een pagina bestaande uit 12 vierkante kaders, of een pagina bestaande uit 9 rechthoekige kaders (verhouding 7 breedte /9 hoogte).
Waarom die eerste beperking? Om problemen van continuïteit te voorkomen natuurlijk. Tekenaar A heeft misschien een hele andere visie op een bepaald personage of een bepaald decor dan tekenaar B.
Maar deze beperking betekent niet dat er geen interactie mogelijk is tussen de verschillende scènes. Personage A uit scène 1 kan bijvoorbeeld bellen naar personage B uit scène 2.

En waarom die tweede beperking? Het is niet de bedoeling dat elke tekenaar 1 pagina tekent: tekenaar A tekent pagina 1, tekenaar B pagina 2, enz. Neen. Het lijkt me spannender dat de verschillende scènes door elkaar lopen. Tekenaar A tekent dus bijvoorbeeld de eerste 5 plaatjes, dan tekenaar B 2, tekenaar C de volgende 6, dan tekenaar C weer 2, enz.

Maar dit alles wordt misschien duidelijker met enkele voorbeelden.
Hierboven een voorbeeld van de eerste 2 pagina's van een parallelloscript dat in totaal, laat ons zeggen, 6 pagina's zal tellen. Het verhaal:
Een vliegtuig wordt gekaapt!

Tekenaar 1 tekent de scène van de piloten in de cockpit (rood in het voorbeeld). Hun vliegtuig wordt gekaapt! Gelukkig is er de stevige metalen deur die verhindert dat de kapers kunnen doordringen tot in de cockpit. Via de intercom horen de piloten de eisen van de kapers en de smeekbeden van het cabinepersoneel en de passagiers. De kapers dreigen de passagiers één voor één te doden als die metalen deur niet geopend wordt... Ondertussen communiceren de piloten over de radio met de controletoren.

Tekenaar 2 tekent de wanhopige situatie in het passagiersgedeelte van het vliegtuig (geel in het voorbeeld). De meedogenloze kapers, de angst en wanhoop onder de passagiers... Een zicht op het vliegtuig dat door de lucht klieft is ook mogelijk. Maar let op: als het script zegt dat tekenaar 2 het vliegtuig langs buiten tekent, kan dit niet meer gebeuren door tekenaar 1. Dit om tegenstrijdigheden te voorkomen.

Tekenaar 3 kan de situatie in de controletoren van de luchthaven tekenen (blauw in het voorbeeld). De spanning is te snijden, niet in het minst tussen de verkeersleiders en de inderhaast opgeroepen veiligheidsdeskundigen. De verkeersleider probeert de kalmte in zijn stem te bewaren terwijl hij spreekt met de piloten hoog in de lucht.

Een vierde scène is mogelijk (groen in het voorbeeld), waarin tekenaar 4 tekent hoe een vrouw verneemt dat haar geliefde op het gekaapte vliegtuig zit. Terwijl de tv opstaat om het laatste nieuws te volgen, zien we hoe de thuisblijver opgebeld wordt door haar geliefde op het vliegtuig. Een emotioneel gesprek volgt...

In dit Parallelloscript wordt er vlot geswitcht tussen verschillende scènes. Ook al gaat het om aparte scènes, toch is er via radio of het mobieltje volop interactie tussen de personages uit de verschillende scènes. Een dialoog gesproken door een personage uit scène A kan zo terecht komen in een plaatje getekend door de tekenaar van scène B. Dat vormt geen probleem.
Hiernaast een tweede voorbeeld, met een rustiger bladspiegel. Een parallelloscript van bijvoorbeeld 5 pagina's voor 3 tekenaars.

Tekenaar 1 tekent een verhaal in het heden (blauw). Een oude dame in een rusthuis. Ze heeft een heel leven achter zich... ze is een overlevende van de concentratiekampen...

Tekenaar 2 tekent haar verhaal in het verleden (oranje). Een jong, joods meisje in een dodenkamp...
Hier overtreden we al een regel voor een Parallelloscript. Tekenaar 1 en 2 tekenen eenzelfde personage. Maar hier kan het wel, want er zit zo'n 70 jaar tussen beide verhalen; hetzelfde personage als kind en als bejaarde. Weinig gevaar voor de continuïteit dus.

Tekenaar 3 toont hoe het achternichtje van de dame in het heden de site van het concentratiekamp bezoekt (rood)...
Praktisch?
Een scenarist biedt zich aan op het forum en stelt kort zijn project voor. Een kort woordje over de inhoud (zonder teveel prijs te geven). En wat zoekt hij/zij: bijvoorbeeld 4 tekenaars, voor een verhaal van 6 pagina's van 9 vierkante kaders elk. Een tekenaar die 12 kaders moet tekenen. Een tweede om 9 kaders te tekenen, een derde voor 15 kaders, en een vierde voor 18 kaders.
Wanneer zich 4 kandidaat tekenaars hebben gemeld, stuurt de scenarist het scenario naar de 4 tekenaars. Iedereen krijgt het volledige verhaal.
Elke tekenaar tekent de hem toegewezen kaders in het scenario. Buiten de beperking betreffende vorm van het kader, zou ik geen beperkingen opleggen. Techniek, kleur of niet, lettering, daar is elke tekenaar vrij in.
Na het tekenwerk sturen de tekenaars hun plaatjes naar de scenarist. Dan moeten deze kaders nog samengevoegd worden tot de 6 pagina's in ons voorbeeld. Dat kan de scenarist doen, één van de tekenaars, een vrijwilliger van Stripster. Dat is af te spreken.

Een mooie uitdaging voor een scenarist in spe (ondanks / dank zij alle restricties en regels). En een mooi, niet al te zwaar tussendoortje voor onze tekenaars.
 vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 136) van Eric op 30 september 2017 om 13:23:

Ah, 1963, toen de winters nog echt winters waren.
Weer een leuk inkijkje in dat jaar.


© 2016
Dirk / StripSter
17 september 2016

 http://monsieurtoupet.be/

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=977&titel=blog Dirk: Parallellostrip