zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Femke  overzicht blogs van Femke  Femke in Strips


 Stresskipje & 3D modelleren

16 november 2014


3D modelleren, onmogelijke gebouwen tekenen & maken in 3D, de strijd aangegaan met Adobe illustrator... ik heb het allemaal gedaan! Want ik ben aangenomen in Breda en doe nu de studie International Game Architecture and Design!

En zoals gewoonlijk is het weer een geweldige tijd geleden dat ik een blog heb geschreven. Ik heb het altijd veel te druk, en zeker nu ik deze studie heb en veel freelance jobs. Maar ik ga jullie even in het kort vertellen wat mij allemaal is overkomen.

First of all, ik ben geslaagd en heb nu een Gymnasium diploma waar ik sehr trots op ben. Second ik ben aangenomen voor de slopende mental breakdown studie Game Architecture and Design. (en ja het is net zo slopend als het klinkt, en sommigen zullen misschien denken naaaah dat valt wel mee, nou dus niet...) Maar het is de meest AWESOME studie ever! Met leraren die ENG professioneel zijn en direct uit de game of film industrie komen. Echt mensen waar ik zo blij mee ben dat ik les van ze krijg maar tegelijkertijd doodeng vind. 1 docent die heeft meegewerkt aan de Spiderman films en X-men (awesomeness!!!!) En we hebben ook een docent die gewerkt heeft bij Disney (nog meer awesomeness!!!) Ohja, en alle leraren komen uit Amerika of Canada of Engeland en spreken geen woord Nederlands. Maarja daarom is het een internatinal studie natuurlijk. En ze vinden dat mijn achternaam niet uitspreekbaar is haha. (Ze zeggen altijd Femke Shjars)

Le impossible building
De zwart-wit tekening hieronder is de tekening die ik kreeg om mee te werken. Deze moest ik gaan nabouwen in 3D (mijn 3D gebouw zie je eronder, zonder textures). Als je beter kijkt zie je dat heel veel onderdelen eigenlijk onmogelijk zijn, net zoals de tekening van Escher (met zo'n trap die in een rondje gaat maar toch eeuwig omhoog blijft lopen). Maar dus vandaar dat dit het Illusion Project heet. En hieronder zie je hoe ik het heb gemaakt in 3D. (helaas was het nog niet af...)
Helaas had ik de deadline voor dit project niet gehaald. De omgeving was nog niet af en er moest nog veel gebeuren. De stress was echt verschrikkelijk.
Dit is trouwens mijn eerste project in 3D dat ik heb gemaakt. En we werden meteen in het diepe gegooid. Ja okee de meeste van jullie hebben nog nooit in Maya gewerkt.... maak een onmogelijk gebouw! Yeuy!
Maar ben zeker niet tevreden met hoe het eruit ziet momenteel, en het inleveren was echt hell. Want we moesten het opsturen via wetransfer of dropbox. Nou ik ben altijd geweldig handig met deadlines (Dirk en Martin weten er alles van). Maar dus de deadline was vrijdag om 17:00, en alles wat ingeleverd werd ná 17:00 werd niet beoordeeld en dan had je gefaald.
Dus ik opsturen via wetransfer (het hele zipbestand met alle scenes en sourceimages etc) en dat stuurde ik om 16:40. Maar wetransfer ging gelijk op met de tijd. Om 16:45 stond er nog 15min tot het is verstuurd. en dat zo de hele tijd tot aan 16:59... nog 1 minuut totdat het is verstuurd. Dat noem ik dus living on the edge

Maarja helaas was het nog niet af, dus ik denk dat ik hem moet retaken. Maar als dat gebeurd laat ik jullie the progress zien en ofcourse de hele tempel met alle textures en normalmaps (normalmaps zijn awesome dingen waarmee je je 3D models super detailed kan maken doordat je bepaald hoe het licht erop valt, met andere woorden, zo'n lege muur kan je eruit laten zien alsof hij heel veel scheuren en oneffenheden erin heeft, zonder gebruik te maken van een texture die je erop plakt die je getekend hebt, maar puur omdat je verandert hoe het licht weerkaatst)
Natuurlijk had ik veel meer deadlines dan alleen van dat ene project.En tentamen week was echt stressen met een huurlaptop die gemiddeld 14x crasht per dag. En dat is niet overdreven aangezien mijn laptop al 4 keer is gecrasht op school, en nog eens 8 keer toen ik deze blog wilde schrijven. En met crashen bedoel ik dan ook echt blue screen of death. Dus dat maakte het geheel nog lastiger dan het al was. Mijn eigen laptop (die ik net nieuw had gekocht) moest alweer terug voor reparatie. (er zat een vage random streep in het midden die mijn scherm in tweeën had geknipt) En nu blijkt dat de huurlaptop die ik had meegekregen een virus erop heeft staan omdat de voorganger die die laptop had al zijn bestanden er nog op had staan.

Hierboven en hieronder zie je ook nog 2 van de 6 screenshots die ik heb moeten tekenen in Adobe Illustrator. En degene die Adobe Illustrator kennen, weten ook dat je altijd óf een Photoshop-typje bent óf een Illustrator-typje. Die 2 programmas zijn compleet het tegenovergestelde van elkaar. Het verschil in een notendopje is in principe dat je met Photoshop vrij kan kliederen en schetsen wat je wil, maar als je inzoomed heb je pixels, en met Illustrator is elke lijn die je zet een vectorline, en dat wil zeggen dat alles berekent wordt. Met andere woorden je heb niet zo veel vrijheid met schetsen, elke lijn moet je aanpassen en elke lijn wordt berekent (dat is ook waarom ik de pentool in Photoshop weinig gebruik) en het is ook zo dat elke lijn die je zet een nieuwe laag word, dus 150 lagen in Illustrator is best normaal. Maar het voordeel aan Illustrator is dat je oneindig veel kan inzoomen zonder dat je pixels krijgt. Dat is ook waarom Illustrator vaak wordt gebruikt voor logo's, omdat je dan bijvoorbeeld een logo op een vliegtuig kan plakken en dan ziet het plaatje er nogsteeds perfect scherp uit.

Hoewel Illustrator en ik nog steeds geen vriendjes zijn van elkaar, vind ik dat wat ik heb gemaakt al best aardig is voor een first try. Maar zoals jullie mij kennen teken ik natuurlijk op een hele andere manier draken, maarja ik ben natuurlijk een Photoshop-typje. En ik werk 10 keer zo snel in Photoshop als in Illustrator. Dit was overigens best veel werk (just so you know, elke schub op die draak heeft 2 layers. Dus multiply dat bij het aantal schubben wat je ziet, en dan heb je een beetje een idee van hoe ontzettend veel layers je hebt in tegenstelling tot bij Photoshop)
Hieronder zien jullie 2 van de 4 assignments die ik moest inleveren om aangenomen te worden in Breda. De opdrachten waren een lineart voertuig maken en een landschap met een gebouw erin. En dat was nog best wel spannend want ik had al meerdere berichten gekregen van dat ik zowel wél als niet was aangenomen. En uiteindelijk had ik een interview omdat ze niet zeker wisten of ze mij wilde aannemen. En dat was doodeng. Want de docenten die mij interviewden waren super professioneel. En ze keken echt heel uitdrukkingsloos naar mijn werk (zo van not impressed). En ik raakte een beetje emotioneel tijdens het interview (van de spanning). Maar uiteindelijk was alles goed gekomen. En later kwam die docent zo naar mij in de klas en zei: 'aaaah I remémber you....' (en ik meteen poef! rood hoofd)
Maar ik ben zeer tevreden over mijn docenten en mijn opleiding, ik had voor geen goud een andere opleiding gekozen. Maar het is een opleiding met heeel veel huiswerk (echt heel veel, zoveel dat de opleiding er berucht om is). En Tijdens de tentamenweek en de 2 weken ervoor, ben ik niet eerder naar bed geweest dan 02:00 en ik heb mezelf elke dag moeten forceren om 09:00 uur op te staan. En als je 2 weken vrij hebt is dat heel vroeg haha. Want zelfs in de vakantie heb ik elke dag gewerkt, en in de tentamenweek was ik vaak nog tot 03:00 of zelfs 04:30 aan het werk. Dusja véél huiswerk. En het is al helemaal zwaar en stressvol als je een huurlaptop hebt die 14 keer per dag ontploft (met zo'n nucleaire paddenstoel ontploffing).
Maar ik ben heel blij met deze opleiding dus het is allemaal totally worth it!

(Dat was ook een beetje de reden dat ik zo laat mijn 2e pagina van de Interstrip had ingeleverd)
Maarja met al dat huiswerk was het niet afgelopen. Ik heb daarnaast ook nog freelance jobs. Want ik ontwerp nog steeds praalwagens, en dit keer voor 2 verenigingen in plaats van 1. En ik heb ook nog het logo ontworpen van een website, en ook nog additional art voor bij die website (dit zal ik ook allemaal in later blogs laten zien). Ik kreeg er wel dik voor betaald. Maar dit alles resulteerde er wel in dat ik elke dag als een bleke zombie achter mijn (nu huur-)laptopje zit in mijn eigen kamertje in Breda, en dat ik vaak 11 uur per dag aan het tekenen ben. Waarop mijn vader zou zeggen: 'je ziet eruit als een uitgepoepte erwt'. Persoonlijk wil ik met niet voorstellen hoe dat eruit moet zien.

Maarja degenen die mijn blog al veel langer lezen zullen weten dat ik al 5 jaar lijdt aan RSI. En met deze studie en met mijn freelance werk kan dat af en toe een beetje te veel zijn.
Voor degenen die niet weten wat RSI is.. RSI is een soort spierziekte, niet helemaal een ziekte, maar heel veel kleine beweginkjes doen heel snel heel veel pijn. Met andere woorden, het doet pijn om te tekenen, muizen, typen, schrijven enz... En die pijn houdt niet op als je stopt met de activiteit, de pijn kan nog wel dagen aanhouden ookal muis of teken je dan niet, zelfs in je slaap.
Maar hoewel het nog steeds aanwezig is, heb ik er minder last van dan vroeger. Somehow heeft mijn lichaam zich aangepast aan de hoeveelheid werk. Ik heb werkelijk geen idee of mijn arm en pols sterker zijn geworden. Maar ik weet wel dat mijn RSI sterker wordt als ik gestresst ben of als het koud is, want dan slaat de kou op mijn spieren. Dus ik zit vaak opgerold in een dekentje als een rupsje achter mijn laptop. Nu moet ik wel zeggen dat RSI was terug gekomen tijdens mijn tentamenweek. Maar gelukkig was het daarna ook veel minder weer.
Minder tekenen is voor mij geen optie. Ik heb mijn studie en ik heb mijn werk, tekenen in mijn passie, en werken bij Disney of Dreamworks is mijn droom, en ik ga die droom najagen. En mijn RSI gaat mij daarin niet tegen houden. I consider myself a diehard :P
 vorige blog van Femke

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 483) van Florien op 17 november 2014 om 23:56:

Ik snap je zo goed, Femke! Het is heel herkenbaar (behalve de RSI dan, wat vervelend dat dat nog niet over is, of gaat zoiets niet zo snel over). Ook ik zit nu in de game wereld met heel veel drukte, 2 banen en een behoorlijk sociaal leven wat er ook nog tussen moet. Maya en Illustrator daar werk ik nog niet mee, ik ben vooral bezig met HTML, Processing en ander programmeerwerk. En tekenfilms maken dan...hehe


© 2014
Femke / StripSter
16 november 2014

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=890&titel=blog Femke: Stresskipje & 3D modelleren