zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Koper  volgende blog van Koper  overzicht blogs van Koper  Koper in Strips


 Mijn ontembare ego 1

8 januari 2011


Na het zoveelste comment, over dat Powerbeast een chaos aan tekenwerk en onleesbare teksten is, vond ik 't tijd voor een verandering. Natuurlijk was de chaos, die in 't verhaal aanwezig was sinds de nucleaire explosie, na 29 episodes ook wel voorbij. Het was tijd voor een soort rust in de Powerbeastpagina's. Episode 37 (het begin van het derde Powerbeastboek) werd de eerste episode waar ik gebruik maak van een nieuwe indeling/opzet van een Powerbeastpagina.

Een meer leesbare Powerbeast pagina.
Terwijl ik eigenlijk verder moest met episodes 30 t/m 36, maakte ik eerst episode 37 (zie schets hierboven). Ik wilde weten hoe Powerbeast in de 'nieuwe' stijl eruit zou gaan zien. Omdat 't resultaat mij erg beviel, maakte ik episode 38 er ook gelijk achteraan. Nu zat ik wel met een (klein) probleem, want ik had geen zin meer om episodes 30 t/m 36 nog op de 'oude ' manier te gaan tekenen. Episode 30, was naast dat 't de eerste episode zou zijn die in 2011 online gaat, ook het begin zijn van het derde hoofdstuk in 't, Beef voor de Samuraiboek (het tweede Powerbeastboek waarin episodes 18 t/m 36 gebundeld worden). Dus zou 't eigenlijk niet eens een gek idee zijn om vanaf deze episode al te starten met de 'nieuwe' manier van het indelen/opzetten van een Powerbeastpagina.

Dus ik legde de eerdere chaotische versie aan de kant en ging aan de slag met een nieuwe versie van episode 30.
In deze episode zijn Bigshot & Side-kick terug in 't Schoppen Vijfgebouw. Terwijl Powerbeast, in een of andere buis, aan 't bijkomen is van zijn strijd tegen de Samurai heeft hij weer een trip naar 't Captain Powerbeastuniversum. Deze episode zou weer eentje worden vol met allerlei waanzinnige characters en 't leek mij leuk om deze episode eigenlijk vol te proppen met characters die ik baseerde op Nederlnadse strip/comicmak(k)ers.

Allereerst (natuurlijk) met de twee superhelden die, sinds episode 25, de armloze Powerbeast een handje helpen:
Bigshot & Side-kick!

Tijdens de eerste small press-beurs (1998) in 't mooie Groningen, zaten Bart en ik daar, vol trots met onze eerste Powerbeast comic. Vlak naast ons stond het Lamelos-collectief. Twee van hen liepen speciaal voor deze (kleine) beurs in superheldenkostuums. Ze zagen er zo onwijs gaaf uit, dat ik ze gewoon wel op papier moest zetten. Dit waren characters die geweldig in een komend Powerbeast avontuur zouden passen!

Dit gebeurde in het vijfde nummer van de 2002 Powerbeastserie. Ook hier stonden ze Powerbeast bij in zijn gevecht tegen de Samurai. Dus ook in mijn huidige versie van 't Samurai verhaal, zouden zij ervoor zorgen dat jullie geliefde (super)held niet nog meer ledematen zou kwijtraken dan zijn linkerarm.

De verkleedpartij van toen is zeker niet de enige keer dat 't Lamelos-collectief mij inspireerde, want op de volgende (Groningse) small press-beurs (2005) waren de mannen van 't collectief verkleed als piraten. Dit zorgde voor mijn Captain Laveloos character, die je (ook) in deze episode kunt bewonderen.

De crew van Captain Laveloos wilde ik voornamelijk baseren op andere (Nederlandse) tekenaars. Zo zie je in deze episode Barbher de Aal (moet ik deze gaan uitleggen!?) en Cavia Meisje. Cavia Meisje baseerde ik op Edith Kuyvenhoven, bedenkster en maakster van Elp de cavia. Ergens in 2009 heb ik een goeie week met haar gedate. Ik kon mij niet zo vinden in de strips en tekenaars die zij bewonderde en zij vond Powerbeast maar een engerd. Dus na een week twisten over smaak en andere onzin was 't beter om haar rol in mijn leven te beperken tot eentje in mijn comic(s). Edith is een groot bewonderaarster van Barbara en omdat ze de 'echte' Captain Laveloos ook (goed) kent, was ze eigenlijk een perfecte toevoeging aan de crew van deze meestal beschonken captain.
Naast tekenaars hoort er ook nog een Slurf bij de Laveloos crew. "Een Slurf!? Wat de fuck is een Slurf!??", vragen jullie je nu (waarschijnlijk) vast af!?

In de jaren tachtig maakte de (Nederlandse) band, Rubberen Robbie een parodie op 't Wuppie- en Smurfengedoe van Vader Abraham. Het Slurfenlied, dus!

"Wij zijn de Slurven, wij zijn de Slurven. En ied're Wuppie die wij zien, die krijgt een schop. Wij zijn de Slurven, gemene Slurven. Ja, met kettingen slaan wij er bovenop!"

Voordat (die vervloekte) AH met de comeback van de Wuppies kwam, hadden wij ook al grootste plannen om voor de terugkeer van dit leuke speeltje te zorgen. De Captain zou namelijk een Wuppie als trouwe metgezel krijgen i.p.v. de (saaie) papegaai die Bart in eerste instantie voorstelde. Bij de eerste Captain Powerbeast comic zou je dan, als lezer, een (gratis) Wuppie erbij krijgen. Op 't lintje van 't beessie zou dan komen te staan: "I love Captain Powerbeast!". Naast de comeback van de Wuppies, zou Koper Comics ook verantwoordelijk zijn voor de glorieuze comeback van hun aartsvijanden, de Slurven, dus!

Op internet ging ik op zoek naar de cover van 't singeltje van de Slurven, dat mijn vader destijds (lang, lang geleden) gekocht had. Ik wilde de Slurven (natuurlijk) zo goed mogelijk maar origineel idee/concept gaan verwezenlijken in mijn comic(s).
Wat ik ook graag al een tijdje wilde tekenen, was de 'taart' scene. Vorig jaar, toen Bart en ik druk met de eerste (nieuwe) Powerbeastcomic aan de slag waren, vonden we ergens in de vergeten te deleten bestanden het eerste script van A.C.E. 35.

Zo'n vijf jaar geleden zouden Bart en ik helpen om Gert-Jan van Oosten zijn comicdromen uit te laten komen. Ik gun mijn vrienden (natuurlijk) alleen maar het beste van 't beste, dus raadde ik 'm aan om op zoek te gaan naar een andere talentvollere tekenaar. Een tekenaar die zijn woorden beter kon laten schitteren op een Koper Comics artboard, dan ik dat zelf zou kunnen doen.

Oftewel, ik vond 't een waardeloos script!
Na drie pagina's van dat rukscript te hebben gelezen, vond ik dat ik genoeg kostbare tijd van mijn leven aan deze onzinnige bagger besteed had. Dus ik vertelde Gert-Jan dat ik 't te druk had met het maken van mijn eigen bagger en dat 'ie beter een andere tekenaar kon gaan zoeken voor het maken van de zijne.

En met dit (tweede) geweldige advies van mij ging Gert-Jan zijn eigen pad bewandelen. The trail of the Goost writer, zeg maar.

Jarenlang heb ik nooit meer omgekeken naar dat script van de Goost writer, tot op die dag dat wij 't terugvonden op de ouwe (mac) laptop van Bart. Ditmaal kwam ik er een stuk gemakkelijker doorheen. Waarschijnlijk omdat ik nu op zoek was naar leuke dingen om te gebruiken in mijn Powerbeast comic. Leuke dingen om mijn voormalige (schrijvers)vriend een beetje (nou ja, beetje!?) mee te jennen.

Ja, ik kan een erg vervelende gast zijn, maar zolang ik de grootste lol heb bij het maken van mijn strips/comics zal 't mij echt aan mijn reet roesten wat de rest van de wereld (Nederland, dus!) van mijn kinderachtige pesterijen vindt!

Ik heb smakelijk gelachen om 't schrijfwerk van Gert-Jan en vond een aantal geweldige dingen voor in de Powerbeast comic(s). Door een van die vondsten hebben we zelfs die avond nog een stuk van een al reeds geplaatste episode (episode 11) herschreven voordat de comic een paar uur later naar de drukker ging.
Maar ik zou eigenlijk gaan vertellen over die 'taart' scène. In het toenmalige eerste nummer van A.C.E. 35 (wat hopelijk nu helemaal herschreven is) werd 't A.C.E. 35 team opgericht en dit vieren ze met taart en wijn!? En voor al diegenen die 't script niet ergens hebben liggen hier 't stukje uit 't A.C.E. 35 #1 script:

Kader 5
Camera op de deur van de kamer waar John en de anderen in zitten. De deur gaat open en Kris en 4 Marc-en lopen naar binnen. Kris heeft een grote taartdoos vast en de Marcen hebben flessen wijn bij zich.
Marc: "Verrassing!!!!!"

Ik pieste bijna in mijn broek van 't lachen!

Taart!?

Taart en wijn!??

Laten we vooral ook niet die wijn vergeten!

Zie je 't al voor je!?
Captain America, richt Avengers-team zoveel op (of voor de DC-liefhebbers, Superman de zoveelste JLA versie) en alle helden staan in de vergaderzaal, als opeens Tony Stark (Brucie Batman, voor de JLA fans) binnenkomt met taart en wijn en dan ook nog even roept: "Surprise!!!!!"

"Hulk wants a bigger piece, Flagman!"

Hahahahahahaha... het zal wel ambtenarenhumor of zelfspot zijn!?

In ieder geval, vond ik deze te leuk om niet te gebruiken en daarom dat mijn, op de Dropperds gebaseerde helden dus met een (volgepropt) blij gezicht roepen: "En taart, chef!"

De laatste tekenaars, die je op de pagina ziet zijn (natuurlijk) niemand minder dan dat stelletje ongeregeld dat elke week (kei)hard werkt aan de (volgende) avonturen van Nederlands meest geliefde (super)held en ze hadden eigenlijk wel een avondje vrijaf verdiend, vond ik en omdat ik dat eigenlijk niet kan betalen, lossen we het gewoon op deze manier op!

Geniet ervan en tot de volgende!
Powerbeast in Strips van 8 januari 2011.
 vorige blog van Koper  volgende blog van Koper

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 83) van Rodney op 8 februari 2013 om 14:12:

Gaaf! Succes en alvast veel plezier in San Diego :)


© 2011
Koper / StripSter
8 januari 2011

 www.powerbeastadventures.com

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=8&titel=blog Koper: Mijn ontembare ego 1