zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk  overzicht blogs van Dirk  Dirk in Strips


 Perspectief 2

2 maart 2013


Vorige week vertelde ik over de basisregels van het perspectief: de horizon, het vluchtpunt en de vluchtlijnen. Vandaag doen we er een tweede vluchtpunt bij.

Ingewikkeld is het niet. We plaatsen weer onze (groene) lijn van de horizon. Daarop plaatsen we een vluchtpunt. En nu dus ook een tweede vluchtpunt. Op onderstaand voorbeeld bevinden de twee vluchtpunten zich binnen onze tekening. Maar we kunnen dus ook de lijn van de horizon denkbeeldig doortrekken tot buiten onze tekening en daar een vluchtpunt plaatsen.
Met nog enkele verticale lijnen maken we zo een gebouw. Merk op dat de ramen kleiner, maar ook smaller worden naarmate ze verder verwijderd zijn.

Met dit tweepuntsperspectief kunnen we niet enkel gebouwen neerzetten, maar ook personages. Hieronder een kleine schets uit kikkerperspectief; de horizon bevindt zich helemaal onderaan onze tekening. Je zal merken dat ik het zelf wat moeilijk had met het gebouw helemaal rechts op de schets. Doordat het rechtse vluchtpunt zich op de tekening zelf bevindt, krijgen we daar een beetje een rare hoek. Dat was wellicht beter als het vluchtpunt zich net rechts van mijn tekenblad was gezet.
Hieronder eenzelfde oefening door Fabrice Tarrin. Eerst zijn figuurtje Maki in kikkerperspectief, daarna in vogelperspectief, telkens met twee vluchtpunten.
Op de plaats van de rode vluchtlijnen zou je zo een plafond met balken of een betegelde vloer kunnen inkten!

Nog een laatste tekening, deze keer uit mijn strip Hokus, pokus, penalty! Twee verdwijn- of vluchtpunten en een vogelperspectief. Deze keer is de horizon een heel deel boven de eigenlijke tekeningen, en ook de vluchtpunten bevinden zich links en rechts van de tekening.
Tot nu toe viel het nog wel mee qua moeilijkheidsgraad. Maar wacht maar op de volgende keer!
 vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 136) van Eric op 30 september 2017 om 13:23:

Ah, 1963, toen de winters nog echt winters waren.
Weer een leuk inkijkje in dat jaar.


© 2013
Dirk / StripSter
2 maart 2013

 http://monsieurtoupet.be/

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=758&titel=blog Dirk: Perspectief 2