zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk  overzicht blogs van Dirk  Dirk in Strips


 Charlotte Salomon

12 januari 2013


Ik heb afgelopen week toevallig kennis gemaakt met het werk van Charlotte Salomon. Op een verloren moment gezapt en daar zag ik stripplaten die recht uit Brecht Evens' "Ergens waar je niet wil zijn" leken te komen. Maar Charlotte Salomon was geen striptekenaar, en ze stierf in 1943!
Het tragische levensverhaal van Salomon is te vergelijken met dat van Anne Frank. Ze was iets ouder (geboren in 1917), woonde in Berlijn. Als Joodse moest ze net als Anne Frank onderduiken. Dat was in het zuiden van Frankrijk. In haar onderduikadres maakte ze een reeks van honderden schilderijen, onder de titel LEBEN? ODER THEATER?
LEBEN? ODER THEATER? is geen stripverhaal an sich, maar een Gesamtkunstwerk. Er staan teksten op veel van de schilderijen, en Salomon stelde zich bepaalde muziekfragmenten voor deze of gene sequentie van prenten.
Toch kunnen we het bijna als een stripverhaal zien. Beelden, bijbehoren teksten en sommige schilderijen tonen zelfs sequenties van scènes. Het werk is 70 jaar oud maar doet erg modern aan, misschien omdat de 'echte' stripkunst nu pas tot dit 'niveau' is ge-evolueerd. Want bedenk, Charlotte Salomon maakte deze schilderijen terwijl Hergé zijn Kuifje tekende voor de Belgische krant, en terwijl Vandersteen nog net kwam piepen. Toch een groot contrast.
Charlotte Salomon vertelt in LEBEN? ODER THEATER? het verhaal van haar leven. Waarschijnlijk niet zoals het was, maar vanuit haar erg persoonlijke visie. Haar familie, de politieke verwikkelingen in Duitsland en haar eigen liefdesleven komen aan bod. Niet enkel de vorm, maar ook de (auto-biografische) inhoud is dus heel modern.
Hierbij enkele plaatjes. Maar het hele werk is in detail te bekijken in de online gallery van het Joods-Historisch Museum van Amsterdam, dat de hele collectie schilderijen van Charlotte Salomon bezit.
En oh ja, ook Charlotte werd uiteindelijk net als Anne Frank gearresteerd en gedeporteerd door de nazi's. Zij stierf in oktober 1943 in Auschwitz.
 vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 136) van Eric op 30 september 2017 om 13:23:

Ah, 1963, toen de winters nog echt winters waren.
Weer een leuk inkijkje in dat jaar.


© 2013
Dirk / StripSter
12 januari 2013

 http://monsieurtoupet.be/

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=734&titel=blog Dirk: Charlotte Salomon