zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk  overzicht blogs van Dirk  Dirk in Strips


 Handen tekenen

5 januari 2013


Na het gezicht zijn de handen het meest expressieve deel van het menselijk lichaam. Om een goeie stripfiguur neer te zetten is het dus belangrijk dat je goed handen kan tekenen.

Maar waarom is dat zo verduiveld moeilijk?
Om een gezicht te tekenen, moeten we al een model, een foto of een spiegel hebben. Maar handen hebben de hele tijd voor ons als voorbeeld. Het zou dus net gemakkelijk moeten zijn om handen te tekenen...

Eerst maar even wat anatomie.

Eerst de verhoudingen: een gestrekte hand heeft 3/4 van de lengte van het menselijk gelaat (of ietsje meer), en is een stuk kleiner dan een voet.

Dan de botten: elke vinger bestaat uit 3 vingerkootjes. Behalve de duim. Daarvan bestaat het zichtbare gedeelte uit 2 kootjes.
Een hand bestaat niet enkel uit botten. Zeker de binnenkant van de hand krijgt volume door de spieren onder de huid. Opvallendst is de spier onderaan de duim. Maar ook aan de ander kant van de hand is er een glooiing van een spier. Het midden van de binnenkant vormt dan weer een dalletje.

Aan de bovenzijde van de hand zien we geen spieren. Enkel pezen (die naar de vingers lopen), en in meer of mindere mate wat vetweefsels of aders.
Bij het tekenen van de hand valt allereerst de opponeerbare duim op. Die duim laat ons toe dingen vast te grijpen en gereedschap te hanteren. De duim heeft zijn basis lager dan de andere vingers. Waar het eerste kootje van de wijsvinger begint, daar bevindt zich al de eerste knokel van de duim.

Maar ook de andere vingers staan niet netjes op een rijtje. De verschillende knokels kan je verbinden met booglijnen (rose). Van de kleinere pink, over ring- en middenvinger, naar de wijsvinger. Tenzij je net als Walt Disney maar 3 vingers naast de duim wil tekenen...

De bogen lopen ook niet evenwijdig. Bij de pink zijn de verhoudingen tussen de kootjes nog ongeveer 1/3, 1/3, 1/3. Bij de middenvinger is dat eerder 1/2, 1/4, 1/4.
En de vingers zelf zijn ongeveer even lang als de rest van de hand (groen). Met die verhoudingen kan je uiteraard nog een beetje spelen: iets langere vingers voor elegantie of kunstzinnigheid.
Nadat je wat geoefend hebt met het schetsen van je eigen handen, in alle mogelijke posities, kan je er je eigen draai aan geven. Realistisch, karikaturaal. Hoekig of juist elegant en soepel.

Hieronder enkele willekeurige voorbeeldjes. Je zal zien. Als de handen iets moeten uitbeelden, of iets moeten vasthouden, verhoogt de moeilijkheidsgraad.
Blijven oefenen...
 vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 136) van Eric op 30 september 2017 om 13:23:

Ah, 1963, toen de winters nog echt winters waren.
Weer een leuk inkijkje in dat jaar.


© 2013
Dirk / StripSter
5 januari 2013

 http://monsieurtoupet.be/

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=724&titel=blog Dirk: Handen tekenen