zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk  overzicht blogs van Dirk  Dirk in Strips


 Bannister: waarom inkten?

15 december 2012


Op een forum schreef ik een tijdje geleden dat inkten geen noodzakelijke tussenstap meer is, bij het maken van een strip. Ik noemde de Dupuis-reeks Les Enfants d'Ailleurs (de kinderen van elders), getekend door Bannister, op scenario van Nykko. Deze reeks is voor zover ik weet (nog) niet vertaald naar het Nederlands, maar zit in het Frans al aan zo'n 6 delen.
Een beetje vergelijkbaar met de reeks Alleen, ook van Dupuis, maar hier belanden de kinderen in een fantasy wereld, en loopt er ook nog een volwassene rond.
Maar ik wou het dus hebben over de tekentechniek van Bannister. Als referenties voor zijn tekenwerk haalt hij evengoed Peyo en Morris als comics en manga aan. En die verschillende invloeden vertalen zich inderdaad in zijn semi-realistische tekeningen.
Hoe gaat hij juist te werk? Zelf noemt hij zijn techniek "la plus économique au monde"!
Hij tekent op gewoon fotocopieerpapier, op formaat A3. En gewoon met wat potloden en een gommetje.
Eerst komt de schets in blauw kleurpotlood. Over die schets komt de eigenlijke tekening, met een gewoon grafiet potlood, of anders een vulpotlood 0,5. Zo vermijdt hij het inkten met pen of penseel (een techniek die hij wel bewondert, maar dus geheel niet beheerst).
Verder bevatten zijn potloodtekeningen geen zwarte vlakken. Schaduwpartijen worden wel aangegeven, met een minder aangezette arcering in potlood.

Zo'n techniek is dus enkel mogelijk sinds het digitale inkleuren. Inkleuren doet Bannister niet zelf. Vaste inkleurder is Corentin Jaffré. Zijn rol is niet onbelangrijk, want zoals je misschien op bovenstaande grote tekening kan zien, beperkt de inkleuring zich niet tot het opvullen van vlakken, maar krijgen de potloodlijnen ook eigen tinten mee. Zo wint de getekende lijn nog aan kracht en contrasten.
 vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 136) van Eric op 30 september 2017 om 13:23:

Ah, 1963, toen de winters nog echt winters waren.
Weer een leuk inkijkje in dat jaar.


© 2012
Dirk / StripSter
15 december 2012

 http://monsieurtoupet.be/

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=712&titel=blog Dirk: Bannister: waarom inkten?