zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  volgende blog van Gerben  overzicht blogs van Gerben  Gerben in Strips


 Even voorstellen...

7 januari 2011


Op deze plek zal ik elke week wat vertellen over m'n werk/leven als illustrator.
Ik ben al jaren een regelmatige bezoeker van de StripSter site, lever zo af en toe eens een werkje in, maar ook het forum lees ik graag.
Toen ik de oproep om 'bloggers' las, leek het me daarom wel aardig een bijdrage te leveren.
In het kort zal ik even mijn geschiedenis weergeven.
Geboren in Amstelveen, 1971, daar tevens opgegroeid, en sinds enkele jaren woonachtig in Amsterdam, waar ik in een knus appartementje een nog kleiner en knusser studiootje beman.
Al vanf het prilste begin van mijn jeugd had ik 'iets' met tekenen (het bekende tekenaars-cliche:-)). Ik tekende het liefst altijd, en overal. In die periode had ik ook nog een andere passie, drummen, en die passie hing weer nauw samen met mijn obsessie voor de rockgroep KISS, maar tekenen won het uiteindelijk van de muziek. Zoals zoveel tekenaars heb ik vooral in die periode veel na-getekend. Kuifje, Storm, Trigië, oude Tarzan strips, ik probeerde te begrijpen, dóór na te tekenen, hoe iets eruit zag, en hoe je het zelf kon reproduceren. Het was ook de tijd van Robbedoes, Eppo, Kuifje, dus inspiratie/voorbeelden genoeg.
In de jaren die volgden kreeg ik verschillende 'inspiratie-fases', zo was er een StarWars/sci-fi fase, een horror-fase, een superhelden/Marvel-fase, en natuurlijk een Disney-fase. In die fases las en bekeek ik zoveel mogelijk van dat onderwerp, en tekende de figuren na of gaf er zelf een draai aan. Toen ik wat ouder werd begon de interesse in (geïllustreerde) erotica ook steeds meer een stempel te drukken.


Na de middelbare school werd ik (tot m'n verbazing overigens) toegelaten tot de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Het was vooral in het eerste jaar een periode van grote verwarring en twijfel. 'Leuk tekenen' was iets waar daar geen plaats voor was, en moest je ook zo snel mogelijk naast je neerleggen. Het conceptuele denken is op de Rietveld erg belangrijk, en geijkte paden proberen te ontlopen. Voor iemand die eigenlijk gewoon leuke poppetjes wilde tekenen bijna een onmogelijke strijd. Uiteindelijk heb ik 4 jaar op de academie gezeten, waarvan de laatste 2 jaar de richting genomen die het dichtst bij m'n 'ding' zat, grafische vormgeving. Het was duidelijk dat de school mij niks, en ik hun niks meer te bieden had, dus vanaf dat moment moest ik het zelf maar uit zien te zoeken.
Via-via kwam ik in contact met een klein, inmiddels niet meer bestaand agentschapje dat tekenaars zocht, en via dat agentschapje kreeg ik m'n eerste opdrachten. 1 Van de grote opdrachten was een wekelijkse voetbalcartoon in het AD, de serie heette Baltaal, en daarin werden voetbaltyperingen/spreuken op een geinige wijze neergezet.
Met weemoed denk ik soms wel eens aan die tijd terug. Ik tekende toen nog op papier, en gebruikte de pc amper nog. De deadlines waren altijd killing, en het kwam geregeld voor dat ik in de nacht vóór de dealine, met m'n geïnkte A3papier naar de stad fietste, en bij Kinkos (een inmiddels failliete keten copierzaken, die 24/7(!) open was) er een kopie van maakte, zodat ik die bij thuiskomst met m'n markers in ging kleuren, en waarbij dan de volgende morgen de koerier langskwam om hem naar de redactie te brengen..:-) Dat kun je je nu helemaal niet meer voorstellen, met email en alle andere digitale gemakken..


Ondanks de angst die ik er in het prille begin nog voor had, begon ik in die tijd toch steeds vaker de computer te gebruiken. Het was allemaal nog onwennig en ongewoon, maar ik merkte steeds meer het voordeel ervan. Een vriend van mij leerde me allerlei tips over PhShop, en spelenderwijs leerde ik mezelf weer datgene wat ik nodig had voor m'n tekeningen (overigens is de versie die ik toen had, 6.0, nog steeds degene die ik nu gebruik:-)).
Inmiddels zijn we weer wat jaren verder, en ben al die tijd tot nu actief als illustrator/striptekenaar. Sinds ik een paar jaar geleden de stap heb durven nemen om een Wacom Cintiq in huis te halen, heb ik het 'ouderwetse' papier in de kast gezet, en teken nu direct op het Cintiq scherm. Op beurzen presenteer ik mezelf dan ook steeds vaker als '2d-digital artist'.
Ik hoop nog lang m'n vak/werk/hobby te kunnen uitoefenen en mezelf en anderen te kunnen plezieren, met net zoveel plezier als dat ik als klein jochie deed! :-)


Na deze introductieblog zal ik de komende weken mijn blog vullen met 'work-in-progress', tips en trucs geven, praktijkverhalen over wat er zoal op je pad komt als illustrator (zoals een wanbetaler van Trots op Nederland en daarop volgende incasso affaire) en wat al niet meer...
Veel plezier ermee!
 volgende blog van Gerben

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 118) van Steven op 15 maart 2013 om 19:52:

Gerben, je hebt die dingen vast op F.A.C.T.S. ook wel zien staan, er was daar zeker één standhouder die niets anders verkocht. Jammer dat het nog een half jaar wachten is, hè...


© 2011
Gerben / StripSter
7 januari 2011

 www.gerb-art.com

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=7&titel=blog Gerben: Even voorstellen...