zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk  overzicht blogs van Dirk  Dirk in Strips


 Na het tekenen...

24 november 2012


Mijn tweede vervolgverhaal is af. Vorige week verschenen de laatste 3 pagina's van HOCUS, POCUS, PENALTY op Stripster. Zes à zeven maanden werk, een hele kaft vol schetsen en geïnkte tekeningen ergens in een lade en een hoop digitale bestandjes op mijn pc. En wat na het tekenen?
Nog even recapituleren wat mijn doelstellingen waren ergens in maart 2012, bij aanvang van deze strip. Na meer dan 2 jaar (met veel pauzes en andere projecten tussendoor) te hebben gezwoegd aan mijn vorige lange verhaal SIRENA, wilde ik nu op kortere termijn een vervolgverhaal tekenen. Doelstelling was 2 pagina's per week te tekenen. Dat is bijna een dagbladritme: die jongens tekenen 6 halve pagina's per week.
Dat is in principe mogelijk, ook als je alleen 's avonds, in de weekends en op snipperdagen kan tekenen. Daarvoor koos ik wel voor een eenvoudige lijn, weinig of geen documentatie en een recht-toe-recht-aan inkleuring.
Ik wilde wel een verzorgde bladspiegel, pittige dialogen, en moeilijkst van al: humor.

Ik weet niet of ik slaagde in die doelstellingen.
Het helse ritme kon ik niet volhouden, enerzijds omdat er een ander stripprojectje tussenkwam, anderzijds omdat een mens toch ook eens op vakantie wil vertrekken in de zomer. Ik moest dus noodgedwongen tijdens de zomermaanden een pauze inlassen.

Over het eindresultaat, op grafisch gebied, ben ik tevreden. Hier en daar zitten er wel wat plaatjes tussen die minder zijn. Maar het geheel, na inkleuring, oogt wel mooi (in mijn ogen toch). Of ik geslaagd ben een humorstrip te maken, daar moet de lezer maar over oordelen. Daarvoor zit ik er zelf nog te kort op.

De strip zelf was bedoeld als tussendoortje. Maar na er zoveel maanden dag in dag uit mee bezig te zijn geweest, wil ik alles niet zomaar in een kast of folder laten rusten. Ik heb dus enkele bestekken gevraagd om te kijken of ik deze strip tegen een schappelijke prijs kan laten drukken. Ik heb zelf een limietprijs in gedachten, en het is nog maar de vraag of ik een kleurenstrip tegen die prijs en op een beperkt aantal exemplaren gedrukt krijg.
Zo ja, wacht me wel nog wat extra werk: enkele platen ga ik dan zeker herwerken, sommige op het niveau van de inkttekening, sommige op het niveau van de inkleuring. En ook moet ik alles zelf nog eens grondig herlezen, om na te kijken of de continuïteit wel snor zit.
En dan moet alles nog drukklaar worden gemaakt (300 dpi, pdf, cover en binnenpagina's). Daar ben ik dan nog wel even zoet mee.

En dan maar hopen dat deze strip verkoopt. Dat zou toch moeten: voetbal, humor, en in kleur...

Als toemaatje nog enkele zaken (al aangehaald in eerdere blogs) die ik bewust in deze strip heb toegepast:

- In deze strip heb ik bewust geen tekstkaders gebruikt. Geen teksten in de zin van "de volgende dag", of "tegelijkertijd". Zulke zaken kan je evengoed uit de tekeningen of uit de dialogen laten blijken. Hulpmiddeltje hier waren de kleur van de hemel en van het hemd van de voorzitter van St-Pancreas: die wisselde ik elke keer om de overgang van scène op scène uit te beelden.
- Zoals gezegd besteedde ik extra aandacht aan de bladschikking. Af en toe wat gedurfdere schikking van de kaders, in functie van het verhaal. Maar steeds met de leesbaarheid in het achterhoofd. De lezer moet intuïtief de volgorde van de plaatjes kunnen volgen.
Hierboven een iets moeilijker bladschikking. Door het 4e kader in het 5de kader te laten overlopen, zonder witte band, probeer ik de lezer naar rechts te leiden, zonder dat zijn ogen eerst afdwalen naar de plaatjes eronder.
Problematisch vind ik ook altijd een reeks van plaatjes die van boven naar onder gelezen moeten worden. Geen probleem als zo'n reeks helemaal rechts op een pagina staat. Maar hoe verhinder je dat de lezer eerst het plaatje rechts leest, in plaats van de plaatjes onderaan, als je zo'n reeks links of in het midden van een pagina inpast?

Hierboven door de eenheid van vorm en kleur.
Of hieronder ook nog de personages die iestje uit het kader springen, net op de juiste plaats, en zo (hopelijk) de lezer in de juiste richting leiden.
- Tot slot kon ik het niet laten ook een gebalde actie te tonen via een groep mensen (zie mijn eerder blog over Groepen - Hergé). Hieronder zie je de reactie van het publiek op een doelpunt van hun voetbalclub: van spanning en verbazing naar juichen en een knuffel. Geen 3 of 4 verschillende plaatjes maar 1 plaat waar verschillende figuren een deel van de actie uitbeelden.
 vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 136) van Eric op 30 september 2017 om 13:23:

Ah, 1963, toen de winters nog echt winters waren.
Weer een leuk inkijkje in dat jaar.


© 2012
Dirk / StripSter
24 november 2012

 http://monsieurtoupet.be/

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=689&titel=blog Dirk: Na het tekenen...