zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Koper  volgende blog van Koper  overzicht blogs van Koper  Koper in Strips


 Mijn ontembare ego, part deux.13

23 november 2012


Rudi de Vries concludeert in zijn promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen dat de Nederlandse stripcultuur achterloopt. Dat Nederlandse uitgevers altijd al sneller tevreden waren met het uitgeven van buitenlands werk. Ik heb geen jarenlange universitaire studie nodig om tot dezelfde conclusie te komen.

Ik weet ook, dat kinderen tegenwoordig minder strips lezen en kopen dan vroeger, maar 'vroeger' waren de strips ook veel leuker.
Eigenlijk klopt dat niet helemaal. De strips van vroeger waren vróéger veel leuker. Van de gloriedagen van strips als Asterix, Lucky Luke, Suske en Wiske en Jan, Jans en de kinderen is nu nog maar weinig over. Het zijn slechts nog schimmen van wat ze vroeger waren. De vele grote uitgeverijen die je destijds had zijn inmiddels vrijwel allemaal verdwenen. Daarvoor zijn wel weer andere uitgeverijen zoals Silvester en Dark Dragon Books voor in de plaats gekomen. Deze relatief nieuwe uitgeverijen brengen trouwens heel mooie uitgaven op de markt, maar die mooie uitgaven (van vooral vertaald werk uit het buitenland) trekken niet het huidige jonge publiek.
Op Nederlandse stripbeurzen zie ik voornamelijk nog altijd de wat oudere mannen (die veelal nog bij hun ouders thuis wonen), met hun hiep-hiep-hoerastappers en hun linnen tasjes, bij de uitgeverijen in de rij staan voor een nieuwe uitgave. Het jonge publiek dat je op zo'n beurs ziet rondlopen is daar in de meeste gevallen om hun ouders te vergezellen. Ouders die op zoek zijn naar de eerste druk van een stripalbum uit de vergane glorietijd dat nog altijd in hun collectie mist. Aan hun gezichtjes zie je meteen dat die kinderen 1000 x liever met hun 3DS hadden willen spelen, maar zij worden erop uitgestuurd om tekeningen te scoren van de aanwezige tekenaars. Vader geeft aan, dat ze het best op jacht kunnen bij de small press of bij de independent uitgevers, omdat de rijen daar doorgaans het kortst zijn.

Rob van Bavel lanceerde 100 nummers geleden de Eppo opnieuw op de Nederlandse stripmarkt. Naast nieuw werk en talent wordt de Eppo voornamelijk gevuld met strips uit de oude doos (eventueel wel getekend door andere tekenaars, omdat de oorspronkelijke tekenaar inmiddels is overleden). Natuurlijk hoopt Van Bavel op een stroom van nieuwe lezers, maar volgens mij bestaat het grootste gedeelte van de abonnees uit mannen die vroeger ook al een abonnement op de Eppo hadden. Diezelfde mannen met die hiep-hiep-hoerastappers, ja. Toch houdt Van Bavel het al 100 nummers vol met de nieuwe Eppo, in tegenstelling tot de andere twee striptijdschriften die hij in de afgelopen jaren op de markt bracht (Por dios en Mad). Van Bavel wil ook niet teveel tornen aan het huidige Eppo-format, want er is een grote kans dat de huidige abonnees dat niet trekken. En als deze groep hun abonnement niet verlengt, is het ook weer gedaan met Van Bavels incarnatie van Eppo.
Misschien is het juist de taak van de small press/independent uitgevers om de boel in Nederland eens wakker te schudden?

Dat is ook de mening van Boy Akkerman uit de Windmill stal van medeblogger Johan de Neef.

Arrie ten Wolde (van het door 'drukteGremlins' geteisterde Geekstijl Insider) schrijft als reactie hierop op de Drop Comics Facebook-pagina (waarop ik ook het artikel over Rudi de Vries las): "Heb zelf een grote waardering voor alle smallpressers hoor, maar zolang er niet wordt samengewerkt en iedereen negatief blijft doen over elkaar is het niet meer dan schreeuwen in een lege woestijn vrees ik."
Jaah! Laten we met z'n allen gaan samenwerken!

Laten we met z'n allen die 'force to be reckoned with' zijn! De Dropperds willen dit ook (dat maak ik tenminste op uit hun reactie op het comment van Arrie.
Helaas gaat dat waarschijnlijk nooit gebeuren, want het blijft heel lastig om al die ego's en gekwetste gevoelens opzij te zetten om samen een front te vormen. Hebben we nou niks geleerd van al die jaren Sesamstraat kijken? Dat je met samenwerken meer bereikt dan in je eentje? Ik heb de Dropperds al op meerdere manieren laten weten, dat ik graag samen met hen en Windmill (en eventueel anderen) graag een samenwerkingsverband wil vormen, zodat we met elkaar een waanzinnig tijdschrift/magazine kunnen publiceren. Een uitgave die laat zien, dat Nederland naast de gevestigde striphelden ook fantastische nieuwe strip- en superhelden heeft!

Ik wil het Nederlandse publiek wakkerschudden!

Windmill is natuurlijk game, en ook ikzelf zie een gezamenlijke uitgave nog steeds zitten. Er is zelfs een tijdje sprake geweest dat het er ook zou komen. Maar ja, mijn grote ontembare ego heeft er wat moeite mee dat iemand anders bepaalt wat ik wel of niet mag schrijven of tekenen. Dus het waanzinnige, doch zeker levensvatbare, plan ging regelrecht de vriezer in.

Daar ligt het nog steeds, onder een enorme laag ijs, te wachten op het moment dat al die ego's gestreeld worden, zodat ze inderdaad gaan inzien dat we samen vele malen sterker zijn.

Dus met dit dertiende ontembare ego wil ik nogmaals een oproep doen aan mijn mede-comicmak(k)ers: laten we onze ego's en al het andere wat er gebeurd en gezegd is lekker aan de kant schuiven en met elkaar om tafel gaan om te kijken hoe we samen de Nederlandse markt kunnen veroveren. Ik heb daar veel ideeën over en jullie vast ook wel. Wie weet kunnen we van al die goeie ideeën een waanzinnig plan maken en deze realiseren.

Mijn ego is groot genoeg dat ik durf te zeggen dat wij (met ons allen) een uitgave kunnen neerzetten dat Van Bavels Eppo ver overstijgt.
 vorige blog van Koper  volgende blog van Koper

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 83) van Rodney op 8 februari 2013 om 14:12:

Gaaf! Succes en alvast veel plezier in San Diego :)


© 2012
Koper / StripSter
23 november 2012

 www.powerbeastadventures.com

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=687&titel=blog Koper: Mijn ontembare ego, part deux.13