zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho  overzicht blogs van Niquicho  Niquicho in Strips


 Is dat duidelijk?

15 november 2012


Of je nu een strip maakt, een gedicht voordraagt of een webtekst redigeert, je wil dat de lezer begrijpt waar je het over hebt. Maar daar komt heel wat bij kijken.

Zo moet je als striplezer weten dat een blok hout met een zaag erin betekent dat iemand ligt te slapen; dat een gedicht over slaap ook kan gaan over de dood (maar niet altijd); en dat je op internet voor meer informatie kunt klikken op een onderstreepte tekst (tenzij het een dode link is).

Als je de taal van strip, gedicht of internet niet begrijpt, gaat er van alles langs je heen. Dit geldt al helemaal als je de omgangstaal niet spreekt.

Nederlandse les
Dat merk ik wekelijks want sinds kort geef ik Nederlandse les aan migranten. De meesten van mijn negen cursisten zijn hier nog niet zo lang. Ze spreken weinig Nederlands. Hoe leg je ze dan bijvoorbeeld het verschil uit tussen 'je' en 'u'?

Letterlijk met handen (en voeten). Bij 'je' spreid ik mijn armen en doe alsof ik iemand omhels: 'je' zeg je tegen vrienden, tegen mensen die je kent. Spreek je iemand aan met zijn voornaam, dan gebruik je 'je'.

Bij 'u' steek ik mijn hand zakelijk uit alsof ik iemand de hand schud. Ik kijk formeel en geef een knikje: 'u' zeg je tegen onbekenden, tegen mensen die je aanspreekt met 'meneer' of 'mevrouw'.

je of u?
Ik deel een vel papier uit met daarop foto's van mensen die elkaar begroeten. De vraag luidt: 'Hoe spreken deze mensen elkaar aan?' Ik merk tijdens het maken van de opdracht dat de cursisten het doorhebben. Hoewel ik het antwoord al weet, vraag ik na de bespreking van de foto's of het zo duidelijk is.

Achter in de klas steekt H. uit Somaliƫ aarzelend zijn hand op. 'Wat betekent dat: "duidelijk"?'
 vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 126) van Martin op 7 februari 2013 om 23:43:

;)


© 2012
Niquicho / StripSter
15 november 2012

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=686&titel=blog Niquicho: Is dat duidelijk?