zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Femke  volgende blog van Femke  overzicht blogs van Femke  Femke in Strips


 Steampunk stad (deel 2)

18 november 2012


Jo, m'n schilderij begint al behoorlijk AWESOME te worden! Hij is nog niet af, maar hij ziet er wel 10x beter uit dan die abstracte schets in een van mijn vorige blogs. En in deze blog laat ik het hele proces zien tot nu.

Nouja, ik moet dus een schilderij maken voor een eindexamencijfer! En het thema moest "stad" zijn. Zoals ik in mijn vorige blog heb verteld, heb ik er een hekel aan om van die cliché stadsgezichten te tekenen. Bovendien kan ik daar niet veel fantasie in kwijt. En ik hou er van om lekker dynamisch te tekenen! En dus niet allemaal van die liniaal-rechte-kut-flatgebouwen. Hoewel ik toegeef dat een nachtgezicht van een stad er best indrukwekkend uitziet gaat mijn voorkeur toch naar iets wat nog niet bestaat in de 'echte wereld'.

Hieronder zie je nog wat schetsen die ik gemaakt heb vóórdat ik aan het schilderij begon, die ik de vorige keer vergeten was te laten zien.
Elke les ff fotootje!
Om mijn vooruitgang bij te houden, heb ik aan het eind van elke les even een foto gemaakt van mijn schilderij (alles met m'n smartphone dus vergeef me voor de misschien slechte kwaliteit). De eerste foto van hierboven is dezelfde foto als die van mijn vorige blog hierover. Dat was dus de abstracte schets waar niemand pap van kon maken. Behalve ik, die natuurlijk het hele plaatje al voor haar zag en vervolgens iedereen moest gaan uitleggen.
Slimmigheidjes met contrasterende/complementaire kleuren
Toen ik al volop bezig was met m'n schilderij, kwam ik erachter dat ik veel gebruik maak van contrasterende kleuren evenals complementaire kleuren. Hier kwam ik pas later achter. Maar blijkbaar doe ik het dus volautomatisch!
Voor degene die de moeite hebben genomen om dit stuk van mijn blog te lezen en er geen fuck van snappen, contrasterende kleuren zijn 2 kleuren die eigenlijk het tegenovergestelde van elkaar zijn: warm/koud, licht/donker etc.
Complementaire kleuren zijn de 2 kleuren die elkaar het beste laten uitkomen als ze naast elkaar worden gebruikt. De twee kleuren laten elkaar stralen! De BELANGRIJKSTE TEKENLES die ik heb geleerd. Als je dit goed weet te gebruiken worden je tekeningen automatisch mooier! Iedereen kent de kleurencirkel, iets wat eigenlijk wordt beschouwd als een soort baby-lesstof. Maar het wordt veel te veel onderschat vind ik.

De complementaire kleuren zijn trouwens:

> groen / rood
> blauw / oranje
> geel / paars
Ff m'n schilderij ontleed
Ik heb even mijn schilderij ontleed, dan wordt het iets duidelijker wat ik bedoel. In het eerste plaatje ze je het licht/donker-contrast van mijn schilderij (heel handig om diepte te weergeven). In het 2e plaatje laat ik zien hoe ik de complementaire kleuren oranje/blauw heb gebruikt: het blauwe water en de oranje roestige huizen en gebouwen. En in het 3e plaatje laat ik zien hoe je ook complementaire kleuren kunt gebruiken om diepte te weergeven.
 vorige blog van Femke  volgende blog van Femke

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 483) van Florien op 17 november 2014 om 23:56:

Ik snap je zo goed, Femke! Het is heel herkenbaar (behalve de RSI dan, wat vervelend dat dat nog niet over is, of gaat zoiets niet zo snel over). Ook ik zit nu in de game wereld met heel veel drukte, 2 banen en een behoorlijk sociaal leven wat er ook nog tussen moet. Maya en Illustrator daar werk ik nog niet mee, ik ben vooral bezig met HTML, Processing en ander programmeerwerk. En tekenfilms maken dan...hehe


© 2012
Femke / StripSter
18 november 2012

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=685&titel=blog Femke: Steampunk stad (deel 2)