zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Windmill  volgende blog van Windmill  overzicht blogs van Windmill  Windmill in Strips


 Albert Winands

27 oktober 2012


Komend weekend (3 en 4 november) staat de Windmill crew met een stand op de Stripbazaar in Beverwijk. We hebben deze keer een wel heel bijzondere gasttekenaar achter de stand.
Albert Winands werd in 1940 geboren in Beverwijk en woont daar nog steeds. In 1954 begon Albert zijn comic carrière op 14 jarige leeftijd als assistent van Dick Vlottes. 2 jaar later verscheen zijn eerste eigen comic De Vleermuis bij uitgeverij ATH uit Rotterdam. De Vleermuis is niet zoals velen denken een rip-off van Batman, maar is losjes gebaseerd op het boek De Zwarte Vleermuis (Black Bat) het pulp personage uit begin jaren 30 waar ook Batman losjes op gebaseerd is. In Nederland is ooit een boek van De Zwarte Vleermuis verschenen en die zoek ik zelf nog steeds om mijn eigen verzameling aan te vullen. Voor ATH werkte Albert ook nog mee aan de door Dick Vlottes gemaakte Tarzan strips.

Albert was dus pas 16 jaar oud toen hij de comics van De Vleermuis schreef en tekende in 1956. Helaas trok de uitgever na 6 nummers de stekker er uit en het 7e nummer dat wel in zijn geheel geschreven en getekend was is nooit uitgegeven en helaas is het tekenwerk daarvan verloren gegaan.
Daarna ging Albert aan de slag bij het overbekende Marten Toonder Studio's waar hij aan de slag ging als inkter en inkleurder. Maar nadat Albert deze baan moest opgeven omdat hij in militaire dienst moest was er voor hem geen plaats meer bij Toonder toen hij daar uit kwam.

Het duurde tot 1982 voor we weer iets hoorde van Albert op stripgebied. In het magazine Coyote verscheen zijn strip John Tarac welk hij maakte onder de naam Albert Survie. Helaas ging het magazine snel ter onder en werd het John Tarac nooit afgemaakt. Tussendoor maakte Albert nog wel een paar korte verhalen die op de plank bleven liggen.

Ik had zelf in begin jaren 70 het eerste nummer van De Vleermuis gekocht bij de Rotterdamse striphandel Wammes Waggel omdat ik dat als Batman verzamelaar wel interessant vond. Ik zag de overige deeltjes wel eens op stripbeurzen liggen, maar die waren dan vaak zo vreselijk duur of in een dermate slechte staat dat ik nooit overging tot aanschaf ervan.

Toen in 2009 onze eerste comic TOO: The Owl Organization een verkoop succes werd, wilde wij al snel een tweede serie en ik wilde graag de oude Vleermuis strips daarin plaatsen. Mijn zoektocht naar de rechthebbende van de strip begon. Uitgeverij ATH bestond al vele jaren niet meer en mijn zoektocht op het internet naar Albert Winands liep ook op niets uit. Ik vond wel een site van hem, maar daarop stonden geen enkele contact gegevens. Uiteindelijk kreeg ik van iemand een e-mail adres wat mogelijk van Albert was. En jawel, bingo. Ik had de juiste Albert te pakken. Na over en weer gemailt te hebben en ik mijn plannen aan Albert had voorgelegd, konden we aan de slag met de Vleermuis voor onze Hip Comics. Voor de zekerheid nam ik nog wel contact op met legal affairs van DC Comics om problemen te voorkomen.
Voor Hip Comics knippen we de oorspronkelijk Vleermuis verhalen in tweeën en plaatsen telkens 12 van de 24 pagina's en zo hebben wij inmiddels drie en een half van de oorspronkelijke uitgaven herdrukt en ook 1 van de 2 verhalen die Albert nog op de plank had liggen is inmiddels bij ons verschenen (Shock Classics #48) en het 2e verhaal zal gaan verschijnen in Avontuur Classics.

De Stripbazaar wordt voor Albert zijn beursdebuut en het wordt voor mij en de rest van de Windmill crew de eerste keer dat wij Albert in het eggie gaan ontmoeten. Ik kijk er naar uit. Voor dit blog heb ik gedeeltelijk gebruik gemaakt van informatie die ik gevonden heb op Albert's eigen site en de site van stripwinkel Lambiek/ Kees Kousemakers Comiclopedia.

Johan.
 vorige blog van Windmill  volgende blog van Windmill

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 8) van Johan de Neef op 1 december 2012 om 16:42:

@Rodney, voor zover ik weet is er op dit moment nog geen website van LoneJim, maar die zal er ongetwijfeld tzt. wel komen. LoneJim heeft wel een Facebookpagina.
En even voor de goede orde, ik ken een aantal van de mensen achter LoneJim, maar ik heb verder geen enkele betrokkenheid of bemoeienis met hun toekomstige uitgaven. Ik promoot het in mijn blog omdat ik vind dat een goed initiatief als dit promotie verdiend.


© 2012
Windmill / StripSter
27 oktober 2012

 www.windmill-comics.com

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=670&titel=blog Windmill: Albert Winands