zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk  overzicht blogs van Dirk  Dirk in Strips


 Kleur

6 oktober 2012


Vanaf deze week een blog of 2 over inkleuring. Ik ga het niet hebben over de kneepjes van digitale inkleuring. Dat kunnen anderen beter dan ik. Maar hier enkele algemeenheden over de inkleuring van je striptekening. Het meeste haalde ik uit een oud nummer van het Franse blad Pavillon Rouge, geïllustreerd door Springer.

Les 1: De kleur vult de zw-w tekening aan. Maar de basis blijft een goede zwart-wit tekening. Door in te kleuren kan je geen fouten op het niveau van inkten of bladschikking wegwerken.

Je kan je tekening wel inkten in functie van een latere inkleuring. Waar grote witte ruimtes taboe zijn in een zwart-wit strip, kan je die wel laten in een in te kleuren strip. Reliëf en diepgang worden dan gegeven in de fase van het inkleuren.

Les 2: Er zijn verschillende soorten kleuren:
Door de spelen met die warme en koude kleuren, en met lichte en donkere kleuren, creëer je contrasten. Je kan voorplan en achtergrond zo van elkaar scheiden. Truukjes uit de zwart-wit strip (variëren van lijndikte tussen voor-en achtergrond, arceringen en zwarte vlakken) kan je zo weglaten, of in elk geval aanvullen om diepgang te scheppen.
Les 3: De kleuren worden bepaald door de kleur van het licht of de belichting. Begin je inkleuring dus niet met de broek van X of het t-shirt van Y in te kleuren. Kies eerst een basiskleur die de algemene sfeer van je plaat weergeeft, in functie van dat licht.
Die sfeer kies je natuurlijk in functie van de aard en de toon van de in te kleuren scène...
Les 4: De diepgang waarover eerder al sprake... Net zoals in een gewone lijntekening waar de voorgrond gedetailleerd wordt weergegeven en hoe verder weg, hoe minder gedetailleerd getekend. Net zo variëert de kleur tussen voorgrond en achtergrond. Hoe verder weg, hoe soberder de kleur.
Net zoals je de tekeningen van stripauteurs kan bestuderen, kan het lonen om ook de inkleuring eens goed te bestuderen. Of foto's, of films... Stelen met je ogen dus.
 vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 136) van Eric op 30 september 2017 om 13:23:

Ah, 1963, toen de winters nog echt winters waren.
Weer een leuk inkijkje in dat jaar.


© 2012
Dirk / StripSter
6 oktober 2012

 http://monsieurtoupet.be/

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=652&titel=blog Dirk: Kleur