zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho  overzicht blogs van Niquicho  Niquicho in Strips


 Hergé: de koning van de cliffhanger

27 september 2012


'Kuifje is geweldig! Kuifje is de beste! Kuifje is populairder dan Jezus!' Ik meende lange tijd dat Kuifje beschouwd werd als het beste wat het beeldverhaal ooit heeft voortgebracht. Twijfelen aan de genialiteit van Hergé stond gelijk aan blasfemie.

Tijdens het festival de Klare Lijn in Nijmegen hoorde ik een kritisch tegengeluid. De Vlaamse stripjournalist Geert De Weyer vond Kuifje maar een saai mannetje zonder persoonlijkheid. Stripmaker Paul Geerts viel hem bij: 'Wanneer je een album van Suske en Wiske tegen je oor houdt, dan hoor je hun hartjes kloppen.' Bij Kuifje blijft het stil.

Er gebeurt niets
Dit ging striptekenaar Hanco Kolk wel wat te ver. Na afloop van het debat vertelde hij me hoe spannend een strip als De juwelen van Bianca Castafiore is. Feitelijk gebeurt er bijna niets in het verhaal. Toch is het spannend. Hoe komt dat?

Hergé is de koning van de cliffhanger. Het laatste plaatje van zo goed als iedere pagina dwingt je tot doorlezen.

Kuifjes cliffhangers

Met het oproepen van spanning zit het dus wel goed. Maar levert dit ook een goede strip op? Helaas niet, want veel cliffhangers en weinig gebeurtenissen vormen een lastige combinatie. Want al te vaak eindigt de opgestuwde spanning in een anticlimax. Uiteindelijk werkt dit trucje van de maker niet meer.
 vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 126) van Martin op 7 februari 2013 om 23:43:

;)


© 2012
Niquicho / StripSter
27 september 2012

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=647&titel=blog Niquicho: Hergé: de koning van de cliffhanger