zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter  overzicht blogs van StripSter  StripSter in Strips


 Chema Cebolla & Óscar Senar

9 oktober 2012


Ik was weer flink aan het chatten met Óscar Senar toen hij opeens wilde weten wat er allemaal over hem en de rest van de Spaanse pandilla op het Forum was geschreven... Hij was ongerust want via Google-Translater had hij een negatieve stemming uit onze Forum-discussie opgepikt. Maar hij wist natuurlijk niet hoe de hoe de vork in de steel zit/zat. Maar gelukkig had hij daarna gelijk door dat het overal ter wereld zo is dat een paar rotte appels het gave fruit te schand maken.

Trouwens, even terzijde en tussen ons, een van de Spaanse deelnemers (ik zal natuurlijk zijn naam niet verklappen...) vroeg mij een week geleden of zo n.a.v. het commentaar op het forum wie een zekere Datum was die keer op keer reacties op het Forum schreef... Mijn beste amigo had namelijk niet in de gaten wat Datum in onze mooie Nederlandsche taal van Multatuli betekent... Nogmaals, vorige week schreef ik dat Spanjaarden niet bepaald talenwonderen zijn.

Eigenlijk een beetje vreemd deze anecdote want de Spaanse taal is een modern dialect van het Latijn dus met een beetje etymologische kennis, gezond verstand en geluk had hij het makkelijk kunnen achterhalen.
Maar goed, to the point:

De verbindingsschakel tussen tekenaar Chema Cebolla (Zaragoza, 1971) en scenarist Óscar Senar (Belver de Cinca, Huesca, 1984) is het tijdschrift/fanzine Thermozero Cómics geweest. Beiden waren daar blijkbaar op het juiste moment toen er een speciale uitgave over het stripverhaal in de Spaanse deelstaat Aragón (ten noordoosten van Spanje) werd georganiseerd. Zo zie je maar hoe belangrijk het is om op tijd ergens te zijn!

Chema Cebolla draait al lang in het Spaanse cómic-circuit mee maar is tot nu toe nooit echt door de grote massa opgevallen. In 1997 bedacht hij het stripfiguur Harry Clever voor het fanzine 451º waarin zijn platen naast het werk van David López, Fernando Blanco, Jesús Sáliz en David Daza verschenen. Chema bleef dus lekker thuis in España en hernam zijn Harry Clever voor Thermozero Cómics in Zaragoza. Nu is zijn figuur een van de grote jongens van dit blad.
Óscar Senar is journalist van beroep en schrijft veel over het stripverhaal in de autonome regio Aragón. Een soort Kuifje van het Spaanse/Aragonese stripverhaal. In 2011, samen met Víctor Romano, gaf hij het tijdschrift Thermozero Cómics uit die voor het stripverhaal uit deze deelstaat bestemd is. Daarnaast promoot Senar de negende kunst door lezingen en workshops in allerlei stripfestivals en bijeenkomsten te organiseren.

Daarnaast schrijft hij ook scenario's voor XCAR Malavida, Víctor Romano en Alfonso Pinedo.
Zoals alle grote en belangrijke (strip)helden, wordt Billy de Oude min of meer toevallig geboren. Het toeval als sterk bepalende factor voor het succes! Het Western-genre is een beetje een vergeten genre, aldus Óscar Senar, dus daarom besloot hij om iets daarover te schrijven met de prachtige film Unforgiven (uit 1992) in zijn achterhoofd.

Als hoofdfiguur plaatste hij een oude man die het allemaal al gezien heeft. Senar stuurde het scenario naar Cebolla op en in een paar dagen had de laatste een stripje in elkaar getekend en begon Billy el Viejo zo een eigen leven te leiden.
Met Chema Cebolla samenwerken is echt een genot want hij weet gelijk wat hij met mijn scenario's moet doen: De juiste pagina-indeling, perspectieven, camara-shots, noem het maar op. We zijn denk ik een goed team want we weten precies wat de ander denkt. En als we iets te bespreken hebben, duiken we gelijk het café in en na een kwartiertje of zo is dat probleem de (strip)wereld uitgepraat, aldus Óscar Senar.

Beide mannen wonen trouwens op vijf minuten loopafstand van elkaar in Zaragoza, hoofdstad van de deelstaat of autonome regio Aragón, waarin o.a. de mooie Pilar-Kathedraal te bewonderen is.

In deze stad zijn ook belangrijke striptekenaars geboren zoals Adolfo Buylla (1927-1998, Tran (1931) en Carlos Ezquerra (1947), coauteur van Judge Dredd. In Zaragoza wordt tevens elk jaar vanaf 2002 het Salón del Cómic de Zaragoza georganiseerd.
Billy de Oude zag het licht in het fanzine Estafermo en had vanaf het eerste moment positieve reacties wat dus extra moed aan de makers gaf om hiermee door te gaan. Chema Cebolla is een soort hergeboorte aan het meemaken als tekenaar want twee uitgeverijen zijn in zijn werk geïnteresserd. Het is goed mogelijk dat in 2012 zijn Graphic Novel Lorien uitkomt, een middeleeuws verhaal voor volwassenen. Bovendien zal het blad Thermozero Cómics een monografisch nummer over Harry Clever eind 2012 uitgeven.

Postdata: Volgende week dinsdag schrijf ik een blog over mijn amigo Manuel Huertas.
 vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 241) van StripSter-redactie op 12 maart 2013 om 14:55:

En Esmarel Gasman zal volgende week weer ons StripSter-blog op dinsdag vol schrijven... Alvast bedankt!


© 2012
StripSter / StripSter
9 oktober 2012

 http://www.stripster.eu

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=645&titel=blog StripSter: Chema Cebolla & Óscar Senar