zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter  overzicht blogs van StripSter  StripSter in Strips


 Ángel Rodríguez Campoy

25 september 2012


In Granada (España) kreeg ik per gewone post een strip van mijn compadre Ángel Rodríguez Campoy (Cartagena, 1974). Toen ik zag dat hij online was, sprak ik hem gelijk aan, bedankte hem voor het opsturen van zijn obra de arte en stelde hem voor om een blog over hem te schrijven.

Alle illustraties op deze blog zijn van Ángel Rodríguez Campoy.
En Ángel-Boy was zo enthousiast dat ik meteen een video van hem kreeg waarin hij geïnterviewd wordt door de grote Javier Gómez en waarin hij o.a. over zijn strip Necróticas verhaalt.

Een van mijn eerste vragen aan Ángel Rodríguez Campoy was hoe hij met striptekenen is begonnen. En hij vertelde mij dat hij heel vroeg met het lezen van Spaanse stripverhalen (Mortadelo y Filemón, Zipe y Zape) en met (na)tekenen begon. Hij had het geluk om daarnaast de Frans-Belgische school te leren kennen met bekende namen zoals Asterix, Lucky Luke en Kuifje. Ook leerde hij heel erg veel van zijn neef Juan Carlos (niet verwarren aub met de Spaanse Borbón die laatst op olifantenjacht naar Afrika ging en bijna zijn nek brak...) die een groot strip-liefhebber en verzamelaar was/is. De allereerste stripverhalen die Rodríguez Campoy tekende waren een soort Indiana Jones avonturen.
Ángel werd ouder en wijzer en groeide langzaam maar zeker op in de grote en machtige Spaanse hoofdstad en maakte zijn eerste fanzines en kwam zo in de Spaanse fanzine-wereld terecht met namen als Ricardo Mena, Subterfuge, Vomito en publiceerde zijn eigen fanzines: Glubs en Lococomix, waarvan sommige grappen in het bekende en enig(st)e stripblad El Jueves terecht kwamen. Als je voor El jueves tekent, ben je als striptekenaar een grote jongen in España. ¡Olé!
Het idee over Necróticas kwam naar aanleiding van de film The Ring van Hideo Nakata die het leven van onze Rodríguez Campoy drastisch veranderde. Het was het begin van zijn interesse voor de Oosterse wereld en in het bijzonder voor Japan. Verdere invloeden kun je zien van o.a. Daniel Clowes en Charles Burns.

Via zijn amigo Ricardo Mena stelde hij enkele van zijn Necróticas voor aan verschillende uitgeverijen en na een tijdje bij de telefoon wachten, belde uitgeverij Glenat España hem op om hem vriendelijk te vertellen dat ze de strip wilden publiceren. Na de publikatie van de strip kwam ook de blog van Ángel Rodríguez Campoy: necroticasmucopurulentas.blogspot.com.es
Ángel is een bescheiden mens want zijn enige wens is dat hij door mag gaan met dat waarmee hij het meeste plezier heeft: tekenen. Maar het blijft natuurlijk een zwaar beroep, ook in het zonnige Spanje: Land van mooie señoritas, lekkere sangría en FC Granada. Dus op dit moment is hij werkzaam als grafisch ontwerper voor verschillende televisie-zenders.

Over het stripverhaal in Spanje denkt hij dat het nog steeds erg moeilijk is om van enkel striptekenen te leven. Spanje kun je in dit geval niet met landen zoals Verenigde Staten of Japan vergelijken. Een paar bekende Spaanse namen die we allen (goed) kennen kunnen uitsluitend van striptekenen leven en de meeste hiervan moeten in het buitenland publiceren, o.a. in Frankrijk en in België.
Tot slot enkele links met videos waarin Ángel Rodríguez Campoy als animator (mee)werkt voor o.a. de Spaanse televisiezender La Sexta:

Sexslavinnen

Sprookjes

Erectie

Talen in Azië

Postdata; Ángel, ¡gracias, suerte y seguimos en contacto!, Santi.
 vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 241) van StripSter-redactie op 12 maart 2013 om 14:55:

En Esmarel Gasman zal volgende week weer ons StripSter-blog op dinsdag vol schrijven... Alvast bedankt!


© 2012
StripSter / StripSter
25 september 2012

 http://www.stripster.eu

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=635&titel=blog StripSter: Ángel Rodríguez Campoy