zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk  overzicht blogs van Dirk  Dirk in Strips


 Alzheimer

15 september 2012


Vandaag Spanje-special op StripSter. Toevallig las ik net een Spaanse strip (in Nederlandse vertaling): Rimpels van Paco Roca, een auteur die trouwens prominent aanwezig was in de vorige Spanje-special.
Rimpels vertelt het verhaal van een gepensioneerde bankdirecteur, een weduwnaar, die door zijn zoon naar een bejaardentehuis wordt gebracht. Door de ogen van deze oude, wat gedistingeerde heer maken we kennis met deze besloten en vaak triestige wereld. Malende oudjes, vergeten door hun familie. Toch worden er ook vriendschappen gevormd en zijn er hier en daar wat lichtpuntjes.
Maar dan ontdekken we dat de hoofdpersoon niet zomaar naar dat gesticht werd gestuurd. Hij heeft Alzheimer. En dit stripboek vertelt over het niet te stoppen verlies van verstand en identiteit die die ziekte met zich meebrengt.

Toevallig zag ik een maand of twee geleden een film rond Alzheimer: 'Away from her' van de Canadese actrice/cineaste Sarah Polley. Hier is het een koppel dat geconfronteerd wordt met Alzheimer, wanneer de echtgenote, gespeeld door Julie Christie, begint te 'vergeten'. Anders dan in de strip volgen we het verhaal vanuit het gezichtspunt van de echtgenoot. Hij ziet hoe zijn vrouw steeds verder wegzakt in de ziekte, tot ze hem zelfs niet meer herkent. Ze vat zelfs genegenheid en liefde op voor een andere bewoner van het verzorgingstehuis. Toch pijnigt de echtgenoot om haar te blijven bezoeken, als boetedoening voor vroegere misstappen in zijn huwelijk.
Een gelijkaardig scenario wordt trouwens even als anekdote aangehaald in de strip. Het moet dus iets zijn dat in het echt wel vaker voorkomt.
Het uitgangspunt van de strip is wel mooier: hoe we, vanuit het gezichtpunt van de patiënt, zelf maar geleidelijk gewaarworden dat er iets serieus mis is. Tot de ziekte genadeloos toeslaat en alle besef langzaam aan verdwijnt.
Maar in de vergelijking strip - film zie je ook dat een film toch meer mogelijkheden biedt om het publiek te beroeren. Film is nu eenmaal meer een totaalervaring (beweging, geluid). Een strip die ontroert, beklijft; het kan, maar het is denk ik moeilijker te bereiken dan met het medium film.

Nog een bedenking. Bij het lezen van de strip moet ik denken aan de film 'One flew over the cuckoo's nest', waar het gekkenhuis is vervangen door het tehuis voor ouderlingen.

Rimpels is in het Nederlands uitgegeven door Silvester. Een mooie uitgave, maar wel 1 kritiekpunt: de namen van alle personages zijn vernederlandst. Ernest, Emiel, Simone. Een beetje raar, nu uit enkele scènes toch duidelijk blijkt dat het verhaal zich in Spanje afspeelt. Waarom mocht het dan niet Ernesto of Emilio blijven??
 vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 136) van Eric op 30 september 2017 om 13:23:

Ah, 1963, toen de winters nog echt winters waren.
Weer een leuk inkijkje in dat jaar.


© 2012
Dirk / StripSter
15 september 2012

 http://monsieurtoupet.be/

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=631&titel=blog Dirk: Alzheimer