zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Koper  volgende blog van Koper  overzicht blogs van Koper  Koper in Strips


 Mijn ontembare ego, part deux.1

31 augustus 2012


Ik (c.q. Koper Comics) ben vanaf nu (nou ja, vanaf 21 augustus 2012) nooit meer welkom op een groot aantal Nederlandse stripbeurzen/-evenementen.

…?....

Soms zijn er namelijk hele sneue stakkers, die toevallig wel een grote vette vinger in de pap hebben van bovengenoemde stripbeurzen en –evenementen.

Enkele weken geleden besloot ik om naast mijn werk als illustrator/striptekenaar weer part time een 'normale' baan aan te nemen. Ik vond een baan en kan daar al snel aan de slag. In deze tijden van economische malaise is dit toch best een prestatie voor iemand die er al een tijdje uit is. Er zat maar één kleine 'maar' aan: de eerste zes weken moet ik er full time aan de slag!
Dat is lastig, want gewoonlijk zorg ik op de woensdag, donderdag, vrijdag en een deel van de zaterdag voor mijn allermooiste creatie. Oftewel: dan heb ik het co-ouderschap over mijn zoon Corijn. Gelukkig kunnen zijn moeder en ik tegenwoordig beter met elkaar overweg dan tijdens onze relatie, dus het was al snel geregeld dat Corijn in die zes weken van vrijdagavond tot maandagochtend bij mij is. Fijn, want zo kan ik alsnog optimaal genieten van mijn kleine man.

Verder restten mij nog twee andere euvels.

Ik zou namelijk in september op twee stripbeurzen staan. Mijn deelname aan de eerste beurs in september kon ik moeiteloos annuleren. De organisatie kon zich de lastige situatie goed indenken.

De andere stripbeurs (Nou ja, als je dat ding in Lelystad überhaupt een stripbeurs kan noemen!?) was even een heel ander verhaal.

Eerdergenoemde vinger-in-de-pap-man reageerde namelijk als volgt:

"Hoi Eelco,

Niet komen is een keuze, niet betalen niet.
De kosten voor jouw stand zijn inmiddels gemaakt, dus helaas moet ik je verzoeken je stand door te verhuren of zo. Er zijn wellicht vast nog wel smallpressers in je netwerk die interesse hebben..

Vriegroe!"


Ok, die reactie had ik even niet verwacht. Te meer, omdat er van een overeenkomst geen sprake is geweest. Ik had een factuur ontvangen, maar die had ik nog niet betaald.

Ik zocht de factuur op en de bijbehorende voorwaarden (i.v.m. hun annuleringsvoorwaarden). De factuur vond ik al snel, maar ik heb me wild gezocht naar de voorwaarden. Ook in de mail of op hun site staat helemaal niets aan voorwaarden! Ik mailde dus naar de (door hemzelf omschreven) zeer ervaren organisator, dat ik niet op de hoogte ben gebracht van welke annuleringsvoorwaarden dan ook, daar ik die niet kan vinden, en dat hij vanwege mijn tijdige annulering nog ruim de tijd had om de stand te verhuren aan een andere gegadigde.

"Hoi Eelco,

Je gaat er daarbij vanuit dat jouw probleem plotseling mijn probleem moet worden. Maar dat is echt niet het geval.

Je bent geen kleine jongen die op de computer van zijn familie per ongeluk op knopjes heeft zitten te drukken. Je bent een volwassen vent die een beslissing heeft gedaan die ik geheel voor je ga uitvoeren. Dat jij daarna plotseling andere belangen hebt, dat kan heel goed, maar dat is geheel je eigen keuze. We hebben geen annuleringsvoorwaarden.

Vandaar….

Vriegroe"


Wel had ik ooit…?! Lichtelijk geïrriteerd schreef ik terug, dat elke bestelling te annuleren is, zo ook deze (zeker als je het vier weken voorafgaand aan het evenement annuleert).
Ik hoef toch niet de dupe te worden van het feit dat iemand geen annuleringsvoorwaarden heeft (en daarbij: geen overeenkomst met mij heeft)?
Ik schreef hem dat ik afzag van mijn bestelling en dat ik dus ook geen kosten hoef te betalen.

"Beste Eelco,

Nee hoor, dat is een misverstand; bestellingen in het zakelijk verkeer zijn helemaal niet te annuleren. Je bent in de war met het consumentenrecht. En aangezien ik al kosten heb gemaakt voor je kraam en voor promotioneel drukwerk ben ik niet van plan een annulering van wie dan ook toe te staan.

Ik verzoek je daarom te houden aan de betalingstermijn, anders ben ik genoodzaakt andere manieren aan te wenden om het bedrag eerdaags te innen. En daar wordt het alleen maar duurder van, is mijn ervaring.
Wees een vent, zou ik zeggen, en neem je verantwoordelijkheid.

Vriegroe"


Ik heb helaas wel vaker een beurs moeten afzeggen de afgelopen jaren, vanwege omstandigheden, maar nog nooit heeft iemand op dergelijke hufterige wijze gereageerd. Ik gaf deze keer zelfs best tijdig aan (wat bij eerdere beurzen niet altijd het geval is geweest) dat ik niet aanwezig kon zijn en als je geen annuleringsvoorwaarden hebt noch een overeenkomst dan is het risico voor de organisatie.
En wat een flauwekul over dat 'zakelijk verkeer': ook dan heeft een klant wel degelijk rechten!
Je kunt niet ineens achteraf voorwaarden verzinnen:
dat is lekkere business!
Let wel, het is geen kwestie van 'ik wil mijn geld terug': ik had nog helemaal niet betaald! Ik had geen enkele overeenkomst met deze beurs!
En dat noemt zich 'ervaren organisator van (strip)beurzen/-evenementen?! Dank je de koekoek!
Ik heb 'm in mijn volgende mail de 'vriegroe' terug gegeven en de volgende van de ratten besnuffelde reactie afgewacht. En van de ratten besnuffeld was ie:

"Oké, Eelco, als je het zo wilt spelen….

Vanaf het volgende mailtje dat je ooit aan me stuurt, blijf ik uiteraard netjes antwoord geven. Alleen ben ik wel genoodzaakt 25 euro per door mij aan jou verzonden mail in rekening te brengen, als vergoeding voor mijn tijd.
Betalingstermijn: 14 dagen na ontvangst van de factuur.
Door me te mailen ga je impliciet akkoord met de bovenstaande voorwaarden.
Het is uiteraard exclusief BTW.

Daarbij ben je vanaf nu nooit meer welkom op evenementen waar ik een vinger in de pap heb, ook al word je door de evenementen uitgenodigd voor deelname.
Die mogelijke uitnodigingen hebben dus geen waarde meer voor jou c.q. Koper Comics.

Vriegroe"


Wij hebben ons hier thuis bescheurd van het lachen.
Ik mailde hem terug dat hij vooral lekker moet doorgaan met zich zo aan te stellen en dat zijn reacties op mijn mails zijn keuze zijn (waaraan voor mij geen enkele financiële consequentie verbonden zit). En als hij mij graag wil weren van beurzen waar hij een vinger in de pap heeft, dan doet die zielige dikzak z'n best maar.
Beurzen waarvan de organisatie wordt overgedragen aan dit soort treurige mannetjes die wikken en beschikken zoals het hun uitkomt zijn nou net de beurzen waar ik niet eens zou willen staan! En ik verwacht dat er meer standhouders zijn, die geen zin hebben in dit soort akkefietjes. Je zou uit voorzorg al niet meer durven reageren op welke uitnodiging dan ook!? Je weet blijkbaar maar nooit waar je ineens aan vast zit?!

Wat mij betreft is dit gedrag nou juist wat er mankeert aan (veel) Nederlandse stripbeurzen/-beursjes: deze man met zijn vieze dikke vingers in de (strip)pap.
Zonder deze ervaren randdebiel in de organisatie zouden veel beurzen een stuk beter verlopen (er zouden in elk geval meer toekomstige standhouders zijn)!

Met een shitload meer vriegroe dan alle voorgaande vriegroe-en,

Eelco Koper

P.S. De eerste nota van € 25 voor het mailcontact heb ik inmiddels ontvangen van onze 'organisator', dus ik zit al met schrik en beven te wachten op de dagvaarding.
 vorige blog van Koper  volgende blog van Koper

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 83) van Rodney op 8 februari 2013 om 14:12:

Gaaf! Succes en alvast veel plezier in San Diego :)


© 2012
Koper / StripSter
31 augustus 2012

 www.powerbeastadventures.com

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=614&titel=blog Koper: Mijn ontembare ego, part deux.1