zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Gerben  volgende blog van Gerben  overzicht blogs van Gerben  Gerben in Strips


 Pre-Prep Pin-up

31 augustus 2012


De laatste weken gewerkt aan een serie 'pre-prep' pin-up's (A4 formaat) die ik de komende stripbeurzen zal meenemen, en waar ik dan gedurend zo'n weekend aan zal werken.
Ehhh..'pre-prep schetsen? WTF tekenaar, ff uitleggen!!
Op stripbeurzen verkoop ik meestal kant en klare prints van mijn werk. Het werk is vaak 'niet origineel', want gerealiseerd op de computer, dus een print is het enige tastbare. Mensen willen echter ook, of mischien juist wel liever, iets 'échts' in handen, een orgineeltje. Waarbij je de potloodstroken kan uitvegen en de inkt nog nat is bij wijze van spreken. Nadeel van een echte orginele tekening is dat je daar vaak wel een behoorlijk bedrag voor moet vragen, je hebt er immers maar eentje van en er zitten mischien wel tientallen uren werk in, en dat je een flinke serie van te voren moet maken om op een beurs een goedgevulde tafel te hebben.
Helaas is er meestal geen tijd om in het normale aardse werkbestaan (lees: relationele ;-)) te werken aan (vooralsnog onbetaalde) hobby tekeningen die je mischien ooit voor een smak geld hoopt te slijten aan liefhebbers. Bovendien is het voor een liefhebber ook niet altijd even makkelijk om de portemonnee te trekken en een paar honderdjes neer te leggen.
Daarom heb ik voor mezelf een tussenvorm bedacht, die balanceert tussen een origineel, én een print.. en dat is de pre-prep schets! De pre-prep schets wordt thuis opgezet, uiteraard op dat wonderbaarlijke digitale tekenschermpie, er wordt aan geschaafd, gekneed, maar de ruwheid (of puurheid) van het onuitgewerkte blijft er nog wel inzitten. Als ik tevreden ben, is het tijd om de schets uit te printen op mooi 'bewaarpapier' (bijv 224 gr Canson). De opacity van de schets zet ik op erg laag, zodat wat overblijft op de print nét zichtbaar genoeg is om overheen te gaan.
Hier zien we een detail van een pre-prep schets uitgeprint op A3 formaat, een cartoon met de She-Hulk die een 'vies mannetje' betrapt heeft bij een Ladies Gym. Deze pre-prep is met een blauw vulpotlood opgezet. Blauw vulpotlood heeft een mooi effect, vooral als je er daarna nog overheen gaat met inkt/balpen of tekenpotlood.
Hier een andere pre-prep print, met dezelfde basis. Deze stijl is de meest complexe en tijdrovende. Eerst wordt de schetlijn uitgewerkt met potlood, met arceringen en schaduwen, en daar bovenop komen dan nog de markers om het extra body te geven. Voor iemand like myself die vrijwel alles digitaal inkleurt gaat dit proces altijd met een enorme spanning gepaard, zowel in positieve zin, om échte kleuren op 'levend' papier te zetten, maar ook de angst dat als je een fout maakt, je dat niet kan 'eraseren'. Bij analoog is er doorgaans meer willekeur en toeval in het werkproces, en eventuele foutjes zijn dan ook wel weer de charme van dat ambachtelijke werken :-)
Hier zien we een aantal doodles, work-in-progress pin-up's voor de eerder genoemde reeks die ik de komende beurzen zal meenemen en uitwerken. Verschillende typetjes, politievrouwtje, retro army chick, maar ook weer de bekende figuren als Cat Woman en Black Cat (daar is nou eenmaal veel vraag naar! :-))
 vorige blog van Gerben  volgende blog van Gerben

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 118) van Steven op 15 maart 2013 om 19:52:

Gerben, je hebt die dingen vast op F.A.C.T.S. ook wel zien staan, er was daar zeker één standhouder die niets anders verkocht. Jammer dat het nog een half jaar wachten is, hè...


© 2012
Gerben / StripSter
31 augustus 2012

 www.gerb-art.com

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=609&titel=blog Gerben: Pre-Prep Pin-up's........