zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Gerben  volgende blog van Gerben  overzicht blogs van Gerben  Gerben in Strips


 Crazy Balls

27 juli 2012


Van voluptueuze superheldinnen naar beloningsmateriaal voor 9-jarigen is een kleine stap, zeg nou zelf! Deze week geen cup DD's, maar vrolijke gekke sportballetjes. Ik zal hier laten zien hoe ik tot het eindresultaat gekomen ben, stapje voor stapje...
Van een klant kreeg ik de opdracht een serie karaktertjes te maken, geinspireerd door sport. Het idee was om verschillende ballen als basis te nemen, en die vervolgens 'aan te kleden' met leuke karakteristieke elementen en dito uitstraling. De doelgroep van de serie, die uiteindelijk als stickertjes en beloningsmateriaal voor lagere scholen zal gaan dienen, is 9 a 10 jaar. Dat betekent dat de ontwerpjes lekker gek moeten zijn, niet te kinderachtig, beetje stoer, speels, maar bovenal kleurrijk, liefst ook lekker fel.
Het ontwerpen van een dergelijke serie karaktertjes begint meestal met wat krabbeltjes op papier wat toevallig voor je ligt, en als je bijvoorbeeld aan het telefoneren bent. Heel belangrijk is deze fase, omdat het idee wat in je hoofd sluimert voor het eerst het daglicht ziet, ook al is het nog ruw en 'onleesbaar', het vormt de basis voor het verdere ontwerp.
Om de klant een idee te geven wat ie ongeveer kan verwachten werk ik een paar schetjes wat meer uit, en zet ze allemaal bij elkaar. Voor deze serie zou ik een aantal sporten gebruiken waar ballen gebruikt worden. In eerste instantie zat er nog golf en bowling bij, maar besloten werd die 2 niet te doen omdat het niet echte kids sporten zijn. Uiteindelijk zou het gaan om voetbal, basketbal, tennis en hockey.
Voor de inspiratie en tevens referentie ('hoe teken je in godsnaam zo'n baseball-glove?!') maak ik altijd referentie-sheets, met daarop allerlei beeldmateriaal van internet geplukt. Superhandig, tijdens het schetsen kijk je continu naar de fotootjes, en kom je snel tot resultaten. Een klein probleempje wat ik tegen kwam was dat de meeste ballen een 'lijn' hebben, zoals die lijn op een tennisbal. Die lijn moest niet teveel een mondje, of oogjes in de weg zitten, dus dat was even schuiven en hier en daar verbergen, of juist accentueren.
De ballen bestaan allemaal uit lagen. Paar oogjes, paar wenkbrauwen, pupillen, handjes, voetjes etc. Hierboven zie je hoe zo'n bal opgebouwd is. Met een beetje schaduw en highlights kun je van een 'platte' voetbal al een geinig 3D effect creëren.
Hier een selectie van de Crazy Balls finals. In totaal zijn er 20 gemaakt, ze liggen nu bij de drukker en wachten geduldig om besteld te worden... :-)
 vorige blog van Gerben  volgende blog van Gerben

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 118) van Steven op 15 maart 2013 om 19:52:

Gerben, je hebt die dingen vast op F.A.C.T.S. ook wel zien staan, er was daar zeker één standhouder die niets anders verkocht. Jammer dat het nog een half jaar wachten is, hè...


© 2012
Gerben / StripSter
27 juli 2012

 www.gerb-art.com

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=574&titel=blog Gerben: Crazy Balls