zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Gerben  volgende blog van Gerben  overzicht blogs van Gerben  Gerben in Strips


 Geenstijl cartoons...

25 februari 2011


In dit blogje ga ik het hebben over de cartoontekeningen die ik sinds november maak voor de website geenstijl.nl, de cartoons zijn vrij groot en 'massaal', daarom laat ik hieronder slechts uitsnedes zien. Op de website zelf zijn ze nog immer in volle glorie te bewonderen!
De website zal bij de meeste lezers bekend zijn, maar voor degenen die hem niet kennen, het is een razendpopulaire nieuwsblog, geliefd door velen, gehaat door anderen, die dagelijks miljoenen lezers voorziet van het laatste nieuws, opmerkelijke zaken die spelen, maatschappelijke misstanden, mensen voor lul zetten en criminelen aan de schandpaal nagelen en allerlei andere rariteiten. Kortom, een leuke site dus!
De website heeft volgens velen een nogal rechtse schreeuwerige toon, en vooral vanuit linkse hoek roept de site veel walging en dis-like op.
Toen ik afgelopen najaar op zoek ging naar nieuwe leuke klusjes stond de website ook hoog op het lijstje. Voor Hustler Magazine teken(de) ik de politiek-stoute 'Sexbommen' cartoons, en af en toe zond ik er 1 naar GeenStijl als de desbetreffende politica in het nieuws was en heel soms werd de cartoon dan afgebeeld bij het artikel. Mijn tekenstijl sloeg kennelijk aan en ik mocht voor de website 'op proef' vier 2-wekelijkse cartoons tekenen. De redactie van GS was vooral over de 'mixed-media' (gebruik van foto's in tekeningen) techniek te spreken, dus dat moest een beetje de vorm gaan worden. En het zouden een soort genre-stukken moeten worden, met veel toeters en bellen. Daarnaast zouden de cartoons moeten inhaken op actuele/maatschappelijke issues, of populaire tv-programma's. Het belangrijkste wat ze me meegaven als stimulans was 'alles mag/kan', "ons advocaten-team staat voor je klaar, jongen!" Ik was dolblij met het krijgen van de klus en vol entousiasme stortte ik me op de eerste tekening. Thema, DWDD... een programma wat ik zelf nog nooit (in z'n geheel) gezien had, maar wel veel over gehoord, en de flardes die ik wel eens op youtube opving schetsten mij het beeld van een 'gezellig onder-ons/ons-kent-ons/laten-we-het-gezellig-houden/he bah, Wilders afzeiken, leve de linkse Kerk!' programma, een programma waar ik de kriebels van krijg (allergisch voor praatprogramma's in het algemeen) maar wat zich wel uitstekend leent voor een hele foute over-de-top smakeloze GeenStijl cartoon.
Voor de 2e cartoon besloot ik de mixed-media techniek even in de wacht te zetten, voor een 'old-school' tekening. Thema van deze prent was gebasseerd op de in die periode erg populaire serie Benidorm Bastards (verborgen camera filmt oudjes die gek doen/rare dingen zeggen tegen verbaasde jongeren). Ik verplaatste het thema naar Amsterdam-West (020Gaza in geenstijl-taal) waar een groep kwieke oudjes 'de bankje' hebben ingenomen van de plaatselijke bontkraagjes.
Een opmerkelijk aspect waar ik mee te maken kreeg vanaf de verschijning van de eerste cartoon waren de reacties van de zogeheten 'reaguurders'. Reaguurders vind je overal op het internet, het zijn mannen/vrouwen/kiddos die meestal anoniem een reactie plaatsen op een filmpje/artikel/tekening. Ze verkondigen hun mening, of schelden erop los, of zaaien/prediken haat, of juist de waarheid (in hun ogen dan) of andere onzin. Het zijn ongetwijfeld mensen met 'issues', en you know what they say, if you have an issue, get a tissue! Ik was wel even van slag door de bagger die ik van de reaguurders over me heen kreeg (ik bedoel, als je vanaf de kleuterschool al te horen krijgt dat je leuk kan tekenen...;-) maar uiteindelijk liet ik me er ook weer door inspireren. Ik koos een aantal uitspraken uit en verwerkte die in de cartoon, en tekende 'mezelf' daarbij als lijdend voorwerp, wegdromend op een mp3spelertje, omringd door de 'boze buitenwereld'.
Ik las een nieuwsberichtje ergens.."Animalcops gaan gebedshuizen beschermen".. HOPPA, en we hebben een thema! Ingredienten: gefrustreerde kaalkopjes, niet al te slimme 'min-één strepers', een moskee met wat beledigde moezelmannen, een bange burgemeester met een verse pot extra sterke rooibos-thee, en een paar Servische vechtbiggen... De cartoon groeide tijdens het maken wat in proporties, vandaar hier slechts een uitsnede ervan.
De achterban van geenstijl neigt naar het rechter spectrum van de politieke ladder, maar is dat een reden om dan niet de club van de Grote Blonde Leider eens flink aan te pakken? Op 2e kerstdag verscheen de cartoon met als thema het kerstdiner van de PVV, het is een bonte tekening geworden, waarbij we de kopstukken van de partij zien genieten van een gezellig avondmaal. Ik laat hier een uitsnede van de tekening zien, vanwege de hoeveelheid details zou de hele cartoon hier niet tot z'n recht komen.
Er was helaas geen plek meer voor een teasertje voor de komende cartoon.. thema dit keer het immens populaire "Boer zoekt Vrouw" (ik kijk ook hoor!) als bron van inspiratie. Deze cartoon is anders dan de anderen vanwege de lay-out, ipv 1 plaat met verschillende situaties, kies ik nu voor een webcomic format. Ook is mijn stijl anders. Het 'retestrakke' laat ik even varen, en ga nu meer een schetsachtige lossere kant op, even weer wat nieuws proberen. Bij het verschijnen van deze blog zit ik waarschijnlijk nog kromgebogen te ploeteren om het ding zsm online te krijgen..:-)
 vorige blog van Gerben  volgende blog van Gerben

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 118) van Steven op 15 maart 2013 om 19:52:

Gerben, je hebt die dingen vast op F.A.C.T.S. ook wel zien staan, er was daar zeker één standhouder die niets anders verkocht. Jammer dat het nog een half jaar wachten is, hè...


© 2011
Gerben / StripSter
25 februari 2011

 www.gerb-art.com

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=56&titel=blog Gerben: Geenstijl cartoons...