zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho  overzicht blogs van Niquicho  Niquicho in Strips


 Zwavelzuur en confetti

12 juli 2012


Hoofdschuddend slaan ze zich door pagina's heen die vanzelfsprekend blijk geven van de volslagen incompetentie van de maker. Met pretoogjes scherpen ze hun ganzenveer die ze dopen in een mengsel van azijn en zwavelzuur. Genietend van hun eigen spitsvondigheden pennen ze hun meningen neer en sturen die naar een immer bewonderend publiek.

Uiteraard gaan niet alle recensenten zo te werk. Maar zuur of mild, recenseren is niet aan mij besteed. Ook al heb ik voor StripSter een paar albums besproken, ik laat deze discipline in het vervolg aan me voorbij gaan.

Ik ben niet waardig
Want wie ben ik om mijn mening, gezouten maar het liefst ongezouten, te geven? Wie ben ik om te verkondigen dat een album niet goed is? Het kan net mijn genre niet zijn. Of mijn tekenstijl. Of ik begrijp de bedoeling van een verhaal gewoonweg niet.

Vorm of vent
Beoordeel je een strip of beoordeel je de maker? Met een recensie wil je de lezer een beeld geven van een bepaald werk: waar gaat het over, hoe is het uitgewerkt, is het de moeite waard, en waarom (niet)? In een goede recensie moet het gaan om het werk. Maar ik ken mezelf. Ik laat me ook leiden in mijn opinie door de persoonlijkheid van de maker, of beter gezegd: het imago van de maker.

Zo heb ik het beste Nederlandstalige boek aller tijden, De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch, nog altijd niet gelezen. De weinig bescheiden uitstraling van de auteur weerhoudt me ervan. In een recensie zou de mening over de maker geen rol moeten spelen. Ik weet niet of ik dat waar kan maken.

Aanranding op het altaar
Bovendien houd ik er niet van om mensen tegen me in het harnas te jagen. Niet alleen als stripmaker maar ook als recensent moet je over een dikke huid beschikken.

Een paar maanden geleden heb ik een blog geschreven over Preacher, een populaire comic. Ik had een inleiding en een link naar de hele tekst ook geplaatst op stripforum De Getekende Reep. Mijn mening werd daar niet bepaald op prijs gesteld. Alsof ik de Heilige Moeder Zelve aanrandde op het altaar van de Sint Pieter. Dat zou ik natuurlijk nooit op mijn geweten willen hebben.

Confetti
Zure en ongezouten meningen laat ik graag aan anderen over. Vooral online ligt de zuurgraad vaak erg hoog. Ook is het vaak nodig bepaalde uitlatingen met een korreltje zout te nemen. Voor beschouwingen en aanmoedigende kritiek kun je bij mij terecht. En ook wanneer ik met confetti mag gooien.
 vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 126) van Martin op 7 februari 2013 om 23:43:

;)


© 2012
Niquicho / StripSter
12 juli 2012

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=559&titel=blog Niquicho: Zwavelzuur en confetti