zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk  overzicht blogs van Dirk  Dirk in Strips


 Boek vs strip

7 juli 2012


Deze week heb ik 'Het boek van andere mensen' gelezen. Een verzameling kortverhalen samengesteld door Zadie Smith.
In het verleden was er de tegenstelling tussen boeken/litteratuur en strips. Maar de strip is al lang niet meer exclusief voor de jeugd, integendeel zelfs. En sinds de opkomst van de graphic novel is het onderscheid tussen 'goede boeken' en 'slechte strips' helemaal weggevallen.

In het bundel van Zadie Smith staan litteraire kortverhalen rug aan rug met strips. Kortverhalen van bijvoorbeeld David 'Cloud Atlas' Mitchell, Jonathan Safran Foer of Zadie Smith zelf. Aan elke auteur werd gevraagd een nieuw verhaal te schrijven met in de hoofdrol één onvergetelijk personage.
Chris Ware tekent in 13 platen de 13 levensjaren van 'Jordan Wellington Lint'. Een alledaagse Amerikaanse jongen die getekend wordt door een jeugdtrauma. In zijn bekende stijl toont Ware steeds 1 dag per levensjaar. Hierboven zien jullie de gewaarwordingen van de eenjarige Jordan.
Daniel Clowes brent op 4 pagina's 'Justin M. Damiano' tot leven. Alhoewel, leven is een groot woord voor het bestaan van deze internet-filmrecensist. Overtuigd van zijn grote gelijk, moet alles wijken voor zijn filmpassie... Maar 4 pagina's, en toch een verhaal dat stemt tot nadenken.
Tot slot illustreert Posy Simmonds de bijdrage van Nick Hornby. Portretten waarin we het leven van een 'mislukt' schrijver volgen.

Spijtig genoeg geen eigen verhaal van Charles Burnes, die voor de cover tekende.

Eerlijk gezegd misstaan de strips zeker niet tussen de andere kortverhalen. Maar ik moet er wel bij zeggen dat deze bundeling geen essentieel werk bevat, noch van de schrijvers, noch van de striptekenaars. Als kennismaking is het niet slecht, maar het langer werk van een Chris Ware, Zadie Smith of David Mitchell is toch echt te verkiezen.
Ook als je enkel een bundeling kortverhalen zoekt, kan ik er andere, betere aanbevelen.

Maar als curiosum is dit boek zeker interessant. Want nu is de cirkel werkelijk rond: strips zij aan zij met 'echte litteratuur'.
 vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 136) van Eric op 30 september 2017 om 13:23:

Ah, 1963, toen de winters nog echt winters waren.
Weer een leuk inkijkje in dat jaar.


© 2012
Dirk / StripSter
7 juli 2012

 http://monsieurtoupet.be/

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=554&titel=blog Dirk: Boek vs strip