zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho  overzicht blogs van Niquicho  Niquicho in Strips


 What the hell...

5 juli 2012


Ondanks de felgele achtergrond trekken de zes woorden in de tekstballon op de omslag van het boek alle aandacht: What the hell are you doing?

Tot wie zijn deze woorden gericht? Tot mij? Tot jou?

Ik volg de punt van de tekstballon naar de achterflap. Daar zit een vrouw op een krukje. Ze melkt een koe. De woorden komen uit de mond van het dier. Ik probeer de blik van het rund te duiden maar kom er niet goed uit. Ik zie alleen ogen maar geen pupillen of wenkbrauwen. Kijkt de koe verwonderd? Beschuldigend? Kookt ze van woede?
David Shrigley - What the hell are you doing

Ik kom er niet goed achter. Misschien is dat ook wel het doel van de maker van dit boek. David Shrigley lijkt ervan te houden om mensen in verwarring te brengen, om hun gevoelens en gedachten te ontregelen. En om ze aan het lachen te maken. Een wrang lachje dat vaak wel.

In een van de tekeningen gooit een vliegtuig een aantal bommen op een stad. In de bommenwerper wordt een kort gesprek gevoerd.
- I feel really bad about this
- Don't worry. It's fine

Aan de ene kant zien we een soldaat die zijn kameraad probeert gerust te stellen. Dat is wat vrienden doen. Aan de andere kant is het onvoorstelbaar hoe achteloos hij de gevolgen van hun daad bagatelliseert. Dat is pijnlijk. Het is des te pijnlijker wanneer je je realiseert dat dit soort geweld dagelijks voorkomt.

OrgyYou cannot help

Tegenstellingen vind je in veel van de platen van Shrigley. Soms zelfs letterlijk, zoals bij mr. Turnip.

mr Turnip
Met zijn naïeve, vaak opzettelijk slordig getekende platen schetst hij letterlijk een simplistisch beeld van onze wereld. De vragen die hij oproept zijn minder eenvoudig te beantwoorden. Wat wil hij zeggen met de tekening van een tafel met daarop twee glazen en een fles met daaronder de tekst 'Picture drawn by a dying man'?

Of met een pagina waarop alleen deze tekst staat: 'My only task is to fill the page. You have not been given a task'?

Het werk van David Shrigley is absurd en ge├źngageerd, verontrustend en grappig. Ik kan honderd platen beschrijven maar het beste is om zelf zijn werk te zien. Dus ga snel googelen.

De ene helft van jullie zal daarna direct naar de stripwinkel vliegen om zijn boeken te kopen. De andere helft zal zich waarschijnlijk hoofdschuddend afvragen waarom.
this is me
 vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 126) van Martin op 7 februari 2013 om 23:43:

;)


© 2012
Niquicho / StripSter
5 juli 2012

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=552&titel=blog Niquicho: What the hell...