zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho  overzicht blogs van Niquicho  Niquicho in Strips


 Geen Guust voor de kleine

28 juni 2012


Niet op je stoel staan! Blijf van de stereo af! Spuug die steentjes uit! Opvoeden van een klein meisje gaat met liefde en verboden. Dat laatste is soms nodig om haar te beschermen, soms om je spullen te beschermen en soms omdat we iets nou eenmaal zo doen.

Jammer genoeg leer je 'hoe we dingen nou eenmaal zo doen' niet alleen van je liefhebbende ouders maar ook op de crèche, in de stad, op tv en uit boekjes. Dat roept de vraag op wat goed is voor haar. Bijvoorbeeld, welke strips mag ze lezen?


Geen Asterix en Obelix want die zijn enorm kortzichtig. Ze meppen iedere Romein met een molenwiek naar de zon, puur en alleen omdat hij een Romein is. Ze tonen geen enkele interesse in de individualiteit van de Italiaan die ze treffen.

Mañana
Lucky Luke kan ook niet vanwege alle stereotypen. Mexicanen willen alleen maar uitstellen tot mañana en slapen; Aziaten hebben allemaal een wasserette; alle vrouwen zijn rondborstig; en koetsiers kunnen bijna alleen maar aardappelen met spek bereiden.

Niet alleen bij Lucky Luke spelen vrouwen een bijrol. Ook in Smurfenland woont maar één vrouw (ook nog eens gemaakt door een man, gelukkig niet naar zijn evenbeeld). En ook bij Kuifje zijn vrouwen schaars. Over de houding van deze reporter tegenover de inheemse bevolking van Congo is zelfs een rechtszaak gevoerd.

´Opgepast! Onverantwoordelijken aan het werk´
´Opgepast! Onverantwoordelijken aan het werk´

Puberteit
Calvin and Hobbes, Mafalda en Peanuts mogen ook wegblijven. Ik voel niet de behoefte om mijn meisje van dergelijke mondige voorbeelden te voorzien. Die puberteit komt toch wel.

Gesmijt met bakstenen (ZIP) tegen het hoofd van Krazy Kat (POW) is dan wel geen Mortal Kombat, maar het blijft geweld. En van Guust kan ze inspiratie opdoen voor nog inventievere sloopacties. Het sociaal onaangepaste gedrag van Lambik en Donald Duck wil ik ook niet aanmoedigen.

Krazy Kat
Wat blijft er dan over? Ik kan maar één strip bedenken: Jan, Jans en de kinderen. Daar kan ik niets schadelijks voor de jeugd in ontdekken. Deze strip kent geen geweld, racisme, seksisme of vandalisme. Er doen geen heethoofden, opscheppers of ruziezoekers mee.

Probleempjes en conflictjes
Het gaat om een braaf gezinnetje met brave gezinsleden die wat persoonlijke probleempjes hebben en wat milde maatschappelijke conflictjes doorstaan. Deze hoeksteen van de samenleving komt er altijd weer zonder kleerscheuren of ernstig letsel doorheen. En ze leefden nog lang en gelukkig, oogjes dicht, snaveltjes toe en morgen gezond weer op.

Ik hoop natuurlijk dat mijn dochtertje net zo zorgeloos zal opgroeien als Karlijn en Catootje. Maar ik hoop ook dat haar strips worden bevolkt door karakters met een minder gelukkige jeugd. Ik ben van al die beeldverhalen ook geen moordlustige, racistische vrouwenhater geworden. Dus wat kunnen foute strips nu eigenlijk aanrichten? Het zijn geen computergames.
 vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 126) van Martin op 7 februari 2013 om 23:43:

;)


© 2012
Niquicho / StripSter
28 juni 2012

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=545&titel=blog Niquicho: Geen Guust voor de kleine