zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk  overzicht blogs van Dirk  Dirk in Strips


 Sluitertijd

23 juni 2012


Sluitertijd is een begrip uit de fotografie. In het donker moet je een langere sluitertijd nemen, anders is je foto onderbelicht. Maar die lange sluitertijd kan je een 'bewogen foto' opleveren. Ook de striptekenaar kan spelen met de sluitertijd, met name in een actiescène of een scène met veel beweging.
Bertschy, tekenaar van de gagreeks NELSON kiest over het algemeen een korte sluitertijd. Zo zien we een bevrozen beeld van de vechtpartij tussen kwelduivel Nelson en de hond Floyd. Maar in het tweede plaatje kiest Bertschy (noodgedwongen?) toch voor een langere sluitertijd. Zo zijn we een bewegingslijntje om aan te duiden dat het witte vlekje (een vliegje zal later blijken) van boven naar beneden beweegt.
Van geen of een korte sluitertijd naar een strip met een erg lange sluitertijd: DE KLEINE ROBBE. Bovenstaande plaatjes komen uit 1 strippagina! Niet enkel de bewegingslijntjes duiden op de beweging van de kleine Robbe. We zien zijn voetjes of zijn gezicht meerdere keren op 1 plaat afgebeeld. Als een 'bewogen foto'.
Hier nog enkele tekeningen van mij. Je kan heerlijk experimenteren met die sluitertijd. Van enkele simpele bewegingslijntjes (noem het een licht bewogen foto) tot enkele extra benen aan een danseres.
De klanknabootsingen versterken uiteraard nog het effect, want ze bevestigen aan de lezer dat we wel degelijk meerdere vuistslagen, of meerdere 'taps' met de voet zien.
En welke van de 2 springende meisjes hieronder spreekt nu het meest aan? Van het linkse meisje springt de beweging van de borsten uiteraard meer in het oog. Het veelvoud aan handen en voeten daarentegen leidt de aandacht misschien wat teveel af. In dat opzicht is misschien het rechtse meisje (dat verstandig koos voor een sport bh) te verkiezen. In ieder geval een moeilijke keuze voor de jongen (met de Janus-kop) in het midden.
Er valt nog op te merken dat de getoonde effectjes het best passen bij een karikaturale tekenstijl. Hoe meer realistischer je tekent, hoe meer zulke effecten je tekening zouden storen.
 vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 136) van Eric op 30 september 2017 om 13:23:

Ah, 1963, toen de winters nog echt winters waren.
Weer een leuk inkijkje in dat jaar.


© 2012
Dirk / StripSter
23 juni 2012

 http://monsieurtoupet.be/

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=540&titel=blog Dirk: Sluitertijd