zet StripSter bij je favorieten zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs vorige blog van Niquicho volgende blog van Niquicho overzicht blogs van Niquicho Niquicho in Strips


 Hoe maak ik een boekje?

21 juni 2012


Vol trots houd ik onze strip Boeken verslinden in handen. Na een paar jaar van schrijven, tekenen en publiceren op StripSter, besloten Michel den Hamer en ik om onze beste strips te bundelen en uit te brengen. Op papier, wel te verstaan.

Tussen het moment van deze beslissing en de daadwerkelijke geboorte van onze eersteling, lagen heel wat stappen. Ik ga proberen te beschrijven hoe ik die heb gezet.

Welke wel? Welke niet?
Allereerst heb ik een lijst gemaakt van alle strips en cartoons die Michel en ik hebben gemaakt. Bij elke strip noteerde ik de specificaties:
 • aantal pagina's

 • aantal stroken per pagina

 • kleur of zwart-wit

 • formaat: landschap (liggend) of portret (staand)

De meeste strips waren in formaat landschap. Daarom kreeg ons boekje ook dat formaat. Kleurenstrips vielen af vanwege de hogere drukkosten.

Er waren twee strips in portretformaat die ik toch graag in het boekje wilde hebben: 'Boeken verslinden', die de bundel ook zijn naam gaf en 'Showdown' over een cowboy die tijdens een duel keer op keer wordt gestoord door zijn dochtertje. Ik heb de stroken van deze strips opgeknipt waarna ze wel pasten.
showdown

Ik schrapte de strip Maden komen uit de hemel. Hierin wordt de vraag beantwoord waarom maden altijd op het juiste moment in je vuilnisbak opduiken. Ik vond dit verhaal niet goed tussen de andere passen. Er ontbreekt een hoofdpersoon met emoties en verlangens, iemand met wie je mee kunt leven. Ook is er geen tegenstrever. Hierdoor blijft de lezer een observant in plaats van een meelevende deelnemer aan het verhaal.

Ik liet nog wat andere cartoons en korte strips weg om te komen tot 44 pagina's. Het is cruciaal om met het aantal pagina's tot een veelvoud van vier te komen. Anders blijf je met lege bladzijdes zitten. (En dat is me wel eens overkomen.)

In de maat
Vervolgens zocht ik naar een goede volgorde voor de verhalen. Op de voorkant moest een gag komen zodat lezers (en potentiële kopers) in een oogopslag een grapje met clou voorgeschoteld krijgen. Dat werd Roodkapje die met door haar kleur extra opvalt. Ook voor de achterkant wilde ik een 1-pagina-strip die uit zou nodigen tot openslaan.

In het boekje wisselen korte en langere verhalen zich af. Het leek me een goed idee om korte grappen gericht op een clou af te wisselen met langere verhaal waarin interactie en spanningsopbouw van (iets) groter belang zijn.

Ik lette erop dat ieder verhaal op een linkerpagina begon: nieuw verhaal op een nieuwe pagina. Op dit moment vraag ik me af of dat een goede beslissing was. Wanneer een verhaal eindigt op de linkerpagina kunnen ze zonder omslaan direct doorlezen in een nieuwe strip op de rechterpagina.

En je wilt dat lezers door blijven lezen. Wanneer een strip eindigt op de rechterpagina, moeten ze omslaan om te kunnen beginnen met een nieuw verhaal. Omslaan = oponthoud = mogelijkheid tot afhaken. En dat wil je niet. Al vraag ik me af of het zo'n vaart zal lopen.

Lay-out
Ik ben geen held met de lay-out. Daarom zocht ik een simpel programma waarmee ik eenvoudig plaatjes kon invoegen, vergroten en verslepen. Dat programma heb ik gevonden: PowerPoint. Het werkte perfect.

Drukken
Na een drukproef en nog wat aanpassingen, ging de pdf naar de copyshop. Een paar dagen later kon ik 50 boekjes ophalen van elk 44 pagina's. Ik moest nog wel aan de slag om er een echt boekje van te maken want het formaat – liggend A5 – kon niet worden gevouwen en geniet. Dus ging ik zelf in de weer met een lange nietmachine.

Ik ben er nog niet van overtuigd of nieten de beste methode is. Het is best een uitdaging om een boekje met zoveel pagina's goed van een nietje te voorzien. Ik ga nog kijken of het rijgen van een touwtje een goede vervanger is. Of dat losse bladen ook werken.

Prijs en PR
We lieten 50 boekjes drukken. Geen idee of dat veel is of weinig. Over een jaar zullen we de balans opmaken. Zijn we dan drie drukken verder? Of zit ik met een doos onverkochte boekjes op zolder?

Een andere kwestie: wat vraag je voor een boekje? We willen vooral gelezen worden. De prijs moet dan ook geen reden zijn om het boekje te laten liggen. Vier euro leek ons een redelijke prijs. Miljonair worden kan altijd nog.

Schrijven, tekenen en drukken is één ding. Maar hoe breng je je boekje aan de man (m/v)?
Boeken verslinden

 • Ik heb oproepen geplaatst op Twitter, Facebook en mijn blog.

 • Er staat een bericht hier op het forum , en ook op het forum van de Getekende Reep.

 • Ik heb een blog geschreven over de liefde voor papier en natuurlijk dit blog.

 • Op mijn werk laat ik ze quasi nonchalant op mijn bureau liggen. Aandacht gegarandeerd.

 • Ik ben van plan om op beurzen bij de stand van StripSter plaats te nemen.

Er zijn vast nog andere dingen die ik kan doen. Hebben jullie tips?

En de uitsmijter: mocht je geïnteresseerd zijn in een boekje, dan kun je me natuurlijk altijd mailen: onderzoekerelf@gmail.com.
 vorige blog van Niquicho volgende blog van Niquicho

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 126) van Martin op 7 februari 2013 om 23:43:

;)


© 2012
Niquicho / StripSter
21 juni 2012

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=538&titel=blog Niquicho: Hoe maak ik een boekje?