zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter  overzicht blogs van StripSter  StripSter in Strips


 Scott McCloud

22 februari 2011


Via mijn vriend Davorin die op een grote bibliotheek werkt, krijg ik altijd als eerste de beste strips te lezen. Vorige week belde hij bij me aan met de Sloveense vertaling van Making Comics van Scott McCloud. De naam McCloud doet me trouwens altijd denken aan die marshal Sam McCloud in die Amerikaanse politieserie uit de jaren zeventig... Ken je 'm nog? A cowboy in New York...

Over het boek van McCloud kan ik lang en breed schrijven maar toch zal ik in het kort vertellen wat voor mij belangrijk is/was om te lezen: Een eigen stijl ontwikkelen doe je niet 1,2,3 met een boek over striptekenen. Een eigen stijl ontwikkelen is een innerlijk proces, als ik marshal McCloud goed heb begrepen. Het is je persoonlijke manier om de wereld/de werkelijkheid te zien en te herscheppen op een vel papier.

Het is een lange vaak eenzame weg die je moet bewandelen met hard werken en leren van de Grootmeesters. Door veel Arbeit krijg je misschien ooit op een dag een eigen unieke kijk op Leven en Kunst. Tevens is het denk ik een kwestie van gevoel. Je moet kunnen aanvoelen waar je accenten en prioriteiten legt.

Kortom, je kunt wel hier en daar (handige) trucjes leren maar uiteindelijk sta je aan het begin van de dag steeds voor een leeg vel tekenpapier en moet je het zelf allemaal breien! Maar lees maar eerst het boek Making Comics! Het veruimt je gezichtsveld!

Postdata: Blind naar de wereld en zijn barse wetten, volg ik van dromen het verwaaiend spoor. (Koos Schuur)
 vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 241) van StripSter-redactie op 12 maart 2013 om 14:55:

En Esmarel Gasman zal volgende week weer ons StripSter-blog op dinsdag vol schrijven... Alvast bedankt!


© 2011
StripSter / StripSter
22 februari 2011

 http://www.stripster.eu

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=53&titel=blog StripSter: Scott McCloud