zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk  overzicht blogs van Dirk  Dirk in Strips


 Forum?

9 juni 2012


Afgelopen weekend sprak ik met Henk in Haarlem. Hij vertelde over een tekenaar die hij had benaderd, om eventueel strips te tonen op de Stripster-site. "Stripster, is dat dat forum??", antwoordde de tekenaar ongerust...
Er is in het verleden al over gediscussieerd, over het commentaar op de wekelijkse lading strips. Vroeger noemde dat forum-onderdeel HET OORDEEL, nu is dat al afgezwakt naar HET COMMENTAAR.

Ikzelf geef bijna wekelijks mijn commentaar op de zaterdagse strips. Zo zijn er nog enkele Stripster-tekenaars / forumbezoekers. Van andere tekenaars hoor je nooit iets op het forum.

Wat zijn nu de pro's en contra's van commentaar op het forum?

PRO?

- feedback: slaat het ingestuurde stripje aan? Bevalt het de bezoekers van de website? Het forum is hier de enige vorm van feedback. Een meer objectieve vorm van feedback zou zijn dat de tekenaar of meer algemeen elke bezoeker van de site zou kunnen zien hoeveel keer een bepaalde strip of tekening is bekeken. Technisch is dat mogelijk, maar dat is een keuze van de redactie.

- tips: we zijn (allemaal) maar amateurs, zoekend om onszelf te verbeteren. Via het forum krijgen we misschien tips over hoe het beter kan. Of leren we minstens waar de pijnpunten zich bevinden, in het verhaal of in de tekening. Voorwaarde is wel dat er inhoudelijke commentaar wordt gegeven. Vraag blijft wel hoeveel je bent met de commentaar op het forum. Is deze wel deskundig? En de commentaar komt ook maar achteraf, op het moment dat je al een afgewerkt product hebt...

- interessant: het commentaar brengt in ieder geval wat leven in de brouwerij. Zoals Gidion het in zijn interview zei, leuk om de lezen hoe de forumbezoekers zich druk kunnen maken over onbenullige details.
CONTRA?

- afschrikkend: door je tekening in te zenden stel je je bloot. Niemand hoort graag kritiek op zijn werk, zijn kindje. Stel je voor dat je tekening of strip, waar je al die uren in hebt gestoken, zomaar afgekraakt wordt. Eén verkeerde opmerking is misschien al genoeg om definitief de moed te verliezen.

- anoniem: het is veel gemakkelijker om iets quasi anoniem op een forum af te kraken. Oog in oog met de tekenaar gebeurt dat toch veel genuanceerder; je ziet de persoon voor je, zijn/haar leeftijd en reacties, enz. Dat heb ik zelf al ondervonden wanneer iemand me zijn/haar werk komt tonen op een stripbeurs.

- deskundigheid: wie zijn die forumbezoekers nu eigenlijk? Wat geeft hun het recht om te zeggen wat goed of fout is? In het beste geval zijn het ook maar amateur-tekenaars, die best eerst in eigen boezem zouden kijken. De splinter in andermans oog merken ze op, maar de balk in hun eigen oog...

- in-crowd: het zijn altijd dezelfden. 4 of 5 man die week in week uit commentaar geeft op elkaars tekeningen. Get a life!
...

Tja, ik weet het ook niet. Het zou spijtig zijn als er tekenaars hun werk niet zouden tonen op Stripster, uit vrees voor het commentaar op het forum. Maar wat ben je ermee dat je strip online staat, zonder enige vorm van feedback?
Heeft niks met het bovenstaande te maken, maar hier nog een foto van enkele Stripster tekenaars in Haarlem: Hansha, Waldo van Gheluwe en dirk.
 vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 136) van Eric op 30 september 2017 om 13:23:

Ah, 1963, toen de winters nog echt winters waren.
Weer een leuk inkijkje in dat jaar.


© 2012
Dirk / StripSter
9 juni 2012

 http://monsieurtoupet.be/

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=526&titel=blog Dirk: Forum?