zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho  overzicht blogs van Niquicho  Niquicho in Strips


 Isolatie maakt kritisch

7 juni 2012


Wanneer je naar Engeland verhuist en je neemt je hond mee, dan hoef je de eerste maanden geen uitlaatservice te bellen. Want voordat je trouwe Bello andere viervoeters op delicate plaatsen mag besnuffelen, moet hij eerst in quarantaine.

In afzondering moet blijken of hij geen nare ziektes als rabiës onder de leden heeft. Pas als hij het stempel heeft gekregen, mag hij zich kwispelend en kwijlend in de armen van zijn baasje storten die de uitgelaten stemming op soortgelijke wijze beantwoordt.

Naast dierbaar gezelschap kan quarantaine je ook handel of macht kosten. Zo proberen Westerse landen Syrië in een economische en politieke quarantaine te plaatsen. Ook het Vlaams Blok bevond zich door een cordon sanitaire jarenlang in een politieke isolatie.

Mijn eigen quarantaine
Ik houd voor mezelf wel van quarantaine. Op mijn laptop heb ik zelfs een speciale map onder die naam. Daarin bewaar ik gedichten die ik heb geschreven. Deze vallen uiteen in twee groepen.

Met de eerste groep gedichten kom ik niet verder. De inspiratie is vervlogen, de transpiratie opgedroogd, en ook schelden en dreigen leiden niet tot resultaat. Poëzie laat zich kennelijk niet gemakkelijk intimideren.

Dus gun ik mijn gemoed rust en plaats de teksten op mijn computer in de map en schenk er een tijd geen aandacht meer aan. Een week, een maand, soms langer. Wanneer ik de teksten na hun afzondering weer lees, zie ik ze als nieuw. Vaak krijg ik dan nieuwe ideeën die de vastgelopen frases vlot trekken.

Zwelgen
Dan is er de tweede groep van geïsoleerden. Dit zijn gedichten waar ik tevreden over ben. Met een gevoel van opluchting en euforie had ik eerder de finale versie opgeslagen. Eindelijk is het gedicht zoals het zijn moet. Perfect. Niets meer aan doen.

Ik zwelg meestal een dag in het gevoel. Dan gaat het bestandje toch in afzondering. Veel later komt het er weer uit en lees ik de woorden terug waar ik eerder zo verguld mee was. Dan blijkt het gedicht te vaag, een cliché of 'wel aardig'. Soms komt mijn creatie – en daarmee mijn zelfbeeld – er beter vanaf. Maar nooit is het perfect, zoals ik eerder meende.

Quarantaine maakt kritisch. De isolatie helpt me om naar mijn eigen teksten te kijken alsof ze van iemand anders zijn. Want bij wie zie je sneller de zwakke plekken dan bij een ander?
 vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 126) van Martin op 7 februari 2013 om 23:43:

;)


© 2012
Niquicho / StripSter
7 juni 2012

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=524&titel=blog Niquicho: Isolatie maakt kritisch