zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho  overzicht blogs van Niquicho  Niquicho in Strips


 Inspiratie... Bernd Pfarr

3 mei 2012


Een man met een groene muts over zijn ogen en een houweel in zijn hand probeert een steile berg te beklimmen. Op zijn rug torst hij een figuur die zich angstig aan hem vastklampt. Onder deze afbeelding lezen we de volgende tekst: 'De aanwezigheid van z'n beschermengel maakte de zaken er voor bergbeklimmer Paul Muizelaar niet eenvoudiger op.'

Dit is een typisch voorbeeld van de humor van de Duitse tekenaar en schilder Bernd Pfarr. Hij neemt een bekend thema en varieert daarop: in plaats van spiritueel is de engel fysiek aanwezig.

In een volgende cartoon combineert Pfarr twee andere thema's: beren doen alles voor honing, en je moet nooit ruzie zoeken met iemand die een grote broer heeft.


Bruin de Beer zwoer dat hij, als hij hier ooit nog levend uit zou komen, zich nooit meer zou vergrijpen aan een pot honing met een grote broer.


Pfarr heeft een eigenzinnige kijk op de wereld die hij weet te vertalen naar schitterende, absurde schilderijen. Waar absurdisme vaak leidt tot vervreemding, kan ik me bij Pfarr doorgaans goed identificeren met zijn karakters. Ze komen tot leven, hoe bizar hun neuroses ook zijn.

Dat komt omdat het uitgangspunt vaak herkenbaar is, zoals de angst om dik te worden. In een van de platen rent een man op een taart af terwijl hij een grote hamer in de lucht zwaait. 'De met overgewicht kampende heer Van den Berg werd zo woedend toen hij in de tabellen moest lezen hoe eindeloos veel calorieën zijn zojuist aangeschafte slagroomtaart bevatte, dat hij besloot de klerelijer mores te leren.'

Of dat je in een gezelschap bent en erachter komt dat je een opvallende vlek in je kleren hebt.


Linda was een expert in waaiertaal, waarmee men subtiel en zonder opdringerig te zijn bepaalde signalen kan afgeven. De wijze waarop ze bijvoorbeeld de wijsvinger strekte en daarbij de volledig geopende waaier voor de rechterkant van haar kin hield, beduidde dat haar overbuurman op zijn overhemd een flinke hoeveelheid tomatensoep had gemorst.


Pfarr gebruikt breedvoerige taal met levensechte details – zoals namen – om de schijn van realisme te wekken. Zo vergroot hij het contrast met de dwaze situatie waarin zijn personages zich bevinden.

Zijn platen, geschilderd met acrylverf, zijn bedrieglijk alledaags. Ook wanneer ze dat niet zijn, volgt de werkelijk bevreemdende wending pas in de tekst.


De Minotaurus was zeer in zijn nopjes met de wollen draad die hij vond in zijn labyrint.
Dat zou een prachtig onderlijfje voor mammie kunnen worden.


Ik ben een groot bewonderaar van het werk van de jong overleden cartoonist. En bewondering doet navolgen. Ik heb daarom een tijd geleden een cartoon bedacht volgens zijn stramien: een alledaags beeld met een ontwrichtende tekst.

Ik zoek nu een tekenaar of schilder die mijn idee wil verbeelden om zo samen Bernd Pfarr te eren.

Het beeld
We zien een tafel in een woonkamer met daarop een bloeiende azalea. Een meisje kijkt blij naar de plant.

Het onderschrift
Opa wilde liever dood dan als een plant verder leven. Maar toen kleindochter Janneke de bloeiende azalea zag, kreeg hij toch een mooi plaatsje in de vensterbank.

Wie wil?
 vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 126) van Martin op 7 februari 2013 om 23:43:

;)


© 2012
Niquicho / StripSter
3 mei 2012

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=489&titel=blog Niquicho: Inspiratie... Bernd Pfarr