zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk  overzicht blogs van Dirk  Dirk in Strips


 Malo Louarn

28 april 2012


Met HOCUS, POCUS, PENALTY! heb ik de ambitie een humorstrip te maken. Groot voorbeeld voor mij is Malo Louarn. Hij is voor mij de ongekroonde koning van de humorstrip. Waar ik enkel kan hopen op wat vermakelijke dialogen en wat getelefoneerde grappen, slaagt hij erin me telkens te doen schaterlachen.

Malo Louarn? Een vreemde naam. Hij is een echte Bretoen.

Hij begon zijn carrière in de jaren 70. Eerst in het weekblad Kuifje, later in Robbedoes.
Zijn eerste strips waren sprookjes, in de traditie van de toenmalige jeugdstrip. In een oude Robbedoes vond ik een verhaal van Gwennyn, een soort fee. Een braaf verhaaltje, aangenaam verteld.
Louarn is geen groots tekenaar. Zijn figuren staan wat stijfjes in 3/4 pose voor de camera. Zijn vrouwen zijn rondborstig en over het algemeen schaars gekleed, maar komen niet echt tot leven. Pas als hij lelijke oude venten tekent, komt er echt zwier in zijn tekeningen.
Als zijn werk voor Kuifje en Robbedoes nog wat braafjes was, komt er echt vuurwerk in zijn strips met de verhalen DE KANDIDAAT, en het voetbaltweeluik DE VEDETTE en DE TOPSCORER VAN WODKAGRAD. Groezelige tekeningen en droge humor. Louarn steekt de draak met zakenmensen, politici en voetbalbobo's.

Deze albums verschenen in het Nederlands bij Uitgeverij CLUMZY (toch minstens de eerste 2). Enkel DE VEDETTE heb ik in mijn bezit. Over een voetbalclub op de rand van het faillissement, een voorzitter die tegelijk zaakvoerder is van een sjofel bouwbedrijf, corrupte politici, bankrovers,... Wel een ratjetoe.
Maar wat een humor. In een ultieme poging de voetbalclub te redden wordt een obscure Oosteuropese voetballer aangetrokken: "Popov, de topscorer van Wodkagrad! 75 doelpunten per seizoen, waarvan 25 in eigen doel!" Helaas is er sprake van een persoonsverwisseling en raakt de club opgezadeld met een Oosteuropese gastarbeider, die enkel denkt aan metselen...
In de jaren 80 creëert Louarn een vaste held: Rona. Net als Kuifje is Rona reporter en reist hij de hele wereld af voor zijn krant, Het Riool.
Zijn vaste metgezellin is Ninnog, een ethnologe. Geen katje om zonder handschoenen vast te pakken, want zij durft bijten. Samen met Rona vormt zij een baken in een zee van gekte. En vergis je niet: Rona is de man, Ninnog de vrouw! Bretoense namen?

Net als in Kuifje wordt de show gestolen door de nevenpersonages:
De kapitein, de hoofdredacteur van de krant, de sterreporter Karel Verkakelen, de man uit Schaarbeek...

De verhalen rond Rona zijn beter gestructureerd dan zijn vorige strips, die wat chaotisch waren door de veelheid aan personages en invalshoeken.

De aangehaalde thema's (linkse gureillero's in Zuid-Amerika en een religieuze sekte met een maffe goeroe) zijn misschien wat gedateerd, maar de humor is tijdloos.

Ik bezit de eerste 3 albums van Rona. Deze werden destijs voorgepubliceerd in de Belgische krant Het Belang van Limburg, en in het Nederlands uitgegegen door Den Gulden Engel.
In het Frans verschenen er 5 delen bij uitgeverij Vents d'Ouest. Album 4 "Koningen van de Rock" staat op de achterflap van album 3 vermeld als in voorbereiding. Maar volgens mij is dit nooit in het Nederlands verschenen.
Ik hoop delen 4 (Rona et le roi du Rock) en 5 (Rona : Le bouclier de Lucterios) ooit nog eens in het Frans op de kop te tikken.
(plaat 1 van Rona-1 : de humor is direct al van de partij)

Louarn schreef nog het scenario voor een reeks korte gagstrips 'De truckers'. Maar hierin is van zijn anarchistische en aanstekelijke humor weinig terug te vinden.

Na lange radiostilte, waarin hij zich meer bezighield met illustraties, is Malo Louarn weer in de strips gedoken. Met 'De nieuwe avonturen van Rona', en binnenkort een derde deel in het voetbaltweeluik 'De Vedette' en 'De Topscorer van Wodkagrad', 'La Taupe de Botagogo', bij Editions P'tit Louis.
Die nieuwe strips heb ik nog niet gelezen, maar van wat ik ervan al gezien heb lijken de vrouwen nog iets rondborstiger en de tekeningen iets minder groezelig. Als de humor maar van de partij blijft...
De bovenvermelde Nederlandstalige albums, zeker de 3 delen van Rona, zijn tweedehands nog te vinden. De vertalingen zijn wel niet schitterend. Maar dat kan de pret niet drukken.

Zondag ga ik naar de Gentse Stripbeurs om mijn strip Sirena te promoten. Maar misschien vind ik wel wat tijd om in de bakken te snuisteren, en heel misschien vind ik wel een strip van Malo Louarn...
 vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 136) van Eric op 30 september 2017 om 13:23:

Ah, 1963, toen de winters nog echt winters waren.
Weer een leuk inkijkje in dat jaar.


© 2012
Dirk / StripSter
28 april 2012

 http://monsieurtoupet.be/

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=484&titel=blog Dirk: Malo Louarn