zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho  overzicht blogs van Niquicho  Niquicho in Strips


 Handige tante

26 april 2012


De strip Anya’s Ghost van Vera Brosgol prikkelt mijn vooroordelen als de omhelzing van een ongeschoren vriend: het voelt onaangenaam en schudt je wakker.

/anya.html">een preview.
Anya's GhostDe hoofdpersoon van het verhaal is Anya Borzakovskaya. Deze Amerikaanse scholiere schaamt zich voor haar Russische achtergrond. Ze stelt ze zich voor als Anya Brown en doet haar best om vooral niet Fobby over te komen: fresh off the boat als een net-gearriveerde immigrant.

Op een middag valt ze in een put. Daar raakt ze bevriend met de geest van een meisje dat daar 90 jaar geleden stierf. Dit spookmeisje is dolblij om na al die jaren weer een vriendinnetje te hebben. En ze gaat ver om die vriendschap te behouden. Heel ver.
Roddelen
Tot op dat moment is een klasgenootje van Anya haar best friend forever. De twee trekken veel samen op en doen wat pubers schijnen te doen: ze roken, spijbelen en roddelen.

Siobhan
Pas halverwege het boek ontdek ik mijn fout. Ik kom ik erachter dat die kameraad van Anya geen jongen is – zoals ik dacht – maar een meisje. Het is gek dat ik dat niet doorhad. Want ze heet Siobhan en ik weet best dat dat een meisjesnaam is.

Spijbelen voor gym
Even verder zegt Anya tegen haar: ‘You’re just jealous that boys never talk to your boobs.’ Dat had me toch aan het denken moeten zetten. Wellicht heb ik er overheen gelezen. Ook de aanwijzing dat Siobhan spijbelt voor de meisjesgymles deed bij mij geen belletje rinkelen.

Hoe komt het dat ik ondanks deze aanwijzingen haar toch als jongen zag?

Misschien omdat Siobhan niet voldoet aan het ouderwetse schoonheidsideaal: ze is dun en mist vrouwelijke rondingen. Ze heeft geen rok aan – zoals de andere meisjes op school – maar een broek, overhemd en stropdas. Ze draagt het haar bovendien niet lang, maar tot net over de oren, zoals jongens het ook wel hebben.

Hey, baby
Ze gedraagt zich bovendien niet volgens de vrouwelijke stereotypen. Bij hun eerste ontmoeting in het boek, voelt Anya een arm om haar schouders en krijgt ze ‘Hey, baby’ in het oor gefluisterd. De quasi-verleidelijke toon waarop Siobhan dat zegt, associeerde ik mogelijk meer met een macho dan met een meisje.

spookmeisje

Ook is Siobhan extravert en gevat, wat voorheen werd gezien als typisch mannelijke eigenschappen. Bij een val tijdens gym, belandt Anya op haar knieën met haar kont in de lucht. De hele klas lacht. Later voegt een vilein meisje haar toe: ‘I heard about your nice moves in gym today!’ Daarop antwoordt Siobhan direct: ‘I heard about your nice moves in the boys’ bathroom today!’

Ze is niet alleen ad rem, maar ze komt ook nog eens voor haar vriendin op. Wat een held! Of heldin! Of toch held?

Seksisme
Ik heb me mooi beet laten nemen door die handige tante (of is dat ook seksisme?) en vooral door mijn eigen vooroordelen. Kennelijk ben ik toch niet zo ruimdenkend als ik dacht.

Maar genoeg over mij. Het belangrijkste: lees allemaal dit mooie verhaal van Vera Brosgol. Hier vind je