zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho  overzicht blogs van Niquicho  Niquicho in Strips


 Verbeelding (niet nodig)

19 april 2012


Ik heb geen verbeelding nodig om een strip te bedenken. Sterker nog, ik héb geen verbeelding. Nooit gehad, ook niet als kind.

Aan fantasie heb ik geen gebrek, maar de ideeën en ervaringen in mijn hoofd zetten zich niet om in beelden. Ik visualiseer niets. Ik bedenk wel dat een wandelaar geen voorrang krijgt op het zebrapad maar niet hoe dat er dan uit ziet.

Mijn favoriete kinderboek was De brief voor de koning van Tonke Dragt. Toen ik een paar jaar geleden de verfilming zag, gingen daarbij geen mooie plaatjes in mijn hoofd aan scherven. Ik wist prima hoe de helden van mijn jeugd Tiuri en Piak dachten en deden, maar hoe ze eruit zagen… geen idee.

Snor, litteken, dikke kont
Beschrijvingen in boeken kunnen me ook gestolen worden. Het maakt me niet uit of iemand een hangsnor heeft, een litteken boven zijn wenkbrauw of een dikke kont. Mensen beoordeel ik niet op hun uiterlijk. Tenminste, niet wanneer ik een boek lees.

Ik probeer de beschrijvingen wel te lezen want schrijvers stoppen er vaak hints in naar de persoonlijkheid van de romanfiguren. Maar ik merk dat mijn ogen vaak over de gelaatstrekken en kledingkeuze heen zweven zonder dat de woorden tot me doordringen.

In de weg van het verhaal
Natuurbeschrijvingen zijn verschrikkelijk. Die sla ik over. Kwestie van verdergaan bij na de volgende witregel en hopen dat de bloemen, heuvels en geitjes niet nog een alinea aandacht krijgen. Planten, beesten en landschappen staan het verhaal alleen maar in de weg.

'Kun je je dan wel in een personage verplaatsen?' wordt me wel eens gevraagd. Gelukkig wel. Ook kan ik de sfeer in een boek opsnuiven, de spanning voelen, verwachtingen over het vervolg koesteren.

En ik kan verhalen bedenken. Gelukkig willen anderen daar een strip van maken, want tekenen kan ik dan weer niet.
 vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 126) van Martin op 7 februari 2013 om 23:43:

;)


© 2012
Niquicho / StripSter
19 april 2012

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=475&titel=blog Niquicho: Verbeelding (niet nodig)