zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk  overzicht blogs van Dirk  Dirk in Strips


 Anno 1980 (1)

14 april 2012


Ik heb dozen vol stripalbums, vele honderden. Maar ik verzamel ook (Franse) striptijdschriften: CIRCUS, A SUIVRE. In dat laatste vond ik een interessant artikel: de Nederlandse strip anno 1980, naar aanleiding van het eerste nummer van WORDT VERVOLGD...

Graag geef ik jullie hier een Nederlandse vertaling van dit artikel van ene Grégoire. Een lofzang op de toenmalige Nederlandse stripscene.
(A Suivre) zet zijn onstuitbare opmars verder. Het biedt vanaf september 1980 een Nederlandse versie aan: WORDT VERVOLGD. De redactie hiervan werd toevertrouwd aan de ploeg van Studio Van Wulften. Deze liet het Hollands publiek al kennismaken met auteurs als Bretécher of Lauzier. In het eerste nummer van Wordt Vervolgd geven ze de stripliefhebbers in het land der tulpen een kennismaking met Tardi, Manara, Montellier en Sokal. En in de volgende nummers alle sterren van het team (A Suivre). En ze hopen dat Wordt Vervolgd weldra het oefenterrein wordt van alle nieuwe Nederlandse stripauteurs.
In afwachting geeft (A Suivre) hier een overzicht van de Nederlandse stripmakers, die al bekend zijn in eigen land, maar nog grotendeels onbekend voor het ruime Franse publiek.
STRIPS IN DE POLDERS
Stripfan, als Nederland je alleen doet denken aan tulpen en windmolens, zal je versteld staan. Want sinds enige tijd is het voor de strip te doen in het land van de polders.

Voor de stripliefhebber is Holland zowat het beloofde land. De stripspeciaalzaken zijn talrijk en puilen uit van albums en tijdschriften uit alle windstreken, tot genoegen van de vele liefhebbers. De gespecialiseerde pers bloeit er als bijna nergens in Europa: Stripschrift heeft onlangs zijn 135ste nummer uitgegeven. En de club die het uitgeeft organiseert elk jaar een Conventie, die in niets moet onderdoen voor zijn Parijse tegenhanger.
Buitenlandse strips zijn er ruim voorhanden, wat te maken heeft met de Nederlandse cosmopolitische traditie. Maar deze buitenlandse aanwezigheid ontmoedigt de Nederlandse auteurs niet. Integendeel, de Nederlandse artiesten lijken in het bijzonder de gave te bezitten om die externe invloeden te verwerken en te integreren in een authentieke en persoonlijke creatie.
Het nieuwste en het beste voorbeeld hiervan is Joost Swarte. Hij verstomde het Franse publiek met zijn album L'Art Moderne. Swarte is maar de eersteling van een jonge stripschool made in Holland die binnenkort zal doorbreken. Deze nieuwe generatie stripmakers bestaat al sinds bijna 10 jaar: ze ontleent uit Amerikaanse en Europese strips, ze probeert de meest verschillende zaken te verzoenen, vermengt de meest verschillende stijlen, om zo de negende kunst te vernieuwen. Die experimentele jaren lijken nu vrucht te dragen. Want hun invloed reikt al ver voorbij de Bataafse grenzen en bereikt nu gans Europa.
Maar keren we even terug naar het einde van de jaren 60: de provo beweging zet Nederland nog even in brand. De underground maakt zijn opwachting in Amsterdam. En een nieuw tijdschrift, geïnspireerd door de "free press", verschijnt. De naam is Aloha, vervolgens Hitweek. Het roept zijn lezers op om zelf auteur te worden. Met onmiddellijk succes; de redactie wordt letterlijk overspoeld met artikelen, gedichten, foto's en strips. Enkele beginnende cartoonisten zetten daar hun eerste stappen, onder de welwillende blik van Willem. Hij is zelf afkomstig uit de provo beweging en staat op het punt om de ploeg van Hara Kiri in Frankrijk te gaan versterken.
Eén van die beginnende auteurs is Evert Geradts. Hem valt de kwaliteit op van de strips die worden gestuurd naar Aloha en hij verzamelt die bende jonge talenten in een eigen tijdschrift. Hij lanceert een comic op z"n Amerikaans, met de hulp van zijn toenmalige vriendin. Zij zal haar nemen lenen aan het tijdschrift. Zo wordt het eerste nummer van Tante Leny Presenteert uitgegeven, een avontuur dat 8 jaar en 25 nummers zal duren...

vervolg en slot volgende zaterdag.

(uit (A Suivre) 33, oktober 1980, artikel van Grégoire)
 vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 136) van Eric op 30 september 2017 om 13:23:

Ah, 1963, toen de winters nog echt winters waren.
Weer een leuk inkijkje in dat jaar.


© 2012
Dirk / StripSter
14 april 2012

 http://monsieurtoupet.be/

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=470&titel=blog Dirk: Anno 1980 (1)