zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho  overzicht blogs van Niquicho  Niquicho in Strips


 In den beginne

12 april 2012


Mijn liefde voor strips begon met een man met een zwarte, barse baard die praatte alsof hij net uit het leger was ontslagen. ‘En wie had jou daartoe opdracht gegeven?’ vroeg hij me eens.

‘Niemand. Dat heb ik zelf…’ Maar die zin hoefde ik niet af te maken.

Ik was zeven jaar en viel onder het bevel van deze onderwijzer. Hij leerde me b – o – o – m schrijven en r – o – o – s. Nu heb ik een baan als redacteur dus hij zal het toen wel goed hebben aangepakt. Ik weet er niet veel meer van.

boom roos vis

Eén middag staat me nog wel helder voor de geest. Toen mochten mijn klasgenootjes en ik onze favoriete strip meebrengen naar school. In de klas lazen we elkaars boeken. Ik vond dat initiatief de gewoonste zaak van de wereld. Nu kijk ik er verwonderd op terug want lange tijd werd het lezen van beeldverhalen ontmoedigd.

Jongens schaken, meisjes breien
En zo vooruitstrevend was mijn katholieke dorpsschooltje nou ook weer niet. Een jaar later werd onze klas iedere donderdagmiddag opgedeeld naar geslacht. De jongens kregen schaakles van de meester van de hoogste klas, de meisjes breiles van een van de juffen.

De opzet van de school is overigens geslaagd want breien kan ik nog altijd niet.

Ik weet niet meer welke strip ik die ene middag meenam naar school. Het zal wel een Suske en Wiske zijn geweest. Wel herinner ik me welk verhaal ik toen las, het verhaal waarmee mijn langstlopende hobby begon: De schat van de Daltons.

De schat van de Daltons

Inbreken in de gevangenis
Het gaat over de broertjes Joe, William, Jack en Averell Dalton die voor de verandering eens niet uit de gevangenis proberen te komen maar erin. Daar ligt namelijk een schat begraven.
De rechter van het dorpje waar het cachot staat, weigert het kwartet op te laten sluiten. Na elk vergrijp van de broers klopt hij ze op de wang met de woorden ‘Kleine boef van me’. Dat is nog eens wat anders dan zero tolerance.

Uiteraard geven de vier bandieten niet op. Ook Lucky Luke, die traditiegetrouw achter hen aanzit, vermoedt dat er iets niet pluis is in deze bajes en gaat op onderzoek uit.

Louis Armstrong
Het verhaal heeft na al die jaren zijn charme niet verloren. De Daltons blijven absurdistisch ontregelen, Lucky Luke is immer stoïcijns en de cavalerie komt net op tijd om onze held te redden.

Aardig album, al is het zeker niet het beste verhaal van onze schaduwschutter. Leuk detail is cavalerist Armstrong die de eerste jazzklanken uit de geschiedenis voortbrengt nadat zijn hoorn door een kogel is geraakt.

Deze verwijzing is me als jochie ongetwijfeld ontgaan. Net zoals ik ook niet wist dat De schat van de Daltons het eerste verhaal van Lucky Luke was dat verscheen na het overlijden van scenarist Goscinny in 1977.

Ik kan me nog wel goed herinneren hoe ik die middag op de lagere school voor het eerst helemaal opging in een strip. Bedankt, meester met de barse baard!

Hebben jullie een strip waarmee het allemaal begon?
 vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 126) van Martin op 7 februari 2013 om 23:43:

;)


© 2012
Niquicho / StripSter
12 april 2012

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=468&titel=blog Niquicho: In den beginne