zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho  overzicht blogs van Niquicho  Niquicho in Strips


 Wees niet robot

29 maart 2012


Voor stripmuren moet je niet in Nederland zijn maar in België. Toch ging ik in mijn woonplaats Nijmegen op zoek naar versierde wanden. Mijn favoriete muurschildering vond ik bij de bakker aan de Groenewoudseweg.


De tekening is simpel, het Engels gebrekkig maar de boodschap staat. Misschien juist wel door de stuntelige taal. Wees geen robot. Haal jezelf van de automatische piloot. Loop niet als een blind schaap mee met de massa maar maak je eigen overwegingen. Neem je eigen beslissingen.

Don't be robot


Het is ook een vrijblijvende kreet. Iets roepen – of op een muur kalken – is eenvoudig maar hoe voer je het uit? Het kan ook best prettig zijn om je te conformeren. Geen discussie, geen gedoe, niemand boos.

Zoveel voorbeelden zijn er niet van mensen die uit de gehaktmolen van de grijze meeloopmening wegblijven. Of die een andere houding aannemen dan van hen wordt verwacht. Want het is ongewoon om te laten merken dat je iets niet weet, of er geen mening over hebt.

Decembermoorden
Hoe ongewoon, zag ik tijdens een uitzending van het Nederlandse actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Te gast was Lilian Gonçalves, jurist en nabestaande van een van de vijftien Surinamers die in december 1982 werden vermoord door het regime van Desi Bouterse.

Zijn voormalige rechterhand had net verklaard dat Bouterse wel degelijk aanwezig was geweest bij de moorden, iets wat de legerleider zelf altijd had ontkend. Sterker nog, hij zou twee mannen eigenhandig hebben vermoord.

Gonçalves werd gevraagd naar haar mening over deze getuigenis. Ik was verrast door haar antwoorden. Die waren genuanceerd en redelijk: als ze iets niet wist, dan zei ze dat. Als ze geen mening had, dan gaf ze die niet. En als ze iets niet wilde zeggen, dan deed ze dat niet.

Gepoch
Wat een verfrissende verschijning in deze tijd van schreeuwerige overdrijvingen en schaamteloos gepoch. Het lijkt wel of iedereen een mening heeft over alles, of die denkt te moeten hebben.

Ik betrap mezelf er ook op dat ik haast automatisch antwoord op een vraag of reageer op een stelling. Als een robot hoor ik me woorden uiten zonder eerst na te denken. U vraagt een mening? U krijgt een mening!

Ik heb mezelf een doel gesteld, een schijnbaar eenvoudig doel. Ik ga proberen mijn tong te bedwingen wanneer ik om een reactie word gevraagd. Na enig nadenken wil ik een keer kunnen antwoorden: daar heb ik geen mening over.
 vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 126) van Martin op 7 februari 2013 om 23:43:

;)


© 2012
Niquicho / StripSter
29 maart 2012

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=454&titel=blog Niquicho: Wees niet robot