zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho  overzicht blogs van Niquicho  Niquicho in Strips


 Macho bullshit

22 maart 2012


Sta je net lekker te preken over hel en vagevuur, word je getroffen door de liefdesbaby van een duivel en een engel. Bij die botsing komen al je kerkgangers en ook je goddeloze dorpsgenoten om. Alleen jij overleeft het en je besluit op zoek te gaan naar de oorzaak van dit alles: Onze Lieve Heer.

Hiermee begint de bejubelde comicreeks Preacher van schrijver Garth Ennis en tekenaar Steve Dillon. Hoofdpersoon is Jesse Custer en hij is geen man van bescheiden doelen. Hij vindt het tijd dat God zich verantwoordt voor zijn daden. In de woorden van Jesse zelf: ‘He did wrong. He fucked people up. He has to be made to face it. You look at it that way, he’s just another son of a bitch.’

Jesse Custer

Jesse is gezegend met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, een sterk moreel besef en een paar stevige vuisten. Of ermee vervloekt, het is maar hoe je het bekijkt.

Rücksichtslos
In zijn zoektocht naar de Heer krijgt hij hulp van zijn schietgrage liefje Tulip O´Hare en de Ierse vampier Cassidy. Aan tegenstanders is uiteraard ook geen gebrek in deze western-conspiracy-thriller. Rücksichtslos worden alle obstakels uit de weg geruimd en vele pagina’s later zijn er een prairie en een ondergaande zon. Zoals dat een western betaamt.

Een goed boek sla ik dicht terwijl de personages verder leven. Ze maken plannen voor een toekomst waarin ik ze jammer genoeg niet meer zal vergezellen.Preacher sloeg ik alleen maar dicht. Het plot is sterk, de tekeningen zijn prima. Maar de personages komen maar niet tot leven.

Flat character
Hoe komt dat? Je zou zeggen dat protagonist Jesse Custer alles heeft om het tot een boeiend karakter te schoppen: uitgesproken drijfveren, een geschiedenis die zich steeds verder ontvouwt en mensen met wie hij veel van gedachten wisselt. De hoeveelheid plaatjes waarin hij pratend met Cassidy en Tulip in de kroeg hangt, is schier oneindig. Toch blijft onze JC een flat character.

Waarom? Mijn antwoord: Jesse is niet geloofwaardig. Er lijkt geen verband te bestaan tussen wat hij zegt, denkt en heeft meegemaakt aan de ene kant en wat hij doet aan de andere kant. Want waar hij ook zijn hoofd laat zien, het draait steevast uit op een knokpartij waarbij een lijk meer of minder er niet toe doet. Wat Jesse ook vindt of zegt, het draait altijd uit op matten.

Jesse trapt er stevig op los

Dat is spijtig. Want zinloos geweld moet wel zin hebben. Actie zonder motivatie stompt af. En dat is met mij gebeurt.
De strop van de gehangene
Eén scene spant de kroon. Ik zie in een flashback hoe een jonge Jesse de leider van een bende paardendieven opknoopt. Dat paardendieven de strop verdienen – net als vroeger in het Wilde Westen – is in de context van het verhaal nog geloofwaardig.

Dan de executie: die is wreed en grof, met uitpuilende ogen en urine en stront die langs de benen van de gehangene lopen. Jesse merkt laconiek op: ‘Damned if that don’t look like justice to me.’

Is dit de man die niet veel later zijn leven aan de liefde Gods gaat wijden? Jesse is hier niet alleen bruut maar vooral compleet ongeloofwaardig.

Jesse en Tulip

In het volgende plaatje rijdt hij weg op zijn paard met op de achtergrond het silhouet van de bungelende dief. Hij mijmert ondertussen over zijn kansen om niet alleen zijn geliefde maar ook haar beste vriendin in bed te krijgen. Dat is wel heel veel testosteron voor één man.

Apenrots
Dat vindt ook zijn vriendin Tulip. Zij wijst hem in het verhaal regelmatig op zijn
apenrotsgedrag.

Pas aan het einde van de reeks dringt de boodschap tot hem door: 'But I do know I have to change a little, if this macho bullshit you talked about is gonna keep gettin' in the way.'

Als hij eerder het inzicht had gehad om te stoppen met zijn macho bullshit - en er ook naar had gehandeld - dan was hij een echt, geloofwaardig mens geworden. Nu blijft hij slechts beperkt tot wat strepen op papier.
 vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 126) van Martin op 7 februari 2013 om 23:43:

;)


© 2012
Niquicho / StripSter
22 maart 2012

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=447&titel=blog Niquicho: Macho bullshit