zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho  overzicht blogs van Niquicho  Niquicho in Strips


 Kuifje versus Castricum

1 maart 2012


De belhamel van de Nederlandse journalistiek heeft het weer voor elkaar: Rutger Castricum is nieuws. Waar journalisten er doorgaans naar streven om nieuws te maken, wordt de verslaggever van PowNed zelf nogal eens nieuws.

Castricum is bekend geworden door zijn interview met minister Ella Vogelaar van de Partij van de Arbeid. Daarin bedient hij zich van onorthodoxe journalistieke methodes: klieren en provoceren. Het levert pijnlijke televisie op, een kijkcijferhit en uiteindelijk een minister die aftreedt.

Ze moeten ze weren
Volgens columniste Naema Tahir zorgt dit soort onfatsoenlijke journalistiek voor onfatsoenlijke politiek. Daarom stelt zij voor om onfatsoenlijke televisiejournalisten te weren van het Binnenhof.

Castricum laat dit niet over zijn kant gaan en haalt verhaal bij Tahir. Hij komt daarbij in aanvaring met haar echtgenoot. Deze zou de verslaggever twee keerbij zijn keel hebben gegrepen. En zo is Rutger nieuws.

Fatsoensrakker
Heel anders beoefent Kuifje zijn beroep. Strijdend tegen onrecht trekt onze strakgekapte reporter de wereld over om die wat mooier te maken. Gedreven zet hij zich in voor democratie en vrijheid. Kuifje is onbaatzuchtig, beheerst en verstandig. Kortom, hij lijkt in niets op zijn collega van PowNed.

Kuifje is een held. Bovenal is Kuifje - heel - erg - saaai. Een mooie avond aan de toog kun je met deze fatsoensrakker wel op je buik schrijven. Duik liever vroeg onder de wol.

Propaganda
In zijn jonge jaren is de schepping van Hergé minder onkreukbaar. Het eerste album ´Kuifje in het land van de Sovjets´ is onverholen propaganda tegen het communisme. En in ´Kuifje in Congo´ en ´Kuifje in Amerika´ is de weergave van Congolezen en indianen op zijn best eendimensionaal te noemen.

Na deze avonturen verlaat Kuifje het politieke en ideologische pad en wordt hij een brave, saaie reporter in een spannende wereld.

Stripfiguur
Ik probeer de verslaggevers Kuifje en Castricum te vergelijken. Maar dat valt niet mee. Als journalist is Kuifje beter geslaagd maar als personage is Castricum het meest geloofwaardig. Wellicht wacht hem een grootse carrière in de strip. De humorstrip, wel te verstaan. Want zo’n figuur kun je beter niet te serieus nemen.
 vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 126) van Martin op 7 februari 2013 om 23:43:

;)


© 2012
Niquicho / StripSter
1 maart 2012

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=426&titel=blog Niquicho: Kuifje versus Castricum