zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho  overzicht blogs van Niquicho  Niquicho in Strips


 11 redenen voor een alias

23 februari 2012


Vraag: onder welk namen zijn Georges Remi en Maurice de Bevere beter bekend? Ik vermoed dat veel stripliefhebbers ze weten te koppelen aan Hergé en Morris, de makers van Kuifje en Lucky Luke. Maar wie kan me vertellen waarom ze zich zo noemden?
Waarom kiest iemand ervoor om zijn creatie in de openbaarheid te brengen onder een pseudoniem en niet onder zijn eigen naam? Ik zie 11 redenen voor een alias:

1. J.H.F. Grönloh – scheiding tussen werk en kunst
'Mijn pseudoniem dient voornamelijk om mijn broodheeren buiten mijn particuliere leven te houden’, schreef Frits Grönloh, de directeur van een handelsvereniging. Wij kennen hem beter als de schrijver Nescio.

2. Olivier Locadia – iedereen doet ‘t
Het is lastig om een rapper te vinden die zijn rhymes spit onder zijn eigen naam. In de hiphopscene is het gebruikelijk om een andere naam aan te nemen. Zo zit Olivier Locadia als Willie Wartaal in de Jeugd van Tegenwoordig.

3. David Robert Jones – echte naam: saaai
Een kunstenaar wil dat zijn werk wordt gezien. Het kan helpen als je naam dan ook opvalt. Daarom heeft David Robert Jones de naam David Bowie aangenomen.

4. Farrokh Bulsara – echte naam: moeilijk
Een moeilijke naam is ook geen pretje: je moet hem altijd spellen en nog steeds wordt ie constant verkeerd uitgesproken. Dat vond Freddy Mercury vast ook.

5. Marsman – ‘Ben je soms familie van…?’
Hendrik Jan Marsman koos voor de nom de plume Bernlef omdat hij niet verward wilde worden met dichter Hendrik ‘Denkend aan Holland’ Marsman. Een paar generaties later besloot Lieke Marsman om haar gedichten wel onder haar eigen achternaam uit te brengen.

6. Alan Smithee – schaamte
Wat doet een Hollywoodregisseur wanneer zijn geweldige film zo door de studio wordt vernaggeld dat hij zijn naam niet op de titelrol wil zien? Hij neemt het alias Alan Smithee aan. Daarom gaan er achter deze naam niet één maar wel tientallen gefrustreerde filmmakers schuil.

7. Mary Anne Evans – omdat je vrouw bent
In bepaalde tijden werden vrouwen niet geacht te publiceren. De zusjes Brontë brachten daarom hun gezamenlijke dichtbundel uit onder pseudoniemen. En Mary Anne Evans gebruikte de naam George Eliot voor klassiekers als Middlemarch en Silas Marner.
Tegenwoordig schijn je in bepaalde genres meer kans op succes te hebben met een mannennaam. Daarom nam fantasyschrijfster Megan Lindholm de androgyne schuilnaam Robin Hobb aan. Ook is het geen toeval dat Joanna Rowling haar voornaam niet liet vermelden op de kaft van haar boeken over Harry Potter.

8. Gregorius Nekschot – tegen ongewenste aandacht
Opdringerige fans, geshockeerde familieleden, haatdragende tegenstanders, bekrompen dorpsgenoten: je kunt voor een alias kiezen om negatieve reacties te voorkomen. Daarom houdt de inmiddels gestopte cartoonist Gregorius Nekschot zijn identiteit strikt geheim.

9. David Ford – commercie
Klinkt je naam heel Nederlands maar wil je internationaal doorbreken? Is hij te lang voor op de kaft? Heb je een lelijke naam? David Baldacci gebruikte aanvankelijk de achternaam Ford uit angst dat Italiaanse lezers anders niet geïnteresseerd zouden zijn in zijn boeken.

10. Balac – herkenbaarheid
Wanneer je actief bent in verschillende genres kan een alias de lezer helpen om die te onderscheiden, zoals bij een kinderboekenschrijver die ook erotische verhalen schrijft. Toen de Franse stripscenarist Yann met Yslaire werkte aan het eerste deel van de tragische liefdesgeschiedenis Sambre, wilde hij niet dat de lezers zijn naam zouden associëren met zijn humorstrips, zoals De Onnoembaren. Daarom nam hij de naam Balac aan.

11. Niquicho – vrijheid
Ik voel me vrijer wanneer ik onder een alias schrijf. Ik kan ideeën opschrijven waar ik het als Niek – de voornaam in mijn paspoort – helemaal niet mee eens hoef te zijn. Personages kan ik gemakkelijker een verwerpelijke mening laten geven of een lompe grap laten maken. Ik durf meer omdat ik me niet gebonden voel aan de nuance die ik als Niek erg belangrijk vind.

De scheiding tussen werk en kunst (zie nummer 1), eventuele ongewenste aandacht (8) en herkenbaarheid (10) spelen ook een rol in mijn beslissing om een pseudoniem aan te nemen.

P.Saiko, Freezer, MaCo, Massagraf, 3DRender, Hansha, Stradivarius, Geinz, AAargh, RobMolle, Saltooo en andere schuilers: ik ben benieuwd waarom jullie voor een pseudoniem hebben gekozen.
 vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 126) van Martin op 7 februari 2013 om 23:43:

;)


© 2012
Niquicho / StripSter
23 februari 2012

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=419&titel=blog Niquicho: 11 redenen voor een alias