zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk  overzicht blogs van Dirk  Dirk in Strips


 Valentijn

11 februari 2012


Voor je dit blog leest, lees je best eerst de Valentijn strips van deze week. Ik toon in mijn blog immers wat van het ontstaan van de 'inter-strip' Valentijn in de Tulpenstraat.

Hieronder vind je het getekende scenario dat ik naar de kandidaat-deelnemers stuurde. Normaal teken ik mijn scenario's altijd vanaf het begin. Nog geen kaders, maar gewoon de dialogen met rudimentaire figuren ernaast. Ik had het scenario helemaal naar tekst kunnen omzetten alvorens het voor te leggen aan de tekenaars, maar dan werd het misschien wat droog (+ daar steek je toch veel tijd in om dat netjes te doen). Ik koos dan maar voor dit getekend scenario, waarin ik de tekeningen bewust heel basaal hield, om de tekenaars niet teveel te beïnvloeden.
Het idee van de 1e pagina kwam na het bekijken van een valentijsaflevering van de Amerikaanse comedy serie Modern Family. Het idee schreef ik op (zoals ik alle ideetjes probeer op te schrijven, echter zonder verdere plannen.
Die nacht kwam het idee voor de tweede pagina. Tussen droom en waken... dus logisch niet zo erg sterk. Eens wakker maakte ik van de macaroni uit mijn droom wel een geplukte kip. Anders was het helemaal niet plausibel geweest.
Na het neerschrijven van het tweede Valentijnverhaaltje rijpte het idee van een serie aparte verhaaltjes rond Valentijn. Maar 2 is nog geen serie.
Die nacht had ik ook gedroomd van kittens die met speelgoedautootjes speelden en de sirene nabootsten. Vraag me niet over wat ik allemaal nog droom...
Dat was de aanzet voor de derde pagina, waar best nog wat diep nadenken bij kwam kijken.

Mijn oproep op het forum kreeg gelukkig al snel voldoende respons. 3 tekenaars diende zich aan en gelukkig kon elk van hen de pagina tekenen die zijn voorkeur wegdroeg. Zoals je in het stripsgedeelte kan zien hebben Eric, Martin en Freezer elk hun eigen touch gegeven aan het verhaal. Plezierig om te zien hoe zij dat uitwerkten.
Als er niet voldoende kandidaten waren, had ik zelf wel een pagina getekend. Omdat het toch nog kriebelde, heb ik zelf maar een voorplaat getekend.

PS: Momenteel lees ik een boek over scenarioschrijven voor film en tv: Kill your darlings. Mijn oog viel er op in de bibliotheek. Misschien staan er wel enkele interessante zaken in die ook gelden voor stripscenario's. Maar da's voor een volgend blog.
 vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 136) van Eric op 30 september 2017 om 13:23:

Ah, 1963, toen de winters nog echt winters waren.
Weer een leuk inkijkje in dat jaar.


© 2012
Dirk / StripSter
11 februari 2012

 http://monsieurtoupet.be/

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=407&titel=blog Dirk: Valentijn