zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk  overzicht blogs van Dirk  Dirk in Strips


 Toverkol(der)

28 januari 2012


Vandaag (en volgende zaterdag) wil ik jullie wat werk in uitvoering tonen.
Titels voor mijn strips verzinnen, is niet mijn sterkste kant. Deze humorstrip gaat over een heks, en zo kwam ik op de werktitel TOVERKOL(DER)...
Format: een strip van 2 p., met telkens een afgeronde 'gag', maar door het format van 2 p heb ik de ruimte om een doorlopend verhaal te creëren en de personages voldoende 'body' te geven.

Uitgangspunt: Een weesmeisje gaat in de leer bij een heks. Het meisje is nogal naïef, de heks lekker cynisch. Er worden in de loop van het verhaal nog wat nevenpersonages geïntroduceerd, waaronder een pratende kat, of is het een tovenaar die in een kat is omgetoverd? En we leren dat de heks dit meisje niet zomaar heeft gekozen, ze heeft namelijk een klompvoet, of beter een 'duivelsklauw'...

Setting: Halfweg de 19e eeuw, ergens in onze streken, zonder te specifiek te worden. Achterliggende thema is de strijd tussen (bij)geloof en rationaliteit. De 19de eeuw is die van de industriële revolutie, maar ook die van de romantiek, de tijd ook dat volkssprookjes werden verzameld en opgetekend.
Die tegenstelling komt al meteen aan bod in het eerste stripje in een woordenwisseling tussen de non, die het weeshuis runt, en de directeur van het weeshuis.
Het scenario van deze strip schreef ik oorspronkelijk met het oog op samenwerking met een andere tekenaar. Maar dat is afgesprongen. Na een tijdje heb ik mezelf maar aangewezen als tekenaar en heb ik me achter mijn tekentafel gezet.

Bij elke nieuwe stripreeks die ik aanvat, probeer ik wat nieuwe dingen uit.
- Geen schetsen meer in gewoon potlood, maar in een okerkleur. Zo moet ik niet meer gommen alvorens te scannen.
- Ik gaf de personages wat ongewone (grote) ogen, wat naar mijn aanvoelen een geslaagd experiment is. Een beetje tekenfilmachtig. Al valt het nog af te wachten of dat wel lukt met alle toekomstige personages.
- En ik tekende zonder kader. Dat liet me toe op wat groter formaat te werken (terwijl ik toch op het gemakkelijk inscanbare A4 formaat kon blijven werken), en ik zou de inktekeningen achteraf wel digitaal samenvoegen tot 1 pagina.
Maar daar heb ik mezelf voorlopig wat vastgereden...
Momenteel heb ik 2 stripjes van elk 2 p klaar in inkt. Ik heb ze voorlopig ook al digitaal in elkaar gezet, en de teksten erbij geplakt. De (enkele) proeflezers van Monsieur Toupet konden deze strip zo al lezen.
Maar om de saus echt te doen binden, ontbreekt de kleur. Zo kan ik de kaders met elkaar verbinden tot 1 echte strippagina en kan ik ook de tekstballonnen tot hun recht doen komen.
Maar daartoe ontbreekt voorlopig de tijd en de focus. Nog zoveel andere dingen te doen...

Stom, want ik geloof wel in deze strip.
 vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 136) van Eric op 30 september 2017 om 13:23:

Ah, 1963, toen de winters nog echt winters waren.
Weer een leuk inkijkje in dat jaar.


© 2012
Dirk / StripSter
28 januari 2012

 http://monsieurtoupet.be/

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=393&titel=blog Dirk: Toverkol(der)