zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk  overzicht blogs van Dirk  Dirk in Strips


 Cartoonwedstrijd

24 december 2011


Elk jaar probeer ik mee te doen aan 5 à 10 cartoonwedstrijden. Volgende op mijn programma is de wedstrijd voor het Cartoonfestival van Knokke-Heist 2012.

Deadline is half januari. Er mogen maximaal 5 cartoons worden ingezonden, aantal dat ik ga proberen te halen. Al 3 cartoons zijn afgewerkt.
Het thema is vrij. Da's gemakkelijk; dat laat me toe te selecteren uit de beste cartoons die ik het afgelopen jaar heb verzonnen of getekend. Vaak teken/schilder ik die dan nog eens opnieuw, nu op kwaliteitspapier en in het net.
Cartoonwedstrijden zijn er best veel in België. Er zijn hier te lande ook altijd veel deelnemers voor dat soort wedstrijden. Doen ook altijd mee in grote getale: Chinezen, Turken en Iraniërs. Ook veel Oosteuropeanen. In die landen worden ook de meeste wedstrijden georganiseerd.
Ik beperk mij wel tot wedstrijden binnen Europa.
In Nederland ken ik eigenlijk geen cartoonwedstrijden. Ook heb ik de indruk dat weinig Nederlanders zich inschrijven hiervoor. Mocht iemand een Nederlandse wedstrijd kennen, mag ie me daar altijd attent op maken.
Aan welke wedstrijden doe ik mee? Dat er geldprijzen zijn, is interessant. Maar je moet niet direct hopen zo'n prijs te winnen. Waar ik vooral op let: wordt er een cartoonboek gemaakt met al de geselecteerde of genomineerde cartoons? Zulk boek wordt dan immers aan alle geselecteerde deelnemers gestuurd. Het is toch mooi je cartoon dan in druk te zien. Vaak zijn het ook erg verzorgde uitgaven die mooi staan in je boekenkast (of ideaal om in het kleinste kamertje te leggen om wat in te kunnen bladeren...).
Hoe weet je waar en wanneer er cartoonwedstrijden worden georganiseerd? Een interessante site hiervoor is die van het Europees Cartoon Centrum in Kruishoutem. Die houden een geactualiseerde lijst bij van de belangrijkste wedstrijden, met links naar reglementen enz.

http://www.ecc-kruishoutem.be/wedstrijden.html
Soms is het thema vrij, soms is er een opgelegd thema. Zo heb je elk jaar in Polen een wedstrijd rond karpers en hengelen, in Italië rond sport. Veel organisaties kiezen elk jaar ook een nieuw thema. Zo'n opgelegd thema kan inspirerend werken, maar niet altijd natuurlijk.
Wat doe je bijvoorbeeld met een thema als "promoting selective waste collection"??
De illustraties deze week zijn de cartoons die ik 2 jaar geleden opzond naar het Cartoonfestival van Knokke-Heist. Een geldprijs won ik niet, maar 1 van deze cartoons werd toch geselecteerd voor de tentoonstelling en verscheen in het cartoonboek. Voor mij is het altijd een verrassing welke prent in de smaak valt.
Kan jij raden welke van de 5? (de uitslag zal ik in een volgend blog verklappen)

Tot slot wens ik jullie nog een Zalig Kerstmis!
 vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 136) van Eric op 30 september 2017 om 13:23:

Ah, 1963, toen de winters nog echt winters waren.
Weer een leuk inkijkje in dat jaar.


© 2011
Dirk / StripSter
24 december 2011

 http://monsieurtoupet.be/

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=358&titel=blog Dirk: Cartoonwedstrijd