zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk  overzicht blogs van Dirk  Dirk in Strips


 Gezichtsexpressie

17 december 2011


Verleden week las ik een boek over Alfred Hitchcock. Na het lezen van een bepaalde passage uit een interview met de grootmeester, wist ik waarover mijn volgende blog moest gaan: gezichtsuitdrukkingen!

Maar voor ik hier verder op inga, wil ik jullie eerst Fred voorstellen.
Fred is een familieman. Kijk, daar haalt hij kleine Lili uit haar wieg. En vol trots kijkt hij hoe zijn jonge spruit aan de borst ligt bij Clara, de vrouw van Fred.

Wat heeft dit met gezichtsuitdrukkingen te maken, vraag je je af? Niet veel.
Maar toch wil ik jullie geen saaie les geven zoals in veel boeken over tekenen staan...
Uitdagend misprijzen, gewone maar ook beschroomde irritatie. Ik wist niet dat ogen zoveel en zulke subtiele gevoelens konden weergeven!
Maar dat is nog niet al. Het satyrisch verlangen en de onbehaaglijke angst waren we nog vergeten!
En dat zijn dan enkel nog de uitdrukkingen van de ogen. Natuurlijk is er nog de mond. En zijn er ook geen spieren rond ons voorhoofd, onze neus of waar nog, waarmee we gevoelens kunnen uitdrukken?
Begin er maar aan als tekenaar...

Neen. Dan vertel ik liever nog wat over Fred.
Fred blijkt immers helemaal niet zo'n modelburger. Wanneer Clara met kleine Lili is gaan winkelen, daalt Fred af in de kelder van zijn villaatje. Daar trekt hij leren handschoenen aan en vist een doodsbange kat uit een kooitje. Dan pakt Fred een scalpel...

??

En nu kom ik dus terug bij good old Alfred Hitchcock. In het boek dat ik las, vertelde hij over een experiment van een Russische filmpionier, Lev Koelesjov. Hij experimenteerde met filmmontage.
Eerst toonde hij een close-up van een acteur, vervolgens een shot van dode baby. Als kijker zag je het medelijden op het gezicht van de acteur.
Dan hetzelfde shot van de acteur, maar daarna toont Koelesjov een lekker bord soep. De acteur ziet er nu hongerig uit...

Hitchcock herhaalde dit procédé in zijn klassieker Rear Window.
Jimmy Stewart, gekluisterd aan zijn rolstoel, kijkt door zijn camera. Dan toont Hitchcock een knappe danseres in haar appartement aan de overkant. Jimmy Stewart wordt een gluurder.
Dan hetzelfde shot van de acteur met zijn camera. We zien vervolgens een eenzame vrouw in een ander appartement. Jimmy Stewart is nu een romanticus...

Je raadt het al. Ook in mijn stripje toonde ik 2 x hetzelfde plaatje van Fred (enkel de inkleuring van de achtergrond verschilt). In het ene stripje is Fred een zorgzame huisvader, in het andere een sadist en psychopaat.

Had jij het bemerkt?
 vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 136) van Eric op 30 september 2017 om 13:23:

Ah, 1963, toen de winters nog echt winters waren.
Weer een leuk inkijkje in dat jaar.


© 2011
Dirk / StripSter
17 december 2011

 http://monsieurtoupet.be/

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=351&titel=blog Dirk: Gezichtsexpressie