zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Gerben  volgende blog van Gerben  overzicht blogs van Gerben  Gerben in Strips


 Uitstapje naar analoog...

16 december 2011


Eerst even een terugblik naar het verleden... Jaren terug alweer, tekende ik doorgaans m'n ding op papier, en ging er met inkt of markers overheen. Voor het Algemeen Dagblad tekende ik in die tijd een wekelijkse voetbalcartoon, 'Baltaal', en dat was altijd een volledig analoog werkje. Vele Tria markers gingen er doorheen, en geld, want je had er wel een zootje van nodig om allerlei verschillende kleur/toon effecten in de lijntekening te stoppen. De eerste voorzichtige schreden op digitaal gebied deed ik op aandringen van wat vrienden, die me voor gek verklaarden dat ik nog steeds alles 'met de hand' deed. Ik had inmiddels een pc staan, en Photoshop 6.0. (ik kan het niet laten elke keer weer te zeggen dat ik diezelfde versie nu, jaren later, nog steeds gebruik :-))) Ik kreeg de basisprincipes door, en het digitale inkleuren begon langzaam de markers naar de achtergrond te verdingen. Een blauwe lucht kostte nu een paar seconden, met de hand een half uur... Zo heb ik jaren achtereen volgend gewerkt, volgens het principe schets op lichttafel-schets inkten-inktlijn inscannen-afwerken/inkleuren in PhShop.
Enkele jaren later bezocht ik de (inmiddels niet meer bestaande) grafische vakwinkel Lettergrafica in Amsterdam en daar stond een Wacom Cintiq. Een gigantisch ding, zo op het eerste gezicht. Ik vroeg of ik hem even mocht uitproberen, en na een aarzelend begin was ik om! Voor m'n werk als illustrator heb ik mezelf tegenwoordig volledig afhankelijk gemaakt van de computer. De Cintiq is een wonderbaarlijke machine, en ik doe er alles op. Toen ik ook eenmaal gewend was aan de Cintiq werkhouding was het opeens heel lastig geworden met het gewone A5 tekenbordje te werken. Het grootste voordeel van de Cintiq is dat je op een natuurlijke wijze aan het werk bent, alsof je op een teken/lichttafel bezig bent. Het scherm is ook draaibaar vanwege de handige standaard, dus je kan je 'papier' ook mee laten draaien. Over de voor- en nadelen van de Cintiq kan ik nog wel eens een aparte blog wijden.
Terwijl ik thuis alleen nog digitale lijnen zette, kon ik me op stripbeurzen ondertussen wel 'ouderwets' uitleven. Op beurzen had ik al meer dan eens tekeningen gemaakt voor liefhebbers, en altijd met potlood en evt. stift. Vaak waren dit wat lossere schetsen, vrij basic uitgewerkt. Op Belgische beurzen kwam ik in contact met liefhebbers die meer wilde dan een simpel schetsje, maar liever een uitgewerkte tekening. Omdat ze vaak een bestaand figuur in hun tekening wilden werd ik ook langzaam in de wereld van 'commissions' gezogen. Een commission is gewoon een opdracht die je krijgt om een tekening te maken, vaak met een bestaand persoon uit de comic/film wereld, in een bepaalde setting, uitgevoerd in jouw eigen stijl. In de VS is dit een zeer grote markt, op sites als www.comicartfans.com komen fans en tekenaars elkaar tegen, en kun je ook je werk uploaden en laten zien. Ik begon steeds meer fun te krijgen in dat soort klussen, en ik besloot voor FACTS 2011 eens iets nieuws te doen in het verlengde van die commission art. Thuis maakte ik een hele ruwe basisschets, vervolgens printte ik die uit op A3 tekenpapier, en in het beursweekend ging ik de schets vervolgens uitwerken. Naast dat je tenminste jezelf aan het werk zet (ik heb sterk de neiging een beetje weg te dromen en om me heen te kijken ipv druk bezig zijn..) lokt het ook weer mensen naar je stand toe die zien wat je aan het doen bent en geprikkeld worden. De voorgeschetste A3-tjes hadden het sexy Black Cat character van Marvel als thema, en ze vonden gretig aftrek. Ondanks dat ik eigenlijk 'kopieen' tekende was elke tekening wel weer uniek omdat de afwerking van de ene Black Cat toch net effe anders neergezet was dan de vorige.
Een goede klant die al eens eerder wat schetsen gekocht had, en een zeer groot fan van Vampirella is, gaf me vervolgens een nieuwe opdracht, na het zien van de potloodschetsen van Black Cat.. Eentje die ik in alle rust thuis kon gaan maken. Thema was Vampirella die Lady Death een flink pak billenkoek verkoopt. Ik maakte een aantal opzetjes en we stoeiden wat met de houdingen en aktie, maar uiteindelijk kozen we voor een compositie waar we beiden tevreden over waren. Op de Cintiq werkte ik de ruwe opzet verder uit. Na goedkeuring van de schets, printte ik deze uit op A3 tekenpapier, met een hele lichte opacity (8%). Vervolgens ging ik er met een blauw teknpotloodje overheen, om de lijnen duidelijk te maken. Nadat de hele tekening in blauw was opgezet ging ik aan de slag met een zwart tekenpotlood. Nu was deze tekening in feite m'n echte analoge commission 'doop' (afgezien van de beursschetsen, maar dit was toch qua uitwerking en verwachting een niveautje hoger), en het was ook retespannend om ná de blauwe potloodlijn de definitieve uitwerking te maken. Ik ben ook zo gedigitaliseerd dat ik in eerste instantie telkens wilde 'saven' of 'uitgummen' of de 'history' gebruiken, dat zit er nou eenmaal vreselijk ingebakken.. Maar ok, een lijn of vlak eenmaal gezet gum je op papier niet zo snel meer uit, en dat is dan ook meteen de charme van het origineel, je ziet hier en daar een lijntje of schaduwtje die er niet 100% inzit, of een vlekje. Op de cintiq zou ik waarschijnlijk net zo lang doorgaan tot er een mooi glad plaatje uit zou rollen, nu hoefde dat dus niet. Groot nadeel van het analoge werken is wel de tijd die je er instopt.. ik zou de Vampirella ook nog met markers een beurt geven, maar voorzag grootse tijdsproblemen.. tja dan is de pc toch weer je beste kameraad. Een luchtje met wolken doe je in 10 minuten, maar met de hand zit je er zo een uur aan te klooien.. Geen markers dus, maar wel arcering, ook een mooi wapen. Uiteindelijk was de tekening klaar, en was de klant tevreden. En hoewel de Cintiq met al haar perfectie en practicisme m'n eerste liefde zal blijven, zal zij mij vanaf nu moeten delen met deze nieuwe 'eerlijke', maar tijdrovende dame.. :-)
 vorige blog van Gerben  volgende blog van Gerben

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 118) van Steven op 15 maart 2013 om 19:52:

Gerben, je hebt die dingen vast op F.A.C.T.S. ook wel zien staan, er was daar zeker één standhouder die niets anders verkocht. Jammer dat het nog een half jaar wachten is, hè...


© 2011
Gerben / StripSter
16 december 2011

 www.gerb-art.com

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=350&titel=blog Gerben: Uitstapje naar analoog...